Van’daki engellilere her yer engel

Van, son zamanlarda artan trafik sorunları ile boğuşuyor. Ancak sorun yaşayanlar yalnızca araç sürücüleri değil, kentte yaşayan engelli vatandaşların da araç sürücüleri ve esnafla başı dertte.

Van’daki engellilere her yer engel
Yayınlama: 30.09.2024
Düzenleme: 30.09.2024
A+
A-

Yaşamı daha da zorlaştırıyor

Van’da engelli vatandaşların daha rahat yürümesi için yapılan engelli rampaları ve özel kaldırımlar, bilinçsiz sürücü ve esnaflar tarafından işgal ediliyor.

Belediyeler tarafından yapılan engelli rampalarına park edilen araçlar tekerlekli sandalye kullanan engellilerin yaşamını zorlaştırırken, esnaf tarafından kaldırımlarda sergilenen ürünler ise genelde bütün vatandaşlar özelde ise engelliler için büyük problem.

Konuyla ilgili Haber Gürpınar’a konuşan Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Hanefi Baykara, Van’da engelli rampa sayısının yetersiz olduğunu ve insanların genel olarak engelli hakları anlamında bilinçli olmadıklarını söyledi.

Van’daki engellilere her yer engel

“EVLADINIZI, ANNE, BABANIZI VE DEDENİZİ DÜŞÜNEREK PARK EDİN”

Van’da sadece engelli araçların rampalara park etmesi değil, esnafların eşyalarını cadde üzerine teşhir etmelerinin de engelli vatandaşlar için büyük sorun olduğunu belirten Baykara, “Van’da otopark sıkıntısı var ancak bilinçli vatandaşların bu engelli rampalarına araçlarını park etmemeleri kişisel saygı anlamında çok önemlidir. Biz her zaman söylüyoruz, bu araçları evladınızı, anne, babanızı ve dedenizi düşünerek park edin. Kaldırıma çıkamayan birini düşünerek park edin. İnsanların buralara araçlarını park etmemeleri için illaki bu rampalara uyarı yazılarının yazılması mı gerekiyor? Urartu Oteli’nden İkizler’e kadar sadece bir ara sokak var ve burada sadece bir engelli rampası var. Akülü araçla karşıya geçmek isteyen engellinin yolunu uzatması gerekiyor. Bu rampa sayılarının da arttırılması gerekiyor. Bu rampalar çok rahat yapılabilir ve masrafı da daha az olur. Bu bile engellilerin hayatını biraz daha kolaylaştırabilir. Araç sahiplerinden özellikle rica ediyoruz. Araçlarını buralara park etmesinler” dedi.

“ENGELLİ HAKALRINI MÜFREDATA GİRMESİ GEREKİYOR”

Bu ülkede engellilerin sorunları sadece görselle ait değil temel eğitim olarak da verilmesi gerektiğine dikkat çeken Baykara, “Engelli haklarının Milli Eğitim müfredatına girmesi lazım. Engelli hakları, binaların engellilere uygun inşası, kaldırımların yapımı gibi konuların üniversitelerin ilgili fakültelerinin ders programlarında olması gerekiyor. Bu olduğunda çevre düzeni de ona göre dizayn edilir” ifadelerini kullandı.

Van’daki engellilere her yer engel

“CAYDIRCI CEZALARIN UYGULANMASI GEREKİYOR”

Trafik zabıtalarının katı kurallarının olması gerektiğini ifade eden Baykara, şunları söyledi:

“Bu kurallar bazı yerlerde uygulanmayabilir ancak burada söz konusu olan engelli vatandaşlar olduğu için katı kuralların uygulanması gerekiyor. Bu engelli vatandaşın 50 metre gidip dönmesi demek akülü aracının şarjının bitmesi demektir. Bu kişi kış şartlarında yolun ortasında kalıp evine gidemeyince farklı sağlık problemleri ile karşılaşacak. Memlekette zaten 6-7 ay kış yaşıyoruz. Onun için belediye tarafından bu engelli rampalarının arttırılması gerekiyor. Yetkililer her yerde olamayabiliyorlar. Engelli rampalarına park edilen araçların duyarlı vatandaşlar tarafından şikâyet edilmesi gerekiyor. Bu şekilde bu araçların oralardan kaldırılması ve gerekli cezanın yazılması sağlanmalıdır. Bu düzenin oturması için de caydırıcı cezaların olması gerekiyor. Her yerde mobeseler, kameralar var bu kameralardan tespitler yapılıp cezalar kesilebilir. Bu şekilde caydırıcılık oluşturulabilir.”

habergürpınar


Van’da Kayıp Rojin’e ne oldu? Acılı baba konuştu

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.