Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen yıkıcı deprem Türkiye’de afetle mücadele ve depremlerle ilgili tüm konularda ezberleri bozdu. Yapı stoku, yapılaşma ve birçok konu yeniden tartışmaya açılırken deprem bölgesi başta olmak üzere vatandaşlar yüksek katlı binalarda yaşam kurma konusunda yepyeni bir modele yönelmeye başladı.
Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli deprem Türkiye’de tüm ezberleri bozdu. Geçtiğimiz aylara kadar büyük ilgi gören siteler, yüksek katlı binalar tüm ülkede bir korku alanına dönüşürken Van’da da müstakil arsaya talepte adeta patlama yaşanmaya başladı. İlgi ve rağbetten sonra Van’da müstakil ev fiyatları yüzde 50, arsa fiyatı ise yüzde 40 arttı.
Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeği sonrası tüm kentlerde yeniden yapılaşma tartışmaları başlarken Van’da da vatandaşlar arasında çok katlı binalardan uzaklaşma ve müstakil konutlar yapma yönelimi başladı. Her geçen gün büyüyen ve dar bir alana sıkışan Van’da da müstakile doğru bu yönelim arsalar konusunda da bir hareketlilik yaşanmasına sebep oldu. Bir anda oluşan talep sonrası arsa fiyatları adeta patlarken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, ciddi bir ilginin olduğunu ve bununla birlikte fiyatların da çok yükseldiğini dile getirdi. Özdek, fiyat artışına karşı olduğunu belirterek, bu fiyat artışlarının da imardan kaynaklandığını söyledi.
“DEPREM TEDİRGİNLİĞİ ARSA VE MÜSTAKİL EVE İLGİYİ ARTTIRDI… “
Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Özdek, arsa ve müstakil eve artıştan söz ederek şunları söyledi: “Van’da son zamanlarda arsalara ilgi çok fazla. Yoğun bir ilgi var. Türkiye’de olan depremlerden dolayı insanlar apartmanlardan ve yüksek katlı binalardan korkuyor. Bu nedenle de insanlar müstakil evleri tercih etmektedir. Bu konuda müstakil evler yapmak isteyen vatandaşların sayısı arttı. Van’da şu anda mevcut imarı baz aldığımızda Edremit ilçesine ciddi bir rağbet var. İnsanlar müstakil evlere ve müstakil arsalara çok ihtiyaç duyuyor ama bu konuda da Van yetersiz kalıyor. Bu da imardan kaynaklanıyor.”
“VAN’DA İLGİ ARTTI AMA… “
Van’da ilgiden sonra fiyat artışı da olduğunu dile getiren Özdek, “Van deprem bölgesinde olduğundan insanlar korkuyor ve müstakil evlere yöneliyor. Son zamanlarda arsalara ilgi var. İnsanlar müstakil alanlarda yaşamak istiyorlar. Arsaların fiyatlarında yüzde 35-40, müstakil ev fiyatlarında ise yüzde 50 artış var. Genelde müstakil evler korkutmuyor ama çok katlı binalar insanları korkutuyor. Ülkede bir deprem gerçeği var. İnsanlar bu yüzden korkuyor. Bu korkuda da haklılar. Ülkede herkes çok katlı yapılardan vazgeçmelidir. Yatay mimariye geçmeliyiz. Dikey mimariden acilen vazgeçilmedir. Yaşanılan depremlerden artık ders çıkarmalıyız. Van’ın zeminini göz önünde bulundurduğumuz zaman çok katlı yapılardan derhal uzaklaşmamız gerektiğini öğrenmeliyiz. En azından bunun için bir yerlerden başlamakta fayda var.” dedi.
