VAN YYÜ 40 yılını geride bıraktı

1982 yılında kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, sahip olduğu 40 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesiyle, güçlü akademik kadrosu ve her geçen gün büyüyen nitelikli öğrenci kitlesiyle ‘geleceğin üniversiteleri’ arasında yer alma gayesindeki kalitesinden ödün vermeden geldiği 2022 yılında, ‘Kapanış ve Ödül Töreni’ ile 40 yılını geride bıraktı.

VAN YYÜ 40 yılını geride bıraktı
Yayınlama: 01.01.2023
A+
A-

Van Valisi Dr. Ozan Balcı’nın ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ile eşi Duygu Şevli Hanımefendi’nin yanı sıra Van Milletvekilleri’nden İrfan Kartal, Abdulahat Arvas ve Osman Nuri Gülaçar ile çok sayıda kurum amiri, il ve üniversite protokolünün katıldığı ‘Kapanış ve Ödül Töreni’ programında farklı kategorilerde öne çıkan isimlere ve birimlere plaket takdimi yapıldı.

Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Kınık ve ekibinin konser dinletisi ile başlayan program, Van Valisi Dr. Ozan Balcı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin açılış konuşmalarıyla devam etti.

“Vali Dr. Ozan Balcı: Van YYÜ kendi küllerinden doğan bir Üniversitedir.ˮ
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 40. Yıl dönümü için 40 bin kere maşallah denilmesi gerektiğini belirterek konuşmasına başlayan Van Valisi Sayın Dr. Ozan Balcı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin kendi küllerinden doğan bir üniversite olduğunu alın teriyle; aşkla, şevkle, emekle ortaya çıkmış güzel bir Üniversite olduğunu belirtti.

Kentlerin bir numaralı başarısının kentte bulunan tüm kurumların uyum hâlinde olması olduğunu ifade eden Van Valisi Dr. Ozan Balcı yaptığı konuşma kapsamında; “Uyumun, birlikteliğin olduğu şehirler çok başarılı olur. Valilik, milletvekilleri, iş dünyası ve üniversitenin uyumlu birlikteliği olan şehirler, mutlu olur. Van’ın imarına, ihyasına, inşasına katkı sağlayan; Van’lı hemşerilerimizin huzur, refah ve esenliğin zenginleşmesine, hayatlarının ve yaşamlarının kolaylaşmasına katkı sağlayan çok kıymetli ekip arkadaşlarımız var. Biz Üniversitemizle çok güzel işler, projeler yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Vali Balcı: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van’ın medar-ı iftiharıdır.ˮ
Van YYÜ’nün, Van’ın medar-ı iftiharı olduğunu sözlerine ekleyen Balcı, akademisyenlerin, idari-teknik personelin alın teriyle yükselen bir üniversite olduğunu söyledi. Dr. Ozan Balcı sözlerine şöyle devam etti: “Üniversitemizin, şehre katkısı çok büyüktür, daha güzel katkılar sağlayacağına da inanıyorum. Bunlar bir ekip çalışmasıdır. İnşallah biz, bir ve beraber olduğumuz, birbirimizi daha çok sevip kucakladığımız, derdimiz memleket ve millet olduğu sürece Van’ımıza ve Vanlı hemşerilerimizin huzuruna, refahına, esenliğine, özellikle de gelecek nesillere çok anlamlı ve önemli katkılar sağlayacağımızı düşünüyorum. Üniversitenin nice nice kırkıncı yıl dönümlerini kutlamasını diliyorum. Bu güzel başarılara imza atan bütün hocalarımızı yürekten kutluyorum, ev sahipliğinden dolayı Rektörümüze de teşekkür ediyorum.”

