Van için kritik tespitler!

Ramazan Bayramı’ndan bu yana en yoğun geçirdiği turizm sezonunu beklentilerin altından geçiren Van’da, yarın başlayacak olan Van Kültür Yolu Festivali ile bir ivme yakalanmaya çalışılıyor.

Van için kritik tespitler!
Yayınlama: 28.06.2024
A+
A-

Ramazan Bayramı’ndan bu yana en yoğun geçirdiği turizm sezonunu beklentilerin altından geçiren Van’da, yarın başlayacak olan Van Kültür Yolu Festivali ile bir ivme yakalanmaya çalışılıyor. En hareketli geçen yaz sezonunda yerli ve yabancı turist anlamında durgun bir süreçten geçen Van’da, kentin turizmini harekete geçirecek ve kalıcı bir düzen oluşturacak yöntemler tartışılırken Şehrivan’a konuşan isimler konuyla ilgili önemli öneriler sundu.

Kentin önemli bir turizm festivaline ev sahipliği yapmaya hazırlandığı ve turizm sezonunu neredeyse ‘boş’ geçirdiği bir dönemde turizm sektöründeki önemli isimler kentin turizmine dair değerlendirmeler bulundu. Kentin turizm alt yapısındaki eksikliklere dikkat çekip turizmde marka olma yolunda önemli değerlendirmelerde bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği başkanı Çetin Demirhan ve Gagik Tour Yönetim Kurulu Başkanı Engin Pişkin kentte kurumların turistik tesisler kurulmasından turizm koordinasyon merkezi kurulmasına, tanıtım eksikliğinden turizm zenginliklerinin pazarlanmasına kadar önemli konuları değerlendirdi.

PİŞKİN: VAN’DA TURİZM KOORDİNASYON MERKEZİ KURULMALI

Son yıllarda özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki önemli turizm rotalarının oluşmasında katkısı olan ve kentin köklü turizm firmalarından biri olan Gagik Tour’un yönetim kurulu üyeliğini yapan Engin Pişkin, kentin turizmde bir plan doğrultusunda ilerlemesi için bir koordinasyon merkezine ihtiyaç duyduğunu belirterek; “Van’ın tanıtımı önce yakın illere yapılmalı, sonra uzak illere yapılmalı. Biz önce 50 derece sıcakta kavrulan bir Mardinliyi, Diyarbakırlıyı, Şırnaklıyı, Antepliyi, Urfalıyı Van’a getirelim. Van’da turizm koordinasyon merkezi kurulmalı. Bunun içinde basın, turizmciler, tur rehberleri, acenteler ve kamu kuruluşları olacak. Bu turizm koordinasyon merkezi kararlar alacak ve bu kararları hızlı olarak faaliyete geçirecek.” dedi.

TURİZM PLANLAMASI ŞART!

Kentin turizm planlaması olması gerektiğini hatırlatan Pişkin; “Van’ın yıllık bir turizm planının olması lazım. Buna paralel bir şekilde hareket edilmesi lazım. Van Gölü Havzasında plaj ve etkinlik eksikliği var. Van Gölü hiç kullanılmıyor. Tesisler yapılmalı. Spor etkinlikleri yapılabilir. Van’ın sürekli gündemde tutacak festival ve etkinlikler yapılmalı. Amaç bölgenin turist yoğunluğunu arttırmak olmalı.”

“YOKLARIN KENTİ VAN’A NEDEN TURİST GELSİN?”

Pişkin, Van’ın turizmdeki eksikliklerini aktararak, “Van’ın turizm altyapısı yok. Turizm altyapısı olmayan bir kentten söz ediyoruz. Önce bir altyapı olacak, belediyeler uygun fiyatlı tesisler açacak. Halk plajları açılacak. Festivaller, konserler yapılacak. Kentte koordinasyonsuzluk var. Van’da festival düzenlenecek ama daha Vanlıların haberi yok. Bu da koordinasyonsuzluktan kaynaklanıyor. İnsanlar yetki sahibi ama bu yetkilerini kullanamıyor. Mardin, turizm altyapısı oturmuş bir şehir. 20 tane restoran, 20 tane kafe, 100 tane otel alternatifi var. Diyarbakır, Şanlıurfa aynı keza öyle. Bu şehirlerde var var var. Bizde 3 ada var, bir tane adaya tekne, feribot seferleri var. İnsanların sağlıklı bir şekilde tarihi yapılarda kullanabileceği bir tuvalet yok. Yokların olduğu bir yere neden turist gelsin? Yokların kenti Van’a neden turist gelsin? Turistler de iyi koşullarda tatil yapmak için Van’a gelmiyor” diye konuştu.

