BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, Kahramanmaraş merkezli deprem afetinin ülke genelindeki etkileri nedeniyle, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında uzaktan eğitim yöntemiyle verilmesi kararlaştırılan derslerin yürütülmesine ilişkin işlemleri belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Kahramanmaraş merkezli deprem afetinin ülke genelindeki etkileri nedeniyle uzaktan eğitim yoluyla verilecek dersleri, ders materyalinin hazırlanmasını ve derslerin yürütülmesine ilişkin işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Eğitime İlişkin Usul ve Esaslar ile Kahramanmaraş İli merkezli olup 11 ili etkileyen deprem kapsamında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından alınan kararlara dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar, Uzaktan Eğitim Yöntemi ile Derslerin Yürütülmesi
Komisyon
MADDE 4- (1) “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Uzaktan Eğitim Komisyonu”, Kahramanmaraş merkezli deprem afetinin ülke genelindeki etkileri nedeniyle, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde eğitim ve öğretimin uzaktan eğitim imkânları ile sürdürülmesine yönelik tüm uzaktan eğitim süreçlerini belirler, eşgüdüm sağlar ve faaliyetleri izleyerek iyileştirme önerileri geliştirir. Komisyon, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden sorumlu Rektör Yardımcısı Başkanlığında, akademik birimlerin üst yöneticileri ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (YUZEM) Müdüründen oluşur. Komisyonun sekretaryasını YUZEM yürütür.
Koordinatör
MADDE 5- (1) Üniversite bünyesinde 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında aktif statüde eğitim yürütülen her akademik birimin yöneticisi/yönetici yardımcısı “Birim Uzaktan Eğitim Koordinatörü” olarak görev yapar. Derslerin uzaktan eğitime aktarılması ve yürütülmesi süreçlerinin takibi koordinatörlerin sorumluluğundadır. Birimde hangi ders için ne tür bir ortam kullanılacağına ilişkin bilgiler, koordinatör aracılığıyla Komisyona iletilir. Uzaktan eğitim platformlarında verilecek dersler için gerekli hazırlıklar, derslerin başlangıcından önce tamamlanır ve sürece ilişkin bilgilendirmeler Birim Koordinatörleri tarafından Komisyona iletilir. Derslerin işlenişinin UEYS üzerinden takibi, Dekan/Dekan Yardımcısı, Müdür/Müdür Yardımcısı tarafından yapılır. Ek ders ödemeleri, ilgili öğretim elemanı tarafından video kayıtlarının sisteme yüklenmesi ve Dekan/Dekan Yardımcısı, Müdür/Müdür Yardımcısının kontrolünden sonra yapılır.
Derslerin Yürütülmesi
MADDE 6-
- Uzaktan eğitim platformlarında dersler “çevrimiçi (senkron/eşzamanlı) veya zorunlu hallerde ilgili bölüm başkanı bilgilendirilerek çevrimdışı (asenkron/eşzamansız)” olarak işlenir. İlgili öğretim elemanı sisteme haftalık olarak eğitim-öğretim materyali ile birlikte derste ele alınacak ünitelere ilişkin belirtke tablosunu (hedefler ve içerik tablosu) ilk haftaya ders materyalleri arasına ekleyerek ayrıca yükler.
- Derslerde öncelikli olarak YUZEM tarafından kurulan ve 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında verilecek dersler, dersleri verecek öğretim elemanları ve derse kayıtlı öğrencilerin otomatik olarak tanımlandığı “Öğrenim Yönetim Sistemi- Learning Management System (LMS)” platformu kullanılır.
- Çevrimiçi uygulanacak dersler en az 48 saat öncesinden sisteme tanımlanmalı ve ilgili ders bağlantısı Öğrenim Yönetim Sistemi üzerinden öğrencilere duyurulmalıdır.