“Rektör Şevli: Van YYÜ donanımlı, çağdaş, ileriye dönük ve gelişim odaklı bir kurum olmayı öncelemektedir.ˮ
Tören kapsamında konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, kısaca Van YYÜ’nün kuruluşundan bahsetti. Rektör Şevli, Üniversitemizin; donanımlı, çağdaş, ileriye dönük ve gelişim odaklı bir kurum olmayı öncelediğini, bunun için ulusal ve uluslararası alanlarda var olabilmeyi hedeflediğini söyledi. Bu hedefe ulaşmanın ilk yolunun öncelikli olarak aklımızı, algımızı ve tüm gücümüzü bilime yönlendirmekten geçtiğini ifade etti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin ulusal ve uluslararası alanda birçok hedefini gerçekleştirmiş olduğuna belirten Şevli bu başarıları şöyle sıraladı: “Üniversitemiz dünya çapında kabul gören THE WUR (World University Ranking) sıralamasında; Endüstri Geliri kategorisinde dünya üniversiteleri arasında 262., Türkiye’deki üniversiteler arasında 13. sırada yer alırken Araştırma faaliyetleri kategorisinde dünyada 635., Türkiye’de 9. Sırada yerini aldı. 2020 yılında URAP sıralamasında 41. sıradan 35. sıraya yükseldiğini, 2021 yılında ise 160’a yakın üniversitenin tanımlandığı TÜBİTAK Harman Türkiye Akademik Arşiv sisteminde, 37.037 yayın sayısı ile 12. sırada yer aldı. SCImago Institution Rankings (SIR) ve Centre for Science ve Technology Studies (CWTS)-Leiden Ranking gibi dünyanın saygın derecelendirme kuruluşlarının sıralama listelerinde yer alan Üniversitemiz, dünya üniversitelerini çeşitli ölçütlere göre değerlendiren ve bu alandaki en önemli derecelendirme kuruluşları arasında yer alan Times Higher Education (THE)’nın 2022 Impact Ranking – Etki Sıralaması listesine ilk kez girerek büyük bir başarı elde etmiştir.ˮ

2021’de Üniversitemizin, Türkiye ölçeğinde Tıp, Farmakoloji, Toksikoloji ve Eczacılık, Çevre Bilimleri, Veteriner ve Sosyal Bilimler gibi birçok alanda ilk 20 arasında yer aldığı SCIMAGO (SIR) Kurumlar Sıralamasına göre, Üniversitemiz 2022 yılı genel değerlendirmesinde Türkiye’de 132 üniversite arasında 21. sırada dünya genelinde ise 4364 üniversite arasında 519. sırada yer aldığını ifade eden Rektör Şevli; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Hollanda’daki Centre for Science and Technology Studies (CWTS) tarafından yürütülen ‘Leiden Ranking’ derecelendirme çalışmasında, dünyadaki en iyi %10’luk üniversiteler kısmında sıralamaya dâhil edilerek 2021 yılı için 1211 sıralaması ile dünya üniversiteleri arasında yerini almıştır. Üniversitemiz ayrıca, uluslararası alanda öğrenci değişimini sağlamak amacıyla tüm dünyada öğrenci hizmeti sunan Turkish University Admission Service ‘TUAS’ tarafından yapılan sıralamaya da dâhil edildi.” dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin akademik yayın ve atıflarda anlamlı bir yükselişe imza attığına da değinen Şevli, Web of Science (WoS) bibliyografik veri tabanına göre, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi adresli 2017-2021 zaman aralığındaki yayın sayının 3217 olarak açıklandığını, Scopus bibliyografik veri tabanına göre de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi adresli 2017-2021 zaman aralığındaki yayın sayısının 3288’e ulaştığını belirtti.

Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van YYÜ’nün ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği bu başarıların mimarları olan üniversitenin akademik personeline teşekkür ederek, bilim dünyasına katkı sunmayı bir yaşam biçimi hâline getirmek hem kurumsal hem de bilim insanlığına dair vicdani bir yükümlülük olduğunu vurguladı.

Rektör Şevli, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin, üçüncü nesil bir üniversite olma yolunda 2021-2025 dönemi Stratejik Planı’nda ülkenin kalkınmasına, gelişmesine ve üretimine katkı sağlayacak olan araştırma projelerini ve merkezlerini çoğaltmak, eğitim-öğretim niteliğini çağdaş seviyeye taşımak, kurumsal kapasitesini artırmak ve bunları topluma faydalı olacak şekilde hayata geçirmek üzere belirlenmiş olduğunu söyledi.

“Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknopark, 70 Teknoloji Geliştirme Bölgesi arasından 16. sırada yer alarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en iyi Teknoparkı olma başarısını gösterdi.ˮ
Van YYÜ’nün kampüs alanında kurulmuş Van Teknokent’in, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2021 yılında Kuluçka Faaliyetine Göre En Başarılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi kategorisinde üçüncülük ödülü aldığını belirten Rektör Şevli; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı performans endeks sonuçları genel sıralamasında 11 kademe yükselerek 63, Teknoloji Geliştirme Bölgesi arasından 31. sıraya yerleşen ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin en iyi Teknoparkı olan Van Teknokent’imiz; 2021 yılında performans endeks sonuçları genel sıralamasında da çok büyük bir başarı göstererek 15 kademe yükselip 70 Teknoloji Geliştirme Bölgesi arasından 16. sırada yerini aldı. Van Teknokent, geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en iyi Teknoparkı olma başarısını da gösterdi.” ifadelerini kullandı.

