Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, bu yılın ilk üç ayında İranlı turistlerin Van ekonomisine sağladığı katkının yaklaşık 80 milyon dolara ulaştığını açıkladı.
Van turizmi, komşu ülke İran’dan gelen turistlerin etkisiyle önemli bir ekonomik canlılık yaşıyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş’ın verdiği bilgilere göre, 2025 yılının ilk üç ayında İranlı turistlerin Van ekonomisine katkısı yaklaşık 80 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Van TSO’dan Turizm Çalışmalarına Destek
Hedef Daha Fazla Turist ve Daha Yüksek Gelir
Van TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Shopping Fest’in İranlı turistlerin kentte daha uzun süre kalmaları, alışveriş yapmaları ve iyi vakit geçirmeleri amacıyla düzenlendiğini belirtti. 3 ay içerisinde kente gelen İranlı turist sayısının 157 bine ulaştığını ifade eden Çeliktaş, “Geçen yılın aynı dönemine baktığımızda bu sayının yaklaşık yedi bin kişi daha az olduğunu görüyoruz. Tabii ki beklentimiz daha fazlaydı. Ancak Nevruz’un Ramazan ayına denk gelmesi ve İran’daki ekonomik sıkıntılar nedeniyle bir miktar düşüş yaşandı. Yine de bu durumu yaz aylarında telafi edeceğimizi düşünüyoruz. İranlı turistlerin ilimize gelişini desteklemek amacıyla düzenlediğimiz Shopping Fest’in amacı, İranlı misafirlerimizin burada daha fazla zaman geçirmelerini, iyi vakit geçirmelerini ve daha fazla alışveriş yapmalarını teşvik etmekti. Dolayısıyla festivalin ilimize olan katkısı oldukça büyüktür. İlin ekonomisine önemli bir değer kattı” dedi.
İranlı turistler Van’ı tercih etmeye devam ettiğini dile getiren Çeliktaş, “Ancak sınır kapısındaki yoğunluğu azaltabilirsek, onların geçişlerini daha rahat ve hızlı hale getirebilirsek, bu ziyaretlerden daha fazla verim alabiliriz. İran’dan gelenlerin daha sağlıklı şartlarda geçiş yapması ve sınırda daha az zaman geçirmesi gerekiyor. Bu yılın ilk üç ayında turist başına ortalama 500 dolar harcama yapıldığını varsayarsak, ilimize yaklaşık 80 milyon dolarlık bir katma değer sağlandığını görüyoruz. Bu ekonomik katkı, genellikle tabana yayılarak birçok sektörün faydalanmasını sağlıyor. En çok da konaklama, lojistik, yeme-içme ve mağazacılık sektörleri bu katkıdan yararlanıyor. Bu durum esnafımıza moral ve motivasyon sağlıyor. Esnafımızın yüzü gülüyor” diye konuştu.
Kaynak: İHA