Van gölü’ndeki dört büyük adadan biri olan çarpanak adası, el değmemiş doğası ve dokusu ile ilkbahar mevsiminde güzel bir manzara sunuyor.
Van Gölü’nün incisi Çarpanak Adası, ilkbaharın gelişiyle birlikte büyüleyici bir görünüme kavuştu. Kış aylarında beyaz örtüyle kaplı olan ada ve onu çevreleyen yarımada, badem ağaçlarının pembe ve beyaz çiçekleriyle adeta bir tabloyu andırıyor. El değmemiş doğası ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Çarpanak, özellikle doğa fotoğrafçıları için eşsiz kareler sunuyor.
Van Gölü’ndeki dört büyük adadan biri olan Çarpanak Adası, el değmemiş doğası ve dokusu ile ilkbahar mevsiminde güzel bir manzara sunuyor.
Kışın etkili olan yağışlarla karla kaplanan, bugünlerde de badem ağaçlarının çiçek açmasıyla eşsiz manzaraya bürünen Çarpanak Adası ve yarımada, doğaseverleri ve fotoğraf tutkunlarını cezbediyor.
Çarpanak Adası sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda tarihi önemiyle de dikkat çekiyor. Üzerinde bulunan tarihi kilise, adanın geçmişine ışık tutuyor. İlkbahar aylarında çiçeklerle çevrili bu tarihi yapı, ziyaretçilere hem tarihi hem de doğal güzellikleri bir arada deneyimleme fırsatı sunuyor.
Van Gölü’nün kuzeydoğu bölgesinde yer alan ada, ilkbaharla farklı bir güzelliğe büründü. Ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Çarpanak adasına gitmenin şimdi tam zamanı.
İlkbaharın müjdecisi olan badem çiçekleri, Çarpanak Adası’nın her köşesini süslüyor. Van Gölü’nün maviliğiyle kontrast oluşturan bu narin çiçekler, adanın huzurlu atmosferine ayrı bir güzellik katıyor. Ziyaretçiler, adanın dört bir yanını saran badem ağaçlarının altında yürüyüş yaparken, kuş sesleri ve çiçek kokularıyla adeta büyüleniyor.
Tuşba ilçesine bağlı Çitören Mahallesi mevkiinde yer alan ve martı yoğunluğundan dolayı halk arasında ‘martı adası’ olarak da adlandırılan Çarpanak Adası’na, yarımadadaki iskeleden teknelerle ulaşım sağlanabiliyor. Özellikle ilkbahar mevsiminde yerli ve yabancı turistler, fotoğrafçılar ve doğaseverler tarafından ziyaret edilen adanın üzerinde bir de kilise bulunuyor.
Adaya giriş yapan ziyaretçiler, adayı üreme merkezi haline getiren yüzlerce martı tarafından karşılanıyor. Ziyaretçiler adanın zemininde her yere gelişigüzel kuluçkaya yatan martıların yumurtalarına zarar vermemek için titiz ve dikkatli bir yol izleyerek adanın en zirve noktasına ulaşarak Van Gölü’nün eşsiz manzarasını izlemenin keyfini yaşıyor. Vadi Doğa Sporları Kulübü de kentin tanıtımına yönelik programları kapsamında bölgede etkinlik düzenledi.
Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, “Doğanın kurallarına uyarsak ada güzel. 45 kişilik bir ekiple buraya geldik. Ekipleri gruplar halinde adaya çıkardık. Çünkü martılar yumurtlama dönemi başlamış. Yumurtaları ezmemek için tek sıra halinde yürüyoruz. Adanın şuan tam gezilecek zamanı. Çünkü 10-15 gün sonra adanın her tarafı yumurta olacak.
Yumurtlama dönemi geçilmesini tavsiye etmiyoruz. Çünkü martıların üreme alanıdır burası. Bu hafta yumurtlamaya yeni başladılar. Yeni başlamalarına rağmen adayı yine temkinli gezdik. Bundan sonrada gelecek olanlar olursa lütfen doğanın kurallarına uysunlar” dedi.
Etkinliğe katılan yaklaşık 45 kişi, bölgede yürüyüş yaptı, seyrine doyum olmayan manzarayı görüntüledi.
Kaynak: İHA