AK Parti’de adaylık istifaları başlıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimi içi 14 Mayıs’ı işaret etmesinin ardından aday adaylığı başvuruları ne zaman başlayacak? Kamu görevlileri ne zaman istifa edebilecek? Detayları haberimizde…

AK Parti’de adaylık istifaları başlıyor
Yayınlama: 21.01.2023
Düzenleme: 21.01.2023
A+
A-

Milletvekili başvuruları Şubat’ta, kamu istifaları Mart’ta

Milletvekili aday listeleri konusundaki hazırlıklarına hız veren AK Parti’de, aday adayı olacak il ve ilçe başkanları istifa etmeye başlayacak. Peki kimler aday olacak? İstifalar ne zaman başlayacak?

Siyasi parti genel merkezlerinden alınan bilgilere göre Şubat’ın ilk haftası itibariyle başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalamasının akabinde 13-17 Mart arası kamu görevlilerinin istifaları alınacak.

Kesin listelerin erken açıklanma ihtimali olduğu gibi 10 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı kesin aday listesinin duyurulmasının akabinde netleşmesi de bekleniyor ancak yapılan görüşmelerdeki genel kanaat, seçim çalışmalarının 1 ay gibi kısa bir süreyle sınırlı kalacağı yönünde.

“Kamu istifalarının 17 Mart’a sarkmasıyla adaylar bu kadar kısa sürede nasıl belirlenecek?” sorusuna “Partiler geçen yıldan buyana isim bazlı çalışmalarını yürütüyorlar. Son değerlendirmelerin ardından listelerin belirlenmesi zor olmayacak” yanıtı da aktarıldı.

 

HAZIRLIKLAR TAMAM

AK  Parti’de 2023 seçimlerine yönelik hazırlıklar tam gaz sürerken, kulislerde hareketlik başladı. Milletvekili adayı olmak isteyen teşkilat yöneticileri ve kamu temsilcileri için süreç işlemeye devam diyor.

İSTİFALARI BAŞLANACAK

Adaylık konusunda bir detay ortaya çıktı. Bu ise il başkanları, parti yönetimi tarafından genel merkezin onayı olmadan adaylık için istifa etmemeleri uyarısı yapıldığı ortaya çıktı.

KADIN KOLLARI BAŞKALARIDA İSTİFA EDECEK

Öte yanda gençlik ve bazı kadın kolları başkanlarından da adaylık için istifa etmeleri istendi.

KOMİSYON KURULACAK

AK Parti yönetimi, milletvekili aday adaylığı için başvuruları değerlendirmek üzere bir eleme komisyonu kuracak. Bu komisyonda belirlenecek isimler Cumhurbaşkanı’nın başkanlığındaki üst komisyona sunulacak.

BAŞVURULARDA SIKI DENETİM

Başvurular tek tek analiz edilecek ve kimlerin aday yapılacağına bu komisyonda karar verilecek. Parti kaynakları, sadece teşkilatlardan değil genel olarak AK Parti’den aday olmaya dönük yoğun bir ilgi olduğu görülüyor.

VAN’DA ADAYLIK İÇİN SON DURUM

Birçok ilde istifa haberleri gündeme gelirken Van içinde kulislerde önemli isimler geçiyor. Başta partinin belirlediği belediye, il ve ilçe başkanları yanı sıra kamu ve özel sektörde öne çıkan isimler konuşulmaya başladı.

 

İstifa eden eski görevine dönemeyecek

Kamu görevlisi veya belediye başkanı olan cumhurbaşkanı adayı, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevinden ayrılmış sayılacak. Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası’na göre istifa eden kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde bir ay içinde görevlerine dönebiliyorlar.

Ancak yasa, belediye başkanları ile partilerin il, ilçe yöneticileri ve belediye meclisi üyeleri açısından göreve iadeye yönelik hükümler içermiyor. Bu kişiler olası milletvekilliği başvurusunda bulunur ve aday gösterilmemeleri ya da gösterildiklerinde seçilememeleri durumunda görevlerine dönemeyecekler.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.