Uzun süredir hazırlığı yapılan ve Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı paydaşlığında düzenlenen “Uluslararası Vizyon Van Kongresi” dün başladı. Van’da son zamanlarda düzenlenen önemli kongrelerden birisi olan Van Vizyon, sadece bir akademik kongre değil aynı zamanda Van’da yetişen, yolu Van’dan geçen ve Van’a vizyon katan birbirinde önemli isimleri Van’da buluşturdu.
Türkiye Yüzyılı kapsamında ülke genelinde pek çok etkinlik, program ve çalışma yapılırken, Van’da da bu anlamda önemli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Son zamanlarda önemli sempozyum, kongre ve etkinliklerin adresi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi önemli bir programa ev sahipliği yaptı. Türkiye Yüzyılı’nda Van tasavvuruyla gelecek vizyonun ortaya konulması amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliği, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğinde “Uluslararası Vizyon Van Kongresi” dün yoğun katılımla başladı. Cumhurbaşkanlığının uyguladığı ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çevresinde düzenlenen kongre Vanlı olan ve yolu Van’dan geçmiş ve Türkiye’nin önemli isimleri haline gelmiş isimleri Van’da buluşturdu.
YOLU VAN’DAN GEÇEN ÖNEMLİ İSİMLER VAN’DAYDI…
Van’ın Vizyonu kongresine tebliğler göndererek katılacak ve birçok başlıkta sunumlar yapacak olan akademisyenlerin dışında Türkiye’den önemli isimler de davet edildi. Eski Milli Eğitim Bakanı ve Van Eski Milletvekili Hüseyin Çelik, Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, akademisyen Prof. Dr. Oktay Belli gibi birçok ismin katıldığı sempozyumda aynı zamanda Van YYÜ’nün kuruluş sürecini bilen isimlerden Van Üniversite ve Yüksekokulları Kurma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dr. Özçelik Okayer gibi birçok isim de katıldı. Konuşmacıların dışında kentin birçok önemli ismi de o kongrede yer aldı. Bölgesel kalkınmanın paydaşlarını bir araya getirmek ve bilim insanlarının katkılarıyla uluslararası düzeyde bir platform oluşturmak amacıyla düzenlenen kongrede kenti ilgilendiren pek çok konu 2 gün boyunca masaya yatırılacak.
Programda açılış konuşmasını yapan isim Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Güray oldu. DAKA bünyesinde yapılan kalkınma faaliyetlerini anlatan konuşmasının ardından Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdulahat Arvas ve Burhan Kayatürk de selamlama konuşmaları gerçekleştirdi. Arvas, milletvekilliği döneminde çok önemli çalışmalar yaptıklarını fakat bu kongrede propaganda yapmamak ve bir seçim sürecinde oldukları için vaatlerden söz etmeyeceğini ifade ederek sadece selamlama konuşması gerçekleştirdi.
ESKİ YYÜ’LÜ REKTÖR ALİŞARLI: VAN YERDE KONUŞULUYOR
Daha önce de yıllarca Van’da göre yapan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Van’ın kendisi için önemli bir kent olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “1991 yılında Van’da araştırma görevlisi olarak Van’da başladım. Van YYÜ ve Van kenti kendinden büyük. Van’da uzun süre yaşayan biri olarak söylüyorum. 20 yılını Van’da geçirmiş olarak bir Vanlı burada bu kadar kalmamış diyordum. Van bizlere çok şey kattı. Biz Van’ı hala yaşıyoruz. Van ve YYÜ bizim için çok kıymetli. Van’da çok şey öğrendik. Çocuklarımız burada doğup okudular. Burada paramızı kazandık. Van farklı bir il. Borcumuzun olduğunu bilmemiz gerekiyor. Van YYÜ; Bakan, onlarca rektör, genel müdürler yetiştirdi. Van çok yerde konuşuluyor.”
VALİ VAN’IN YENİ DÖNEMİNDEKİ ÇALIŞMALARI ANLATTI
Kongrede konuşan Van Valisi Ozan Balcı, yılmadan yorulmadan çalıştıklarını dile getirerek, “İşbirliğinin olduğu şehirler güçlü olur. Van’da da bu var ve daha da arttıracağız. Bu birlikteliğine çok inanıyorum. Bu kongrede çok güzel olacak. Katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.