- Dersler, ilgili birim tarafından ilan edilen Haftalık Ders Programında belirtilen ders saatinde yapılır. Zorunlu hallerde veya öğretim elemanının ihtiyaç duyması halinde (ders saatinde öğrencilerin derse katılmaması, ağ yoğunluğu problemleri vs) Team viewer, Zoom, Google meet, Skype gibi video kaydı alınabilen platformlar kullanılarak da çevrimiçi / çevrimdışı dersler yapılabilir. Ancak dersin takibi, öğrencilerin devam ile ilgili tespitinin yapılabilmesi ve ihtiyaç durumunda kaynak olarak kullanılabilmesi için dersin videosu ile diğer tüm eğitim materyallerinin, Öğrenim Yönetim Sistemi platformuna da yüklenmesi gerekmektedir. Bu kapsamdaki sorumluluk öğretim elemanına aittir.
- Öğretim elemanından haftalık ders saatini göz önünde bulundurarak aşağıdaki tabloda belirtilen asgari süreler kadar canlı (senkron) ders yapması beklenmektedir.
Haftalık Ders Sayısı |
Çevrimiçi Ders Süresi (En az) |
1 ders |
20 dk |
2 ders |
30 dk* |
3 ders |
40 dk* |
4 ders |
50 dk* |
Dersler blok yapıldığı takdirde önerilen en az toplam ders süresi
- Çevrimiçi ders yapılamaması durumunda öğretim elemanı her bir ders için en az 20 dakikalık bir ders videosuna (mp4 formatında) ilaveten en az 1 adet basılabilir materyal (pdf) veya sunum (ppt) veya dönemlik ders izlencelerini hazırlayarak sisteme yükler. Uygulamalı ve karşılıklı kritik yapılarak çevrimiçi/interaktif işlenen stüdyo derslerinde ders materyali eklenmesi zorunlu değildir.
- İlgili konuya ilişkin öğretim elemanından en az 1 adet basılabilir materyal hazırlaması beklenmektedir. Canlı-video derslerde kullanılan sunum ve ek diğer materyaller de bu amaçla kullanılabilir.
- Öğrencilerin konu ile ilgili arkadaşları ve öğretim elemanıyla çevrimiçi/çevrimdışı tartışabileceği bir forum ortamın oluşturulması beklenir.
- Üniversite genelinde okutulan ortak kodlu derslerin uzaktan eğitim platformlarında nasıl yürütüleceği Komisyon tarafından belirlenir ve ilan edilir.
- Derslerin ilk haftası, sistemlerin test aşaması olarak da değerlendirilebilir. Bu bağlamda oluşacak tüm problemlerin, öğretim elemanları tarafından ivedilikle Birim Uzaktan Eğitim Koordinatörü’ne iletilmesi ve çözüm için gerekli girişimlerin yapılması gerekmektedir.
- Öğrenim Yönetim Sistemi Platformuna yüklenecek ders materyali, genelde tüm konuları içerecek şekilde dersin haftalık olarak işlenmesi planlanan takvime göre hazırlanmış ve “pdf” uzantılı olmalıdır. Dokümanın formatı YUZEM tarafından hazırlanan formata uygun olarak düzenlenir. Ders notunun veya sunum materyallerinin ilgili haftada ders başlamadan en az 48 saat öncesinde sisteme yüklenmesi beklenir. Öğretim elemanı gerekli gördüğü takdirde, dersin etkileşimini arttırmak üzere ayrıca sunu, kısa film, flash animasyon, link ve benzeri dokümanları da platforma yükleyebilir. Bu ek dokümanlar dersler işlendikçe de sisteme yüklenebilir.
- Açık eğitim platformları, TÜBA gibi (Telif hakkı sorumluluğunun ilgili öğretim üyesine ait olmak üzere) video paylaşım sitelerinde bulunan hazır videolar, ders ile ilgili kitap veya makalelerin paylaşım izni ve dijital kopyası mevcut ise pdf formatında kopyaları, basılı kitapların yayınevi, yazar ve kitap adının yer aldığı okuma listeleri kaynak olarak kullanılabilir. Ders ile ilgili video, metin, resim, animasyon, sanal laboratuvar gibi açık kaynaklara erişilebilecek web sitelerinin adreslerinin paylaşılması beklenmektedir.
- Uzaktan eğitim yoluyla ders veren öğretim elemanları, il dışı kısa veya uzun süreli olarak görevlendirilmeleri halinde, görevlendirme belgesine Uzaktan Eğitim Derslerini görevlendirildiği yerde yürütmek şartı konulması durumunda dersleri uzaktan yürütebilirler.
Kaynak: HABER MERKEZİ