Son dakika haberi: İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025’te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını yaptı. Bir sonraki toplantı 16 Aralık’ta yapılacak.
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç, resmi olarak başladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor.
İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor.
Ağar’ın başkanlığındaki işçi heyetinde bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları’nda taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer alıyor.
BAKAN VEDAT IŞIKHAN: ADİL BİR ASGARİ ÜCRET ÜMİT EDİYORUZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nda konuştu.
Bakan Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin belirleneceği ilk toplantı öncesinde konuştu. Işıkhan, “Enflasyon oranı, vatandaşlarımızın satın almak gücü, işgücü piyasaların ihtiyaçları, ekonomik büyüme gibi koşulları analiz ederek hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetlerini gözeten adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz” dedi.
Bakan Işıkhan’ın açıklamalarından satır başları:
“İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak asgari ücreti belirlemek üzere bugün itibarıyla çalışmalarımızı başlatıyoruz. Komisyon görüşmeleri neticesinde tespit edilecek asgari ücretin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Asgari ücret genel bir ücret seviyesini değil çalışanlara ödenebilecek minimum ücreti ifade etmektedir. Belirlenmesi sürecinde 3 taraflı sosyal diyalog mekanizması ile hareket ediyoruz. Hükümet temsilcileri olarak adalet terazisini dengede tutuyoruz. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde ekonomik göstergeleri titizlikle değerlendiriyoruz. Enflasyon oranı vatandaşlarımızın satın alma gücü, iş gücü piyasalarını ihtiyaçları, ekonomik büyüme gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı bir şekilde analiz ederek hem işveren hem işçi tarafının memnuniyetini gözeterek adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz.
“TARİHİMİZİN EN YÜKSEK SEVİYESİNİ GÖRMÜŞTÜR”
Asgari ücrete yapılan artışlar sadece enflasyona karşı koruma kalkanı olarak kalmamış vatandaşlarımızın satın alma gücünü artırarak büyüyen ekonimizin meyvelerini daha adil bir şekilde paylaşmamıza vesile olmuştur. Sürekli artan refahımız aziz milletimize daha fazla istihdam ve yükselen ekonomi vizyonu olarak geri dönmektedir. Güncel istihdam verilerimiz emin adımlarla ilerlediğimiz istikrarlı seyrin en önemli göstergelerinden birisidir.
OVP ile uyumlu şekilde çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlarla ekim ayında istihdam sayımız 32 milyon 970 bin kişiye ulaşmıştır. İstidam oranımız 0.2 puan artışla yüzce 49.9’a ulaşarak tarihimizin en yüksek seviyesini görmüştür.
İşçilerimiz Türkiye’nin yükselen gücünün lokomotifi olurken işverenlerimiz bu gücün yolunu açan aktörlerdir. Birlikte yan yana yürüyerek üretim çarklarını döndürerek ekonomimizin dinamiklerini güçlü tutarak bu günlere geldik. İşte bu nedenle bu toplantılar sadece bir ücret belirleme meselesi değil emeğin ve sermayenin birlikte güçlendiği bir dengeyi kurma çabasıdır. Bizim vizyonumuzda alım gücü kutsaldır. İşçinin emeği ile işverenin yatırım gücünü aynı potada birleştiren bir düzen kalkınma sürecinin en güçlü hareket noktası olacaktır.
Bizler alın teri ile sermayeyi karşı kaşıya getiren çatışmacı anlayışı reddediyor emeğin değer gördüğü, alın teri ile sermayenin birbirini tamamladığı bir sistemi inşa etmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin büyük kalkınma hamlesini ancak ve ancak işçi ve işverenin el ele verdiği aynı hedef noktasında yürüdüğü bir düzenle gerçekleştirebiliriz. Türkiye yüzyılı vizyonu sosyal adaletin, birlikte büyüme iradesinin güçlü bir şekilde ortaya konduğu bir idealdir. Bizler de bu vizyonla kuru stratejilerle değil alın teri ve dayanışmayı merkeze alan bir anlayışla hareket ediyoruz.
“SEKTÖRÜN VE ÜLKEMİZİN KAZANCI ARTAR”
İnsan her türlü yapının öznesi ve temelidir. İşletmelerin temelinde insan vardır. İnsana yani çalışana yatırım yaptığımız taktirde geleceği inşa edebiliriz. Bu süreç sadece işletmeleri değil ekonomimizi, devletimizi de güçlendirecek bir etki yaratır. Bir işletme güçlü bir çalışan grubu ile büyür. Bir toplum işsizlik sorununu yerine istihdam fırsatlarına bıraktığında kalkınır. Bir devlet vatandaşın emeğine saygı duyduğu emeği koruduğu zaman güçlenir.