VAN GÖLÜ HAVZASINDA BİR BELEDİYE TESİSİ BİLE YOK!

Tanıtımlarla birlikte alt yapı oluşturma konusunda da adımlar atılması gerektiğine vurgu yapan Pişkin, Van Gölü Havzasında tesislerin açılması gerektiğinin altını çizdi. Pişkin, bu konudaki eksikliğe şöyle vurgu yaptı; “Van Gölü’nün 430 kilometrelik sahili var. Bir tane tesis yok. Bugün turistik yerlere gidin belediyelerin sahilde çok güzel işletmeleri, kafeleri, restoranları var. İnsanlar çok uygun fiyata hizmet alıyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü Havzasında bir tane belediye tesisi yok. İnsanların yemek yiyeceği, sahilde bir çay içeceği bir yer yok. Bu tesisler olmayınca serinliği, güzelliği yansıtacak bir etkinlik de olmuyor. Van’da akşamları göl kıyısına gidip güzel bir çay bahçesinde çay içemiyorsunuz.”

DEMİRHAN: VAN’IN TURİZMDEKİ EN BÜYÜK EKSİĞİ TANITIM VE DENETİM

Van’ın turizminin en büyük eksiğinin tanıtım ve denetim olduğunu belirten Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Çetin Demirhan ise, tanıtım ve denetim konusuna vurgu yaparak şu sözlere yer verdi; “Van’ın turizmdeki en büyük eksiği tanıtım ve denetimdir. Bunlar olmayınca Van turist çekemiyor. Tanıtım yok. Van’da turisti tutacak hiçbir şey yok. İnsanları Van’da tutabilecek çalışmalar yapılmalı. Van’ı pazarlayamıyoruz. Van; tarihi ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir şehir ama maalesef pazarlayamıyoruz. Son yıllarda İranlılar üzerine bir turizm yapılıyor ama onları da kaybetmeye başladık. Onlar da artık burayı güzergâh olarak kullanıyor. İranlı turiste karşı farklı fiyatlandırmalar yapılıyor. Bu durumdan dolayı da turist kaybediyoruz. Bunu da denetleyecek bir mekanizma yok” ifadelerini kullandı.

KURUMLAR BİREYSEL ÇALIŞTIĞI İÇİN VAN TANITILMIYOR!

Demirhan, kentteki kurum ve kuruluşların bireysel çalışmasını eleştirerek şunları söyledi: “Van tanıtılsaydı bu durumda olmazdık. Tanıtım eksikliği var. Irak’la aramızda 3 saatlik yol var ama Iraklılar Van’ı bilmiyor, tanımıyor, tanıtılmamış. Van’dan bihaberler. Van’ın tanıtımı için kurum ve kuruluşların bir araya gelip etkinlikler yapması lazım. Van Kültür Yolu Festivali düzenlenecek, haberimiz yok. Van’ın haberi var mı? Yok. Otelciler olarak bize herhangi bir haber verilmedi, bizimle bir araya gelinmedi. Her kurum bireysel çalıştığı için maalesef kent de bu sorunlar yüzünden tanıtılmıyor. Trabzon bugün bizden turist çekiyor. Çünkü oradaki tüm kurum ve kuruluşlar, STK’lar birlikte çalışıyor. Trabzon’u birlikte tanıtıyorlar. Bizim tanıtımımız yok.”

“YAZ SEZONUNDA VAN’DA İŞLER KÖTÜ, TANITIM VE DENETİM YOK”

Başkan Demirhan, Van’da daha çok turist çekmek için yapılması gerekenleri sıralayarak, “Van’ı tanıtmalıyız ve tanıtımı yaparken etkinlikler de olmalı. Sadece İran’a bağlı kalmamalıyız. Irak’tan, Ermenistan’dan, Azerbaycan’dan turist çekebilmeliyiz. Festivaller düzenlenmeli. Van’ın tarihi ve doğal güzelliklerini pazarlayamıyoruz. Van Gölü’nü değerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin başka bir yerinde böylesine büyük bir göl yok ama değerlendiren yok. Yaz sezonundayız ve işlerimiz çok kötü. Bu konu ciddiye alınmalı ve bu anlamda çözümler üretilmeli. Van’da bir denetim mekanizması olmalı” dedi.

 

Kaynak: ŞEHRİVAN GAZETESİ

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.