Van yeniden kendi bankasını kurabilir mi?

Tarihin tozlu raflarındaki arşivlerden kentin geleceğine ışık tutan bilgi ve belgeleri şehre kazandıran isimlerin başında gelen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulaziz Kardaş, kentin ekonomik geçmişi ile ilgili önemli detaylara ulaştı.

Van yeniden kendi bankasını kurabilir mi?
Yayınlama: 18.09.2024
Düzenleme: 18.09.2024
A+
A-

Şehrin Haberde Fatma Nur POLATCAN’ın haberine göre Van’ın 100 yıla yakın bir zaman önce şehrin önde gelen isimlerinin oluşturduğu bir heyet ile yerel banka kurduğunu söyleyen Kardaş, kentte yeniden aynı ruhla bir banka kurulabileceğini söyledi.

Son yıllarda finansmana erişim başta olmak üzere ekonomik nedenlerle bankacılık noktasında ciddi sıkıntılar yaşayan ve Van esnafının sık sık bu yöndeki şikayetiyle gündeme gelen Van için, tarihçi Kardaş’tan çok önemli öneriler geldi. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulaziz Kardaş, Van’ın şu sıralar da çokça tartıştığı finansmana erişim noktasında ortak bir teşebbüs ile eski günlerde olduğu gibi yeniden yerli bir bankacılık sistemi kurulmasının mümkün olduğunu söyledi.

Van yeniden kendi bankasını kurabilir mi?

KARDAŞ: VAN’IN BU POTANSİYELİ VAR, BİR BANKA KURABİLİR!

Van’da yeniden böyle bir bankanın kurulmasının mümkün olduğunun altını çizen Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulaziz Kardaş, “Geçmişten günümüze kadar Van’da böyle bir banka için bir teşebbüs yok. Arşivlerde ve diğer kaynaklara buna rastlayamadık. Bunun temel sebebi merkezi bankaların kurulması ve bunların şubelerinin Van’a kadar uzanmalarıdır. Bu nedenle böyle bir yerel banka için teşebbüs olmadı. Bir diğer neden de sermaye birikiminin olmaması. Günümüzde Van’ın ileri gelenleri, zenginleri bir araya gelerek banka kurabilirler. Bu potansiyel var. Bunun için 1929’daki dayanışma ruhunun olması lazım. Böyle bir banka Vanlı esnafın, tüccarın, işçinin derdine derman olur. Yerel olduğu için dayanışmayı da ön plana çıkarır. Van’ın kalkınmasını da hızlandırır. Van’ın geri kalmışlığının bir sebebi de budur; bankacılık sisteminin yürütülememesi, iş yapmak isteyenin uygun krediye ulaşamaması” ifadelerini kullandı.

10 soruda kripto varlıklarda yeni dönem

“95 YIL ÖNCEKİ DAYANIŞMA RUHUYLA KURULURSA VAN’IN GELİŞMESİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAR”

Kardaş, Van’da yerel bankanın kurulmasıyla kentin gelişeceğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer Cumhuriyetin ilk yıllarında Van’da bankacılık sistemi istenildiği şekilde gerçekleşmiş olsaydı, Van her yönden büyük bir kalkınma içerisine girecekti ve kalkınma daha hızlı olurdu. Van’da tekrar böyle bir bankanın kurulması kentin kalkınmasını hızlandıracak, Van’ı zenginleştirecek, Van halkı arasında dayanışmayı sağlayacak ve diğer vilayetlere örnek olacak. Van’ın yurt dışında ve yurt içinde yaşayan çok büyük zengin iş insanları var. Ama o 1929’daki ruh olmadığı için bu isimler Van’dan kopmuşlar. Bu imkânsız bir şey değil. Van’ın zenginleri bir araya gelip banka kurup Van’ın gelişmesine katkı sağlayabilirler.”


Elektrik ve doğalgaz faturalarınız aniden yükselebilir

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.