Sigarayı bırakmak isteyenlere iyi haber

Sigara bıraktırmak artık çok kolay olacak. Sigara polikliniği ile yeni bir sağlık hizmetini daha hayata geçiriyor. Peki ne yapılmadı. İşte sırasıyla yapmanız gerekenler…

Sigarayı bırakmak isteyenlere iyi haber
Yayınlama: 02.10.2024
Düzenleme: 02.10.2024
A+
A-

Samsun Çarşamba Devlet Hastanesi girişimsel radyolojik (biyopsi) işlemlerin ardından sigara bıraktırma polikliniği ile yeni bir sağlık hizmetini daha hayata geçiriyor.

Hastane bünyesinde açılacak olan sigara bıraktırma polikliniği hakkında konuşan Çarşamba Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Aykut Özturan, “Sigara ve nikotin bağımlılığı tedavi edilmesi mümkün bir sağlık problemidir. Sigara ve tütün ürünleri başta akciğer olmak üzere pek çok organı olumsuz etkileyerek insan sağlığını tehdit etmektedir. Biz de sigaraya bağlı hastalık riskini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için sigara ile mücadelelerinde vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla sigara bıraktırma polikliniğimizi açıyoruz” dedi.

Sigarayı bırakmak isteyenlere müjde

“5 kişiden 1’i tütün kullanıyor”

Sigara bıraktırma polikliniği sorumlusu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Selen Ala Çıtlak ise “Yetişkin nüfusta yaklaşık her 5 kişiden 1’i tütün ürünü kullanıyor. Dünya genelinde her yıl 8 milyondan fazla kişiyi sigara ve ilişkili hastalıklardan dolayı kaybediyoruz. Biz de halk sağlığını tehdit eden sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızın bağımlılıkla mücadelelerinde artık yanlarındayız” diye konuştu.

11 Ekim’de hasta kabulüne başlayacak olan sigara bıraktırma polikliniği için vatandaşlar Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alabilecekler.


SAĞLIK HABERLERİNDE YENİ GELİŞME


Sigarayı bırakmak, hem sağlığınız için hem de yaşam kaliteniz için atılabilecek en önemli adımlardan biridir. Bağımlılık yaratan bir alışkanlık olduğu için bırakmak zor olabilir, ancak doğru yöntemler ve destekle bu mümkündür. İşte sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek bazı yöntemler:

Bırakma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Stresle başa çıkma yöntemleri öğrenin: Meditasyon, yoga veya derin nefes alma gibi yöntemler stresi azaltmanıza yardımcı olabilir.
  • Sağlıklı beslenin: Meyve, sebze ve tam tahıllarla zengin bir beslenme, hem vücudunuzun detoks olmasına hem de daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
  • Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı iyileştirecektir.
  • Tetikleyicilerden uzak durun: Sigara içme isteğinizi artıran durumlardan ve kişilerden uzak durmaya çalışın.
  • Yeni hobiler edinin: Sigarayı bırakmak için boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz yeni hobiler edinin.

Unutmayın: Sigarayı bırakmak kolay bir süreç olmayabilir. Bazen geriye dönmek isteseniz de pes etmeyin. Her başarısızlık yeni bir başlangıç olabilir.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.