“Üniversitemizde 40. Yıl dönümünde çok sayıda bilimsel, sanatsal, kültürel ve sportif etkinlik düzenlendi.ˮ
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, çağdaş ve teknolojik dünyanın bir gereği olan bilgiyi ticari ürüne dönüştürerek, toplumun ve ülkenin kalkınmasına faydası olan tüm proje ve çalışmalarda yer alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin, sempozyum, kongre, konferans, çalıştay, zirve, sohbet ve panel kapsamında farklı konularda yaklaşık 53 bilimsel etkinlik gerçekleştirdiğini belirtti.

Rektör Şevli; “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin katkılarıyla geçtiğimiz Temmuz’da, Van’da ilk kez düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği ’ne ev sahipliği yaptık. Van Gölü Kıyısında hep birlikte gökyüzüne bakıldı ve gökyüzü bilimleri üzerine eğitimler verildi.” dedi.

Üniversitemizin bilimsel etkinliklerin yanında birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe de ev sahipliği yaptığının altını çizen Şevli; “Sanatın insanlar üzerindeki iyileştirici ve birleştirici etkisiyle; ‘Sanat takdir edilmediği yerden göç eder’ bilincinden hareketle gerek üniversitemizden gerek Van’dan gerekse şehir dışından gelen sanatçılarımızın eserlerine ilgi gösterdik, elimizden gelen desteği sunmaya çalıştık. Bütün bunların yanı sıra sağlıklı, bilinçli ve düzenli bir hayatın temel basamaklarından olan spora ilgiyi artırma yolları aradık, sporu ve sporcuyu destekleyecek etkinliklere, işbirliklerine imza attık; bazen kent paydaşlarımızla bazen ülke genelinde faaliyet gösteren kurumlarımızla önemli toplantılar gerçekleştirdik.” ifade etti.

Bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda faaliyetlerin yanı sıra kent paydaşlarıyla da birçok işbirliği protokolüne imza attıklarına değinen Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Üniversitemizin Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar, TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Çetin Ali Dönmez gibi birçok önemli ismi ağırlama şerefine de nail olduğunu belirtti. Üniversitede öğrencilerin şehre ve üniversiteye aidiyetlerini artırmak adına birçok gelişme de kaydettiklerini söyleyen Şevli, yerel ve ulusal basında da Üniversitenin genel niteliklerini ve yaşanan gelişmeleri anlatmak için gayret gösterdiklerini ifadelerine ekledi.

Rektörümüz; birimlerimizin ve kampüslerin gelişimi, öğrenci ve personelle buluşma etkinlikleri hakkında da bilgiler verdikten sonra; 40. yılını tamamladıkları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin; bu dönüm noktasını çok güzel ve verimli geçirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade ederek; üniversitenin, bütün birimlerini yönetimsel ve akademik işleyişini sağlam bir zemine oturtma; şehrinin ve bölgesinin kültürel, sanatsal ve tarihi değerlerine sahip çıkma; bilimde söz sahibi, girişimcilikte öncü, eğitim ve sağlık alanında bilimsel mükemmeliyetçi, sanata ilgili, topluma duyarlı bir kurum anlayışıyla ‘insana ve insanlığa hizmet’ etmeye ilk günkü şevkle devam edeceklerinin belirtti.

