Van Gölü derinliklerinde 2015 yılında yapılan araştırmada 7.5 milyar dolar değerinde 50 ton Uranyum maddesi bulundu. Peki, Uranyum maddesi nedir? Niçin kullanılır? İşte detaylar…
Radyoaktif bir element olarak Uranyum dünya çapında oldukça zengin bir yer altı kaynağıdır. Temel kullanım alanı nükleer yakıt olarak kullanılan uranyum maddesi bunması zor bir maddedir.
Uranyum, radyoaktif bir kimyasal elementtir. Simgesi “U”dur. 1789 yılında Martin Heinrich Klaaproth tarafından keşfedilmiş ve 1841 yılında Eugene-Melchior Peligot tarafından izole edilmiştir. Uranyum ilk zamanda radyoaktivite ile ilgili fazla bilgi sahibi olunmadığından diğer elementler gibi zannedilse de, 1896 yılında bilim tarihinin önemli isimlerinden olan Dimitri Mendeleyev’in çalışmalarıyla radyoaktif bir element olduğu ispatlanmıştır.
Temel nükleer yakıt hammaddesi olarak kullanılan günümüzde nükleer güç santrallerinde en önemli yakıt olarak kullanılmaktadır. Doğadaki uranyumun binde yedisi (%0.71) bölünebilme yeteneğine sahip (fisil) Uranyum-235 izotopu içerir. Doğal uranyumlu yakıt ağır su (döteryum-hidrojenin bir izotopu) ile soğutulan reaktörlerde kullanılmaktadır. Hafif su ile soğutulan reaktörlerde ise zenginleştirilmiş uranyum yakıtı kullanılmaktadır. Zenginleştirilmiş uranyum, doğal uranyum içindeki Uranyum-235 izotopu oranını artırmak amacıyla zenginleştirme işlemi ile elde edilmektedir.
Tatvan Kaymakamlığı verilerine Van Göl’ünde 2015 yılında yapılan araştırmada yaklaşık 50 ton Uranyum maddesi bulunurken piyasa değeri yaklaşık 7.5 milyar dolar olarak belirlendi.
Nükleer yakıt maddesi olarak kullanılan Uranyum, günümüzün en önemli maddelerden biridir.
KAYNAK: ŞEHRİVAN HABER