Tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması için çalışmalar hızlandı. Yeni düzenlemenin Meclis açıldığında gündeme gelmesi bekleniyor. Peki sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar…
Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlakta kayıt dışılığa karşı harekete geçti. Dünya örneklerini inceleyen bakanlık, tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması için çalışmalarını hızlandırdı.
Gayrimenkul alım satımında tapuda beyan edilen tutarın yüzde 4’ü tapu harcı olarak ödeniyor. Satış bedelini düşük göstererek tapu harcından kaçmak yasal değil ancak sık başvurulan bir yöntem oluyor. Yani tapuda gayrimenkulün gerçek satış değeri değil, vergi değeri veya biraz üstü gösteriliyor. Bu yöntemle hem alıcı hem de satıcı daha az vergi ödeme arayışına giriyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul gelirlerinin kayıt dışında kalmaması için sürekli analiz çalışmaları ve saha denetimleri yapıyor. Tespit edilen uyumsuzluklar ile ilgili gerekli adımlar atılıyor.
Gerçek alım satım bedelinin beyan edilmesini sağlamak amacıyla vatandaşları çeşitli yollardan bilgilendiren Bakanlık, değer artışı kazancı elde edenlerin beyanname vermesi gerektiğini, beyan döneminden önce hatırlatarak, yasal yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesini istiyor.
Konuyla ilgili milliyet’te açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: Türkiye’de gerçekten bir değer karmaşası var. Taşınmazın sigorta değeri, satış değeri, kira değeri gibi değer karmaşaları var.
Bu noktada tapunun bir yol haritası var. Bu harita belirlendi. Türkiye’de değer haritası oluşması için çalışmalar başladı. Alım satımlarda kazançların vergilendirilmesi anlamında hala çok sayıda boşluklar var.
Bu noktada bizim önerimiz özellikle bir değer barışıyla berebar tapu harcında yapılacak indirim Türkiye’de gayrimenkullerin doğru değerlerde satılması açısından bir fırsat olabilir. Bu beyanı doğru beyan eden kişiler, tapu harcını daha düşük yatırabilir.”
milliyet