‘1 yıldan fazla yaşamaz’ dendi! Zilan Ataş 12 yıldır yaşam mücadelesi veriyor

Bursa’da 6 yaşındayken Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) teşhisi konulan ve doktorların 1 seneden fazla yaşamaz dediği 19 yaşındaki Zilan Ataş, 4 yıldır bitkisel hayatta ve 12 yıldır yaşam mücadelesi veriyor.

‘1 yıldan fazla yaşamaz’ dendi!  Zilan Ataş 12 yıldır yaşam mücadelesi veriyor
Yayınlama: 13.12.2022
A+
A-

Henüz 9 aylıkken kızamık hastalığı geçiren Zilan Ataş, 6 yaşında konuşma ve yürüme bozukluğu, başın öne doğru düşmesi gibi şikayetlerle hastaneye başvurdu. Doktorlar Ataş’a tedavisi olmayan Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) teşhisi koyarken 1 seneden fazla yaşamayacağını belirtti. 15 yaşına kadar yüzde 99 zihinsel ve bedensel engelli olarak hayatına devam eden Ataş, hastalığının aniden ilerlemesi ile birlikte bitkisel hayata girdi. Aile, evin bir odasına yoğun bakım ünitesi kurarak, 4 yıldır bitkisel hayattaki kızlarının hayata dönmesini umut ediyor.

SSPE TEŞHİSİ ALDI

SSPE teşhisi konulan gencin annesi Bilgen Ataş, “Benim kızım sağlıklı dünyaya geldi. 6 yaşından sonra yürüme, konuşma ve kafa düşmesi bozukluğundan aksatmadan hastaneye götürdüm. Kızamık virüsü ile bulaşan Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) teşhisi koydular. Lösemiyi, kanseri, SMA hastalığını biliyoruz ama SSPE’yi bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kızının beyin ölümünün gerçekleştiğini belirten anne Ataş, “6 yaşından sonra hızlı bir şekilde hastalığı ilerledi. ‘1 sene yaşar’ dediler ama 9 yıl çok iyi yaşadı. Göz teması, oturup kalkması, hatta yutkunmaları da vardı. Zilan’ın hastalığı ilerledi ve şu an bitkisel hayatta. Beyin ölümü gerçekleşti” şeklinde konuştu.

YETKİLİLERE SESLENDİ

Bursa’daki devlet hastanelerinin Zilan’ı kabul etmediğini söyleyen anne Bilgen Ataş, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya seslenerek, “Tıbbi malzemelerin fiyatı çok yükseldi. Birçok cihaza bağlı. Bir yoğun bakım evinin içine soktuk. İnşallah Zilan için uygun bir doktorla karşılaşırız. Ben anne olarak bunu istiyorum. Zilan ne ilk, ne de son olacak. Devlet büyüklerime önce selam söylemek istiyorum, sonra bir el atmalarını rica ediyorum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde çok güzel doktorlar olduğunu söylediler. Ölmeden son bir umut kızıma yardım istiyorum” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.