Van’da 13 yıldır bitmeyen çok katlı otopark

Van’da 2011’de yapımına başlanan ve yıllar sonra biten, ardından 13 milyon harcanarak iş merkezine dönüştürülen çok katlı otopark zaman içerisinde faaliyete geçmeyince büyük bir zarara dönüştü.

Van’da 13 yıldır bitmeyen çok katlı otopark
Yayınlama: 20.08.2024
A+
A-

Otopark ile ilgili Şehrivan’a konuşan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda harekete geçmesi için çağrıda bulundu.

Van’da 13 yıldır çürümeye terk edilen ‘çok katlı otopark’ın akıbeti merak konusu oldu!

Son yıllarda biten projeleri kadar bir türlü bitmeyen ve sonu getirilmeyen projelerin de gündemden düşmediği Van’da kentin merkezindeki en büyük sıkıntılardan birisi trafik ve otopark sorunu olarak öne çıkıyor. Kentteki trafiğin çıkmaza girmesinden yıllar önce düşünülen fakat bir türlü hizmete açılamayan Çok Katlı Otopark bu büyük sorunlardan biri olarak gündemdeki yerini koruyor. Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’nde 2011 yılında katlı otopark olarak projelendirilen, yıllarca tamamlanamayan, bitmek üzere iken de iki kat masrafla iş merkezine dönüştürülen çok katlı otopark bir türlü beklenildiği gibi olmadı. Ne otopark ne de iş merkezi olarak kullanılabilen ve adeta âtıl kalan bina şehir merkezinde Mısır Çarşısı gibi kaderinin ne olacağını beklerken büyük bir kamu zararı olarak duran çok katlı otopark ile ilgili Şehrivan’a konuşan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Büyükşehir Belediyesine otoparkla ilgili çağrıda bulunarak, “Geçen her saniye Van’ın, Vanlının aleyhinedir” dedi ve Van Büyükşehir’i bu konuda adım atmaya çağırdı.

NE OTOPAR SORUNUN ÇÖZDÜ NE İŞ MERKEZİ OLABİLDİ

  • Kent merkezinde aynı kadari yaşayan City Van Avm, Mısır Çarşısı, Kent Meydanı gibi projelerden biri olan ve onlar gibi 10 yıldan fazla bir süre bitmeyen Çok Katlı Otopark kentin göbeğinde bir sorun olarak dururken Vanlılar duruma isyan etmeyi sürdürüyor. Şehrin trafiği ve otopark sorunu zirveye çıkmışken otopark olmaktan çıkarılıp iş merkezi yapılan fakat iş merkezi hüviyetine ise bir türlü kavuşamayan bina bu tam bir muamma olarak kalırken büyük çoğunluk trafik sorunun çok büyük seviyede olduğu kentte binanın bu şekilde kazandırılması gerektiğini söylüyor. Dönüştürüldükten sonra ekonomik bir kazanca dönüşmeyen iş merkezi halinin de devam ettiği kaderi devam eden o iş merkezi ile konuşan İlhan, bu konuda çalışmaların hızlıca yapılması gerektiğini söyledi.

İLHAN: EN İŞLEK NOKTADA BULUNAN ÇOK KATLI OTOPARK 14 YILDA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Başkan İlhan, çok katlı otoparkın yapım sürecinden söz ederek, “Yaklaşık 14 yıl önce çok katlı otopark projesi hazırlandı. Şehrin otopark sorununa çözüm bulmak adına, şehrin en kıymetli lokasyonlarından birinde, eski belediye binasının arkasında birçok katlı otopark yapıldı. Fakat her ne hikmetse yapılan otopark bir türlü açılmadı. Aradan geçen zaman zarfında bu çok katlı otopark yapım masrafından daha fazla para harcanarak bu kez de AVM’ye çevrildi. Her ne hikmetse AVM olarak da açılmadı. Gelinen noktada şu an neredeyse alt kısımları harabeye dönmüş. Ciddi anlamda tahribat söz konusu. Bir nevi çürümeye terk edilmiş. Altında birkaç dükkân kiraya verilmiş ama onlar da ön cephedeki dükkânlar. Üst katların akıbetini kimse bilmiyor. Alt kat tamamen harabe şekilde ve çökmüş” dedi.