REKTÖR ŞEVLİ: VAN YYÜ’NÜN 41 YILLIK VİZYONUNDAN SÖZ ETTİ
Programda konuşan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, üniversitenin önemine değinerek şunları söyledi: “Dünyada iletişimin oldukça kolaylaştığı bu çağda, üniversitelerin çağın da ötesinde bir bakış açısına sahip olmaları, özellikle küresel ağın bir parçası olduklarını idrak etmeleri ve kurumsal yapılarını buna uygun olarak revize etmeleri gerekmektedir. Nitekim 1982 yılında kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi; 41 yılını doldurmuş, şehrinin ve bölgesinin bilime açılan penceresi olmuştur. Bugün, tüm birimlerimizle “şehrine, ülkesine ve insanına hizmeti en büyük kazanım” olarak gören anlayışa sahip bir üniversiteyiz. Dört temel hedef üzerinde oluşturmuş 2021-2025 dönemi Stratejik Planı’mız; ülkenin kalkınmasına, gelişmesine ve üretimine katkı sağlayacak olan araştırma projelerini ve merkezlerini çoğaltmak, eğitim-öğretimin niteliğini çağdaş seviyeye taşımak, kurumsal kapasitesini artırmak ve bunları topluma faydalı olacak şekilde hayata geçirmek üzere belirlenmiştir.”
“KONGREDE, KATILIMCILARA TÜRKİYE YÜZYILI’NDA VAN TEMASI ALTINDA BİR ARAYA GELME FIRSATI SUNULACAK”
Kongrenin önemini belirten Şevli, “Bugün Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı iş birliğinde gerçekleştirilecek “Uluslararası Vizyon Van Kongresi”, davetli konuşmacıların katılımı ile bölgesel kalkınmanın paydaşlarını bir araya getirmek ve değerli bilim insanlarının katkılarını sunacağı uluslararası düzeyde bir platform oluşturmak amacıyla düzenlendi. Kongrede, katılımcılara Türkiye Yüzyılı’nda Van teması altında bir araya gelme ve Van ili üzerine yapılan bilimsel, eğitimsel ve araştırma çalışmalarını paylaşma fırsatı sunulmaktır. İki gün boyunca devam edecek olan kongremizde birbirinden değerli isimleri ağırlayacağız.”
KONGREDE VAN’IN EĞİTİMİNDEN SAĞLIĞINA, EKONOMİDEN GÖÇE, ULAŞIMDAN ALTYAPIYA BİRÇOK KONU ELE ALINACAK
Kongrede ele alınacak konuları dile getiren Şevli, “Farklı alanlardan konu ile ilgili çalışmaları olan bilim insanlarının katılımı ile çeşitli oturumların ve panellerin yer alacağı uluslararası kongremizde bilimsel bilgi ve deneyimin paylaşımı; bölgesel kalkınmaya katkı; eğitim, istihdam ve sosyal sorunların ele alınması; uluslararası bilimsel işbirliğinin geliştirilmesi; çözüm odaklı iyileştirmelerin desteklenmesi; katılımcıların ilgi alanlarında yenilik ve değişim sağlanması hedeflerinde; aile ve sosyal politikalar, eğitim, kentleşme, ekonomi, göç ve iskân, iktisat ve işletme, tarım ve hayvancılık, sanayileşme ve teknoloji, ulaşım ve altyapı, Van Gölü Havzası, kırsal kalkınma, sağlık, asayiş ve güvenlik, afet yönetimi, kültür, sanat ve turizm, çevre ve şehircilik, bağımlılıkla mücadele, kamu hizmetleri, gastronomi, din hizmetleri, spor hizmetleri, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, tarih, iletişim, güzel sanatlar, psikoloji başlıklı konularda yapılacak bilimsel tartışmaların; Türkiye’nin geleceğine ve Van ili üzerine yapılan çalışmalara ışık tutacağından şüphem yoktur” diye konuştu.
“PROGRAM VAN’IMIZIN GELECEĞİNE YÖN VERECEK NİTELİKTE”
Şevli, kongrenin önemine dikkat çekerek, “Davet ettiğimiz konuşmacılarımızın her birinin Vanlı olarak ilimiz için örnek teşkil etmesinin veya üniversitemizin gelişmesine katkı sağlamış olmasının Vizyon Van hedefiyle yola çıktığımız bu süreci daha da anlamlı kıldığını da belirtmek isterim. Birazdan çok değerli bir konuğumuzdan üniversitemizin hikâyesini dinleyeceksiniz. Aslında en büyük işler, büyük hayal sahibi insanlar tarafından başarılmıştır. Ortaya koydukları vizyon ile büyük bir beyinsel çaba göstererek 56 yıl önceki hayallerini 1968 yılında ‘Van Üniversite ve Yüksekokulları Kurma ve Yaşatma Derneği’ni, 1982 yılında ise Yüzüncü Yıl Üniversitesini kurarak başarmış; bugün beş bin çalışan ve otuz binden fazla öğrencimizle birlikte havasını soluduğumuz bugünün gerçeğini görmüşlerdir. Van’ın gelişimine ışık tutacak Vizyon Van 2024 Kongresi, “Türkiye Yüzyılı’nda Van” temasıyla, katılımcılara en son bilgi ve fikirleri paylaşma olanağı sunacak ve üniversitemizin ev sahipliği yaptığı güzide etkinliklerden biri olacaktır. Van’ımızın geleceğine yön verecek nitelikte önemli olan bu programı, gelecek nesillere daha güzel bir şehir bırakmak adına çok değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.
şehrivan