Türkiye’nin güneş enerjisi bakımından en verimli illerinden biri olan Van’da bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması amacıyla hazırlanan ilk özel GES projesi için yeni bir gelişme yaşandı.
Van’ın güneş enerjisi potansiyeli, TRT’nin bu yatırımıyla daha da değerlendirilecek. Bölge, güneş enerjisi üretiminde önemli bir merkez haline gelerek, hem ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak hem de çevre dostu bir imaj kazanacak.
“Güneş şehri” anlamına gelen “Tuşba” adıyla yıllarca Urartu Krallığına başkentlik yapan Van’da, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla özel sektör yatırımları da hız kazanmaya başladı.
T.C. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürlüğü, Van ili, Tuşba ilçesi, Bardakçı Mahallesi’nde toplam 170.716,217 m²’lik bir alan üzerinde kurulması hedeflenen 5756 MWm/4,800 MWe kapasiteli Güneş Enerji Santrali için kapasite artırımı planlamaktadır.
Daha önce alınan çevre izinleri ile inşa edilen 4204 MWm/3400 MWe kurulu gücündeki Güneş Enerji Santrali Projesi çerçevesinde, toplamda 5756 MWm/4800 MWe kapasiteli yeni bir santral inşa edilecektir. Bu kapsamda kurulacak yeni gücün toplam değeri 9940,32 MWm/8200 MWe olarak belirlenmiştir.
98,3 milyon TL yatırımla gerçekleşecek proje ile Bardakçı Mahallesi’nde yapılacak kapasite artışı sonucunda kurulu güç 9940,32 MWm/8200 MWe seviyesine yükselecektir.
Kapasite artırımı aşamasında, 350 kW’lık 15 adet inverter ekipmanı ve 550 wp’lik 9840 adet fotovoltaik panel kullanılacak. Üretilen enerji, trafo şebekeleri aracılığıyla dağıtım hattına aktarılacaktır.
İnşaat ve montaj işlerinin süresinin 180 gün olarak planlandığı bu projede, elektrik enerjisi üretimine başlanması hedeflenmektedir. Projenin işletme aşamasında ekonomik ömrünün 30 yıl olması öngörülmektedir.
Santralde üretilen enerji, T.C. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü’nün tüketimi ile karşılanacaktır.
Özel okullarda 400 bin lira olan fiyat 1.6 milyon liraya çıkıyor
Kaynak: HABER MERKEZİ