VAN’DA YAPILARA DEVASA PARALAR HARCANIYOR AMA NETİCESİZ…

  • Van’da yapıların kaderine terk edilmesinin bir gelenek haline geldiğinin altını çizen İlhan, “Bu durum Van’da bir adet haline geldi. Bir iş yapılıyor, ardından o yapılan iş başka bir şeye dönüştürülüyor. O dönüştürülen iş de kullanılmıyor. Bu kez de çürümeye terk ediliyor. Bu durum Van’da bir gelenek haline geldi. Bu Van şehrinin kaderi haline geldi. Adliye lojmanları, Tekel Binası gibi. Bu durumlar Van’a özel. Çevre illerde böyle bir durum söz konusu değil. Türkiye’nin 80 ilinde buna benzer bir olaya denk gelmedim. Adliye lojmanları, çok katlı otopark, çevre yolu, Tekel Binası… Türkiye’de bunların farklı bir örneği yok. Sanki bilinçli bir şekilde bir israf, işlerin aksaması söz konusu. Devasa paralar harcanıyor ama neticesiz” ifadelerini kullandı.

“ÇOK KATLI OTOPARK VAN’IN TRAFİK SORUNUNA ÇARE OLABİLİRDİ…”

Van’ın en büyük probleminin otopark olduğunu dile getiren İlhan, “Şu an Van’ın en büyük sorunu trafik sorunu. Merkezde büyük bir otopark sorunu var. Nereye gitseniz her yerde araçlar park etmiş. Araçsız bir yer bulmak adeta imkânsız. Yayalar yürümekte zorluk çekiyor. Kent merkezinde yürümek imkânsız. Bugün Cumhuriyet Caddesi’nde sağlı-sollu 750 metrelik mesafede ortalama 300-400 araç park etsin. Ama otoparkı çok daha fazla araç kullanabilir. Cumhuriyet Caddesi’ndeki o 300-400 araç kaldırılsa caddede trafik daha iyi işler, yayalar da rahat şekilde yürümüş olur. Bugün orada aksayan hizmet diğer yerlerdeki trafik akışını da olumsuz etkiliyor” diye aktardı.

“YAPILAN MASRAFLAR, YAPAN KİŞİLERE RÜCU EDİLMELİ”

  • İlhan, yapılan israfa da değinerek şunları söyledi: “Büyük bir israf söz konusu. Bu yapılarda harcanan masraflar iki defa yapılıyor, bu masraflar 2 katına çıkıyor. Bu çok katlı otopark 14 yıl önce faaliyete geçseydi buradan gelecek gelirle buranın parası, masrafı 3-5 defa çıkardı. Faaliyete geçmeyince zamanla Van’da bir ucube yapıt olarak yerini aldı. Van’da yapılan işlerin bir sorumlusu yok. Belediye yapıyor, belediyenin ardından kayyım geliyor, o da ayrıca bir iş yapıyor. Her kimin bu yapıların kaderine terk edilmesinde, çürümeye terk edilmesinde, iki defa masraf yapılmasında parmağı varsa bu masrafların o kişilere rücu edilmesi lazım. Bu yapılanın bir bedelinin, bir cezasının olması lazım ki yapılan işler daha sağlıklı yürüsün.”

BAŞKAN İLHAN’DAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE ÇAĞRI: BİR AN ÖNCE ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Büyükşehir Belediyesi’nin çok katlı otopark için hemen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen İlhan, “Çok katlı otoparkın belediye bünyesinde olduğunu biliyorum. Van Büyükşehir Belediyesi’nin buranın mevcut durumunu elden geçirip vatandaşa hizmete sunması lazım. Geçen zaman Van’ın aleyhinedir. Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 4 ay önce devalındı. Fakat çok katlı otopark için henüz bir çalışma söz konusu değil. Bir çalışma başlatılıp mevcut durum analiz edilip, binanın sağlamlığı analiz edilip, gerekli tadilatın yapılıp vatandaşın hizmetine sunulması elzemdir. İvedilikle bu konu hakkında çalışma yapılmalıdır” dedi.

“GEÇEN HER SANİYE VAN’IN, VANLININ ALEYHİNEDİR”

  • İlhan, geçen her saniyenin kentin aleyhine olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Van’ı bu ucube anlayıştan, bu ucube yapılardan kurtarıp bir an evvel halkın hizmetine sunulması gerekmektedir. Yetkili kişiler elini vicdanına koyup bir an önce bir çalışma yapmalıdır. Geçen her saniye Van’ın, Vanlının aleyhinedir. Vatandaşa hizmet noktasında bulundukları makamları kullanmalılardır. Bugün var, yarın yok. Van Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda bir an önce harekete geçmesi ve bu binayı faaliyete sokması lazım. Buna benzer yıkılması gereken yerlerin yıkılıp aktif hale geçirilmesi gereken yapılar yapılmalıdır.”

şehrivan haber

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.