Van’ın Muradiye ilçesinde, 3 bin 180 metre rakımda bulunan NATO’ya ait radar üssündeki devasa küre, şiddetli fırtına nedeniyle yerinden söküldü.
Bölgede etkili olan şiddetli rüzgar, radar üssündeki kürenin bağlantı noktalarını zorlayarak sökülmesine yol açtı. Yetkililer, fırtınanın şiddetinin olağanüstü boyutlarda olduğunu ve bu nedenle bu tür bir olayın yaşandığını belirtti.
Van’ın Muradiye ilçesinde 3 bin 180 metre rakımda yer alan NATO’ya ait radar üssündeki küre, şiddetli fırtına nedeniyle yerinden söküldü.
Türkiye’nin en yüksek ikinci hava radar üssü olan Pirreşit Hava Radar Kıta Komutanlığı, dün akşam şiddetli fırtınanın etkisiyle yerinden söküldü. Erzurum Hava Radar Mevzi Komutanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Pirreşit Hava Radar Kıta Komutanlığı, son teknolojiyle donatılmış altyapısıyla havadan ve karadan gelebilecek tehditleri 24 saat esaslı izleme kapasitesine sahip NATO’ya bağlı 3 bin 180 rakımdaki üs, dün şiddetli fırtınada büyük hasar aldı.
Stratejik konumu itibariyle önemli bir nokta olan ve İran sınırına kuş uçuşu 27 kilometre uzaklıkta bulunan üsteki küre, fırtına nedeniyle tamamen yıkıldı.
Pirreşit Hava Radar Kıta Komutanlığı, Muradiye-Özalp yolu üzerinde Adaklı ve Gültepe mahalleleri yakınındaki konumuyla bölgedeki hava trafiğini izleyip muhtemel tehditlere karşı anında müdahale etme açısından kritik bir önem taşıyor.
Kaynak: İHA