‘Bilimin Işığında Bir Dünya Üniversitesi’ olmaya emin adımlarla ilerlemekte olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “40. Yıl etkinliklerinin Üniversitemizin 41. yılına da bir zemin oluşturduğunu belirterek önümüzdeki yılın daha verimli ve etkili geçireceğimizin müjdesini de vermek isterim. Bu vesileyle bizleri bu özel günde yalnız bırakmayan Sayın Valimiz başta olmak üzere tüm protokol üyelerine ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ailesine teşekkür ediyor; hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

“2022 yılında başarı gösteren akademisyenlerimiz ile birlikte Üniversitemizin görünürlüğüne katkı sağlayan akademik ve idari personel ile öğrencilere çeşitli kategorilerde ödül verildi.ˮ
Programda, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Genç araştırmacı kategorisinde; Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinde Fen Bilimleri Enstitüsü’nde doktora yapan, YÖK tarafından Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında En İyi Doktora Tezi seçilerek 2022 Üstün Başarı Ödülü’ne layık görülen Arş. Gör. Dr. Berdan Ulaş başta olmak üzere; Avrupa Kardiyoloji Derneği Türkiye Temsilcisi olarak Üniversitemizi temsil eden ve Kardiyoloji alanında çok saygın bir dergide yayınları bulunan Tıp Fakültesi akademisyenlerimizden Doç. Dr. Emrah Erdoğan, Sağlık Bilimleri Fakültesinde Alanında En İyi Doktora Tezi ödülüne layık görülen ve aynı zamanda ameliyatlarda kullandığı Kablo Sabitleme Aparatı ile de bilim dünyasına yenilikler getiren Dr. Öğr. Üyesi Hatice Azizoğlu, Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Navi Wire, varis ameliyatlarında yeni nesil damar sıyırıcı kullanımıyla yenilik getiren Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Derin Atabey ödül almışlardır.

Van Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu akademisyenlerimizden Doç. Dr. Halil Durak (Kimya Mühendisliği-Enerji alanında 449. sırada), Fen Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cemil Tunç (Genel Matematik alanında 1197. sırada), Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zafer Ceylan (Gıda Bilimleri alanında 2182. sırada), Eczacılık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yavuz Yardım (Analitik Kimya alanında 2428. Sırada), Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zübeyir Huyut (Biyokimya alanında 14472. sırada) dünyanın en etkili bilim insanları kategorisinde ödül almışlardır.

Üniversitemiz, YÖK tarafından Üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen “Engelsiz Üniversiteler Ödülleriˮ Kapsamında ‘2022 Yılı Mekânda Erişebilirlilik Ödülü Alan Üniversiteler’ alanında Turuncu Bayrak almaya hak kazanan Rektörlük, Diş Hekimliği, Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Bilimsel Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ferit Melen Merkez Kütüphanesi ve Üniversitemiz Konuk Evi birimlerine de ödül takdim edilmiştir.

Genç Araştırmacı ve Dünyanın Bilim İnsanları Listesi’ne giren akademisyenler dışında Üniversitemizde 2022 yılında alanında ulusal/uluslararası görünürlüğe katkı, eğitim/öğretim faaliyetlerine katkı, sanatsal-kültürel ve sportif alanlarda görünürlüğe katkı, öğrenci etkinlikleri, proje ödülleri ve spor müsabakalarında dereceye giren öğrenciler, organizasyon/etkinliklerin düzenlenmesinde ve gerçekleştirilmesinde katkı sunan birimler, Dış Paydaşlar olmak üzere öne çıkan isimlere ve birimlere de plaket takdimi yapılmıştır.

Van ilimize, üniversitemize, eğitime, öğrencilere, Vanlı çocuklara ve gençlere, onların eğitimine verdiği desteklerden; Van MATBİL projesi, Bilişim Van, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocukların Yüzünü Güldürüyor, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin 100 Bin Ağaç Projesi ve daha birçok projeye katkılarından dolayı Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Dr. Ozan Balcı’ya Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Ayrıca Van OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kurulması sürecinde Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkan Mehmet Aslan; İnnovan projesi, Ben Girişimciyim yarışması, Medya İletişim ve Araştırma Merkezi başta olmak üzere çok sayıda projeye desteklerinden dolayı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve VAN YYÜ Genç Ofis Müdürü Mustafa Yamanyurt da Üniversitemize yaptıkları katkılarından dolayı teşekkür plaketleri Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli tarafından takdim edildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 40. Yıl Etkinlikleri Kapanış ve Ödül Töreni, plaket takdimlerinin ardından toplu anı fotoğraf çekimiyle sona erdi. Etkinliğe Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senato Üyelerinin yanı sıra Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Sn. Aykut Tanrıverdi, Cumhuriyet Başsavcısı Sn. Mehmet Nadir Yağcı, Vali Yardımcısı Sn. Ahmet Tozlu, İl Emniyet Müdürü Sn. Atanur Aydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İpekyolu Kaymakamı İhsan Emre Aydın, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ve kurum müdürleri katıldı.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.