“İNSANLAR BU ŞEKİLDE MAĞDUR OLUYOR”
Özdek, fiyat artışına karşı olduğunu belirterek, “Ben Emlakçılar Derneği Başkanı olarak bu fiyat artışından memnun değilim. İnsanlar ev yapmak istiyor ama maliyetler çok yüksek olduğundan yapamıyorlar. Arsa fiyatlarının artışı karşısında insanlar ev de yapamaz. Eğer Van imara açılırsa, yeni çevresi genişlerse fiyatlar da düşecek. Biz bu fiyat artışına karşıyız. İnsanlar bu şekilde mağdur oluyor. Depremden önce konut ve kira maliyetlerini sık sık gündeme getiriyorduk. Şimdi ivme arsa ve müstakil evlere dönmüş durumda. İnsanların ölüm ve yaşam arasında bırakan binalar, evler ve arsalar için vicdanlı davranmamız gerektiğinin kanısındayım. Önceliğimiz tamamen maddiyata dönüşmüş durumda, bu çok yanlış bir anlayış. En azından bu süreçte ve insanlarda deprem bilincinin arttığı bu süreçlerde daha duyarlı olmalıyız” diye konuştu.
“ İMAR ARTIK ŞART! “
Van’da bazı yerlerin imara açılması gerektiğini aktaran Özdek, “Van’da konut ve arsa fiyatları çok değişti. Arsalara ve müstakil evlere çok rağbet var. Arsa fiyatları özellikle ciddi anlamda yükseldi. Bu doğru bir şey değil. Van’da imar dar bir alanda olduğu için fiyatların yüksek oluşu bundan da kaynaklanmaktadır. Van’da imarı genişletirsek fiyatlar da biraz düşer. Bardakçı tarafı, Erciş yolu güzergâhı ve Tuşba’nın imara kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. İmar alanını ne kadar genişletirsek arsa sayısı da bir o kadar artacaktır. Böyle olunca yatay mimariye geçilecektir. Bu yatay mimarinin insanlara çok büyük faydası olacaktır. Belediyeler bu konuda projeler çizmeli ve elinden geleni yapmalıdır. Bu anlamda ivedilikle çözümler üretilmelidir. Van ve diğer 80 ilde acil eylem planı oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.
“VAN, DEPREM GERÇEĞİYLE KARŞI KARŞIYADIR”
Özdek, Van’ın deprem gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Türkiye ve Van deprem gerçeğiyle karşı karşıyadır. Bu da bizi çok endişelendiriyor. İleriki zamanda çok büyük depremler de olabilir. Bizim bu depremlere hazırlıklı olmamız lazım. Önlem almak bizim elimizdedir. Şimdiden kentsel dönüşümle ve yeni yapılaşmayla önlem alırsak maddi ve manevi kaybı ortadan kaldırabiliriz. Türkiye’de yaşayan herkes bu şekilde güvende hissedebilir.”
ÖZDEK: EKSİKLİKLERE ASLA GÖZ YUMULMAMALI
Denetimlerde eksikliklere göz yumulmaması gerektiğinin altını çizen Özdek, “Deprem gerçeğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Depreme dayanıklı evler yapmamız gerekiyor. Bundan sonraki yapılaşmada dikkatli olunması gerektiğini, yapı kontrol ekiplerinin yapıları sıkı bir denetimden geçirmesini, eksiklere asla göz yumulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra can ve mal kaybının olmaması için kurumlar, firmalar, şirketler, vatandaşlar ellerini taşın altına koymalıdır. En doğru zeminlerde en güvenilir evleri yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“DEPREM ÖLDÜRMÜYOR, BİNALAR ÖLDÜRÜYOR”
Özdek, depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de deprem gerçeğini kabullenmemiz gerekiyor. Depreme dayanıklı evler yapmamız gerekiyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde gördük ki deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor. Bu konuda vatandaşların dikkatli ve duyarlı olması gerekiyor. Çünkü ortada bir can güvenliği söz konusudur. Depremde yaklaşık 48 bin vatandaşımızı kaybettik. Bundan büyük bir üzüntü yaşadık. Bundan sonra daha sağlam, depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye aktardı.
KAYNAK: Şehrivan Gazetesi