Piyasanın toplumda bağımsız bir yapıya dönüşmesi en büyük yanılgılardan birisidir. Devletin rolü yalnızca düzenleyici olmaktan çıkmalıdır. Bizler çalışanları sadece üretim sürecinin bir parçası olarak görmüyoruz. Bu sürecin sahibi, öznesi ve dinamosu olarak görüyoruz. Her vatandaşımızın emeği değerlidir. Bu emek Türkiye’nin kalkınma hikayesinin asli unsurudur.
İşverenlerin en önemli sorumluluğu emeğin karşılığını adil bir şekilde vermektir. Bir çalışan kattığı değer ölçüsünde karşılık almalıdır. Adil ücret ile çalışanların motivasyonu artarken yükselen verimlilik sayesinde işletmenin, sektörün ve ülkemizin kazancı artar.
Hükümet olarak ülkemizin istihdam politikasını sadece sayısal başarılarla değil niteliksel kazanımlarla da güçlendirme iradesini ortaya koyuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle asgari ücret tespit komisyonunun toplantıları sonrasında belirlenecek olan 205 yılı asgari ücreti ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, tüm komisyon üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum”
TÜRK-İŞ’TEN AÇIKLAMA
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Ağar, ilk toplantıda herhangi bir rakamın konuşulmadığını söyledi. Ağar, “Asgari ücretin kırmızı çizgisi olmaz. Rakam söylediğimiz zaman geri adım olmaz. Rakam söylemek bizim elimizi zayıflatır. Enflasyonun yükselmesine asgari ücretli sebep değil. Asgari ücretle çalışan işçiler maaşlarını aldıklarında ellerinde para kalıyor mu? 15 gün içinde iç piyasayı döndürüyorlar. Hiçbir zaman işçiye veya memura ücret ödemeyle enflasyon yükselmez. Bizim temennimiz oy birliğiyle asgari ücret belirlensin” dedi.
Ağar, “2. toplantıda da rakam vermeyeceğiz işverenin rakam vermesini bekliyoruz” ifadelerini sözlerine ekledi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı 16 Aralık’ta gerçekleştirilecek
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret görüşmelerine ilişkin, “Hem çalışanlarımızın beklentilerini gözetecek hem de ülkemiz ekonomisine taşınması ağır bir yük getirmeyecek bir anlayışla sürecin yürütüleceğini ümit ediyorum.” dedi.
Muhalefete de tepki gösteren Erdoğan, “Açık artırma usulüyle asgari ücret açıklayan muhalefeti de ülke ve millet hayrına bir iş yapacaklarsa, SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödemeye davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.
GÖZLER TÜRK-İŞ’İN TALEBİNDE
Asgari ücret pazarlığında işçileri temsil eden TÜRK-İŞ, yeni asgari ücrete dair talebini henüz kamuoyuyla paylaşmazken, Genel Başkan Ergün Atalay’ın asgari ücrette yapılacak artışta 2024’te gerçekleşen enflasyonunun da 2025 yılı için beklenen enflasyonunun da kabul edilebilir olmadığı yönündeki açıklaması dikkati çekiyor. TÜRK-İŞ daha önce yaptığı açıklamada kendileri bir rakam vermeden önce işveren tarafının teklifini duymayı beklediklerini ifade etmişti.
İşverenleri temsil eden TİSK ise yeni asgari ücretin dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu bir seviyede olması gerektiği görüşünde.
DİSK ASGARİ ÜCRET TALEBİNİ AÇIKLADI
İlk toplantı öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücrete dair taleplerini açıkladı.
DİSK’in raporunda asgari ücretin yoksulluk sınırının en az yarısında olması gerektiği vurgulandı. TÜRK-İŞ’in yoksulluk sınırı kasım ayında 66 bin 976 TL’ye yükselmişti. Bu veri dikkate alındığında DİSK’in asgari ücret talebi 33 bin 500 TL’ye yaklaşıyor.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANIR?
İlk toplantı bugün yapılacak olsa da 2025 yılı için uygulanacak olan asgari ücret tarifesinin bugün kesinleşmesi beklenmiyor. Son yıllarda asgari ücreti belirleme toplantıları dördüncü görüşmeye kadar sarkıyor.
2025 yılında uygulanacak olan asgari ücretin Aralık ayı sonunda ortaya çıkması bekleniyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 17 BİN 2 LİRA
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
2024 yılı için asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
haber 7