Van’a gelmek de gitmek de büyük dert oldu

Kurban Bayramı’nın 9 güne çıkarılması ve okulların tatile girmesiyle ulaşımda çok büyük hareketlilik yaşandı. Vatandaşlar Kurban Bayramı’nda memleketlerine akın ederken, uçak ve otobüs firmalarında adeta yer bulunmadı.

Van’a gelmek de gitmek de büyük dert oldu
Yayınlama: 03.07.2023
A+
A-

Bayram dolayısıyla satışa sunulan otobüs ve uçak biletleri tatile haftalar kala tükenirken Van’ın daha önce de onlarca kez gündeme gelen ulaşım sorunu yine en çok konuşulan konu oldu.

Kurban Bayramı’nın 9 güne çıkarılması ve okulların tatile girmesiyle ulaşımda çok büyük hareketlilik yaşandı. Vatandaşlar Kurban Bayramı’nda memleketlerine akın ederken, uçak ve otobüs firmalarında adeta yer bulunmadı. Bayram dolayısıyla satışa sunulan otobüs ve uçak biletleri tatile haftalar kala tükenirken Van’ın daha önce de onlarca kez gündeme gelen ulaşım sorunu yine en çok konuşulan konu oldu.

Kurban Bayramı’nın 9 gün tatil olması iç turizmi hareketlendirirken, otobüs ve uçak biletlerinin de erkenden bitmesine yol açtı. Kurban Bayramı ve okulların tatile girmesi dolayısıyla yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve uçak firmalarına yoğun talep gelirken, uçak ve otobüs biletleri de daha bayramdan önce tükendi. Sık sık uçak ve otobüs seferlerinin pahalı olması ve sefer azlığıyla gündeme gelen Van’da da bayram öncesi biletler hem tükendi hem de çok pahalıya satıldı. Kurban Bayramı öncesi ve sonrası ulaşımda hareketlilik yaşanırken, taleple birlikte fiyatların yüksek seyretmesiyle Van’da ne bayram öncesi geliş ve gidişler adeta tıkandı. Kentin ulaşım sorunu bayramda bir kez daha tartışmaya açılırken Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede Van’ın en uzun karayolu ulaşımına sahip olması nedeniyle ulaşımın pahalı olduğu illerden olduğunu söyledi.

 

BAYRAMDA TALEP PATLAMASI OLDU!

Yıldırım, talep olduğuna değinerek sözlerine şöyle başladı: “Ek seferlerde gidiş dolu, dönüş boş oluyor. Dolayısıyla gidişle alınan ücret hem dönüşü karşılamalı hem de az da olsa kar bırakacak ki bu seferi yapabilesiniz. Şu anda İstanbul Otogarında bin 800-bin 900 otobüs çıkıyor. Normalde İstanbul Otogarı’nda 3 bin aralık talep var ama biz ek sefer yapmakta imtina ediyoruz. Çünkü ücretler düşük. Vatandaş hem pahalı olmasından dert yanıyor hem de almak istemiyor. Ulaşım zamlandı ama insanlar mecburen kullanacak. İnsanlar her şeyden dertli ama sonuçta bir şekilde hayat devam ediyor. Ulaşım da insanların önemli bir talebidir. Tatile, köyüne gidecek insanlar var. Okulundan evine dönen insanlar var. Bu insanların taleplerinin bir şekilde karşılanması lazım.”

VAN’IN HEM BİLET FİYATI YÜKSEK HEM DE SEFER SAYILARI A

Van’ın otobüs fiyatlarının yüksek olmasının nedenini dile getiren Yıldırım, “Van mesafesi en uzun olan il olduğu için fiyatlar da biraz yüksek oluyor. Yoksa Van’a özel bir durum yok. Her yerin ulaşım fiyatı pahalı. Van, Türkiye’nin en uzun karayolu yolculuğu mesafesi olan il olduğundan en pahalı ve en yüksek maliyete sahiptir. Yaz tatili başladı, bu tatil Kurban Bayramı ile de denk geldi. Okullar kapandı, bütün insanlar aynı tarihte hareket edince arz ve talep dengesi değişti. İstanbul Otogarı’nda bin-bin 100 sefer yapılırken, bugün 2 bine çıktı. Yaklaşık yüzde 100’lük bir artış var” diye aktardı.

 

İŞTE FİYATLARIN YÜKSEK OLMASININ SEBEBİ!

Yıldırım, ek seferlerin azlığından söz ederek, “Van bilet fiyatları kış aylarında 650-500 TL’ye kadar düşüyor. Şu an ki fiyatı bin-bin 50 TL. Biz maliyetlerimizi çıkarmak zorundayız. İnsanlar bin lira verip gelebilirler ama biz ek sefer yapamadığımız için gelemiyorlar. Bizim aldığımız ücretler maliyetleri karşılamadığından ek sefer yapamıyoruz. Biz ticari işletmeleriz. Kar amaçlı kurulmuş işletmeleriz. Maliyetlerimizi karşılayıp az da olsa kar etmemiz lazım. Maalesef verilen kararlar buna müsaade etmiyor. 4 ay dolmadan fiyatlar arttırılmıyor” ifadelerini kullandı.

OTOBÜS İŞLETMECİLERİ DE DERTLİ

Maliyetlerin arttığını belirten Yıldırım şunları söyledi: “Daha fazla talep var ama bunu karşılamakta zorlanıyoruz. İlave sefer yapmamız için fiyatların 3 ay önceki fiyatlardan farklı olması lazım. Ulaştırma Bakanlığı 4 ay dolmadan buna müsaade etmiyor. Bu da vatandaşın ulaşım talebini engelliyor. Biz de fazla ek sefer yapamıyoruz. Böyle olunca vatandaş memleketine gidemiyor. Bu süre içerisinde akaryakıt fiyatları 6 lira arttı ve artmaya da devam ediyor. İşçilik maliyetleri artıyor. Şoförlerin ücretleri 15 binden 25 bin liraya çıktı. Şoför bulamıyoruz.”

 

“TALEP VAR AMA BUNU KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ”

Yıldırım, ulaşımda yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini dile getirerek, “Biz ticari işletmeleriz. Vatandaşın ulaşım taleplerini karşılamak isteriz. Bir satıcı nasıl ki daha çok ürün satmak isterse biz de daha çok yolcu taşımak isteriz ama maliyetler kurtarmadığı için sefer yapamıyoruz. Ulaşım talebini karşılayamıyoruz. Otobüsler parklarda yatarken vatandaşın ulaşım talebi karşılanmıyor. Bu da fiyat konusundaki engellerden kaynaklanıyor. Ulaşım Bakanlığı’nın buna çözüm bulması lazım. Önemli olan ulaşım ihtiyacının karşılanmasıdır. Biz maliyetlerimizi karşılamak için hak ettiğimiz ücreti almak durumundayız” dedi.

şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.