Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından başlayan protestolar ikinci gününde devam ediyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, Van’a gelerek açıklamalarda bulundu.
İçişleri Bakanlığı tarafından Abdullah Zeydan’ın görevden uzaklaştırılması ve yerine Van Valisi Ozan Balcı’nın atanması, kentte büyük tepkilere yol açtı. Kayyum kararına karşı tepkilerini dile getiren DEM Parti yöneticileri, Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenen basın açıklamasına katıldı.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yaptığı konuşmada kayyum uygulamasının halkın iradesine karşı bir gasp olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’nin kurtuluşu kayyumda değil, demokratik zemindedir. Kürt halkının iradesini hiçe sayarak kayyum atamak, halkın iradesine darbedir. O belediye hep bizim olacak, kayyumlar gidecek.”
Bakırhan, Van halkının seçimlerde verdiği güçlü mesajı hatırlatarak, “Van halkı, sandıkta ‘14-0’ ile iradesini gösterdi. Halkın iradesini gasp edenler, bu mücadelenin asla bitmeyeceğini bilmeli. Bu kent onursuzluğa asla boyun eğmeyecek.” dedi.
Ayrıca, demokratik çözümlerden yana olduklarını belirterek, “Bu el barış istiyor, bu el çözüm istiyor. Biz müzakere ve diyalog ile sorunların çözülmesini savunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise kayyum atamalarına karşı demokrasi mücadelesinin süreceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu uygulamalar devam ettikçe, halkımızla birlikte daha güçlü demokrasi ittifakları kuracağız. Halkın iradesine ipotek koyamazsınız. Barış ve demokrasi için bedel ödemeye devam edeceğiz.”
Hatimoğulları, kayyum atamalarının barış ve çözüm sürecine zarar verdiğini belirterek, demokratik haklarını savunmaya devam edeceklerini dile getirdi.
Kayyum kararının ardından Van’da protestoların devam etmesi bekleniyor. DEM Parti yöneticileri ve demokrasi güçleri, halkın iradesine sahip çıkacaklarını belirterek mücadele çağrısında bulundu.
Basın açıklamalarının ardından eş genel başkanlar, beraberindekilerle birlikte güvenlik önlemleri altında DEM Parti Van İl Binası’na geçti.
Kaynak: HABER MERKEZİ