Son dönemlerde önemli arkeolojik kazıların yapıldığı ve tarihe ışık tutan bulguların görüldüğü Van’da hayrete düşürecek bir olay daha yaşandı. Yeni bulgular arkeoloji dünyasını hayrete düşürdü!
Geçmişte birbirinden önemli medeniyetlerin yaşadığı kentte farklı bölgelerde yapılan arkeolojik kazılarda tarihi bulgulara rastlanmaya devam ediyor. Dört bir yanında önemli yapılar ve yerleşim alanları bulunan Van’da son dönemlerde yapılan kazılarda heyecan uyandıran çalışmalar yapılırken son yapılan kazılardaki bulgular adeta şok etti.
Arkeoloji dünyasını şok eden kazılardan birine ev sahipliği yapan Van’da, kazı yapan uzmanların ender gördüğü olaylardan birisi yaşandı. Van’da, Tuşba ilçesinde bulunan Ayanis Kalesi’nde yakın zamanda yapılan kazıda beyni korunmuş bir şekilde ulaşılan insan kalıntıları arkeoloji dünyasında büyük ses getirdi. Üstelik beyni görünen bir iskelet bulunmasının hemen ardından benzeri bir keşif de Kütahya’da ortaya çıktı. Tavşanlı Höyük kazısındaki bulgular arkeoloji dünyasını hartede düşürdü.
VAN’DAKİ KAZILARDAN TARİH FIŞKIRMAYA DEVAM EDİYOR!
Van’da Ayanis Kalesi’nde Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında çalışan arkeologlar 36 yıldır pek çok tarihi kalıntı ile karşılaşmış ama bugüne dek hiç insan iskeleti bulamamışlardı. Kazılarda bu yıl ilk kez bir iskelet bulundu. Bu arkeloji dünyasında nadir bulunabilecek türden bir iskeletti. Beyin kısmı kısmen günümüze ulaşabilen iskelet, antropologları çok heyecanlandırmış, genç bir erkeğe ait iskeletin kaç yıllık olduğuna dair araştırmalar başlatılmıştı. Bu haberden bir kaç gün sonra şaşırtcı şekilde benzer bir keşif de Kütahya’nın Tavşanlı ilçesindeki Tavşanlı Höyük kazısında gerçekleştirildiği açıklandı.
ÖNCE VAN SONRA KÜTAHYA!
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında süren kazılarda 3700 yıl önce bölgeye yapılan saldırıda yakılıp yıkılan evlerinden kaçamayıp ölen iki insana ait iskeletlerden birinde karbonize (çok yüksek ısıda hızlı yanarak insan kemiğine yapışmış ve kalmış) olarak korunmuş “beyin ve deri kalıntıları” bulundu. Avrupa Arkeologlar Birliğince 30 Ağustos-2 Eylül’de Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta 29’uncusu düzenlenen ve dünyanın en önemli arkeoloji toplantısı olarak değerlendirilen etkinlikte Tavşanlı Höyük kazısı uzmanlarınca yapılan sunumlarda verilen bilgiler, arkeologları heyecanlandırdı.
Prof. Dr. Fidan ile kazının başkan yardımcısı Nişantaşı Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Öğr. Üyesi Nihan Naiboğlu’nun hazırladığı sunumda, 8 bin yıllık tarihiyle Kütahya’nın en eski yerleşmesi ve 45 hektarlık yayılım alanıyla Batı Anadolu’nun en büyük Tunç Çağı yerleşmelerinden Tavşanlı Höyük’ün muhtemelen bölgenin başkenti olduğu, milattan önce 1700’lü yıllarda büyük bir saldırıya uğradığı ve şehrin tamamının yakılıp yıkıldığı, Kuzey İrlanda’da yapılan toplantıda katılımcılara anlatıldı.
Bildiride, bu büyük yıkımdan sonra bölgenin harabeye döndüğü ve 300 yıl boyunca yerleşilmediği belirtildi.
Kaynak: Arkeolojik Haber