Ağrı’nın Doğubayazıt ile Van’ın Çaldıran ilçeleri arasındaki Tendürek Dağı bölgesinde, güvenlik güçlerinin başarılı çalışmaları sayesinde terörün sona ermesiyle birlikte başlatılan araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan bu eşsiz yapı, bölgenin tarihine ışık tutacak önemli bir bulgu olarak değerlendiriliyor.
Van’ın Çaldıran ilçesinde, lav kayalarının arasında gizlenen 11 odalı bir kale kalıntısı, “Arap Zengi Kalesi” adıyla tescillenerek tarihe kazandırıldı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, yapılan ön çalışmalarda kalenin Orta Çağ’da kullanıldığına dair bulgular elde edildiğini belirtti. Lav kayalarının arasında inşa edilmiş olması, kalenin doğal bir savunma sistemiyle korunmasını sağlamış. İçerisindeki depolar ve sarnıçlar ise uzun süre yaşanabilecek bir yapı olduğunu gösteriyor. Kalenin herhangi bir saldırı durumunda sığınak olarak kullanıldığına dikkat çekti.
Van’da görevli drone pilotu öğretmen Muzaffer Salcıoğlu tarafından Çaldıran ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki bölgede, sönmüş lav akıntılarının arasında gizemli bir kaleye rastlandı. Van’ın tarihini merak eden ve buna ilişkin araştırmalar yapan Salcıoğlu, 1855 yıllarında volkanik patlamanın meydana geldiği Tendürek Dağı ile ilgili araştırmaları inceledi. Daha sonra uydu görüntülerini de inceleyen Salcıoğlu, volkanik patlamadan en çok etkilenen ilçeye bağlı Soğuksu Mahallesine gitti. Burada mahalle sakinlerinin yönlendirmesiyle sönmüş lav akıntılarının bulunduğu araziyi drone ile inceleyen Salcıoğlu, kaleye benzer bir yapıya rastladı. Mahalleli tarafından “Arap Zengi Kalesi” veya “Zeyn Kalesi” olarak isimlendirilen gizemli kale, ilk kez Salcıoğlu tarafından havadan görüntülenmiş oldu.
Kaynak: VANDAHABER