Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Sanayiye yeni teşvik yolda

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, robotik ve yapay zekâ alanında yerli üretimi hızlandıracak yeni çağrı ve destek programlarını devreye almaya hazırlanıyor.

Ekonomi 05.04.2026 06:14 Güncelleme: 09.10.2026 18:20 vandahaber 344 okuma Okuma Süresi: 1 dk
Sanayiye yeni teşvik yolda
Paylaş:
N

2026'nın ikinci çeyreğinde açılması planlanan "Rekabet Öncesi İş Birliği Projeleri" çağrısıyla, ileri robot teknolojilerinde yerli ve özgün üretimin artırılması, kritik bileşenlerde dışa bağımlılığın azaltılması ve yüksek katma değerli çözümlerin ticarileştirilmesi hedefleniyor. HIT-30 programı kapsamında sürdürülen desteklerle birlikte, robotik yatırımlara vergi teşviki, hibe ve finansman imkânları sağlanıp sanayide dönüşüm hızlandırılacak.

YAPAY ZEKÂ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

2026'nın ikinci çeyreğinde 'Rekabet Öncesi İş Birliği Projeleri' kapsamında yeni bir çağrıya çıkılacak. İleri robot teknolojilerinde, yerli ve özgün üretimin artırılması, kritik bileşenlerde dışa bağımlılığın azaltılması ve ticarileşebilir çözümlerin geliştirilmesi sağlanacak. Öte yandan HIT-30 Programı kapsamında açılan 'HIT-Endüstriyel Robot Çağrısı' ile yıllık en az 5 bin adetlik üretim kapasitesine sahip yatırımların desteklenmesi planlanıyor. Program çerçevesinde yatırımcılara vergi teşvikleri, hibe destekleri ve finansman imkânları sunuluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM'ye gönderdiği soru önergesi yanıtında 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi kapsamında robotik teknolojilerin öncelikli alanlar arasında yer aldığını belirtti. Bu çerçevede, endüstriyel robotların ve ileri teknolojilerin yerli üretimi artırılacak. Böylece imalat sanayiinde kurulu robot sayısının 2030 yılına kadar yaklaşık 8 kat artırılarak 200 bine çıkarılması hedefleniyor. TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde de yapay zekâ, otonom navigasyon ve bilgisayarlı görü alanlarında çalışmalar devam ediyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: YENİ ŞAFAK
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Başkale’de yüksek kesimlere kar yağdı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Başkale’de yüksek kesimlere kar yağdı
Büyütülmüş görsel