Özgökçe, Vanlı çiftçilerin sesi oldu!

Bir zamanlar tarım ve hayvancılığın başkenti olan Van’da da üretici zor günler yaşarken son yıllarda artan girdi maliyetleri çiftçileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Üretici, akaryakıt zamlarıyla birlikte eriyen geliriyle ayakta kalmaya çalışsa da artan maliyetlerden dolayı üretim yapamayacak hale gelen Vanlı çiftçi çareyi borçlanmakta buluyor.

Özgökçe, Vanlı çiftçilerin sesi oldu!
Yayınlama: 11.10.2023
Düzenleme: 11.10.2023
A+
A-

Son zamanlarda dur durak bilmeyen akaryakıt zammı üreticiyi de olumsuz etkiliyor. Artan maliyetlerin karşısında çaresiz kalan üretici ne zamlara ne de yüksek fiyatlara yetişemiyor. Türkiye’de en çok küçükbaş hayvan varlığına sahip il olan Van’da da çiftçiler zor günler yaşıyor. Akaryakıt zammına, artan gübre ve ilaç fiyatlarına yetişemeyen Vanlı çiftçilerin ayakta duracak gücü kalmazken, çiftçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili Şehrivan’a görüş veren Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe; çiftçilerin mazot, gübre ve ilaç fiyatlarından dolayı zor günler yaşadığını dile getirdi.

 

ÖZGÖKÇE, VANLI ÇİFTÇİLERİN SESİ OLDU

Küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’nin önemli kentlerinden biri olan Van’da çiftçiler toprağına dört elle sarılmak istese de yüksek maliyetlerden dolayı ömürlerini verdikleri toprakları ellerinden kayıp gidiyor. Son yıllarda tarım ve hayvancılıkta istediği noktaya gelemeyen Van’da çiftçilerin mücadelesi devam ederken, bu konuyla ilgili bir tepki de Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe’den geldi. Vanlı çiftçilerin altında ezildiği maliyet yükü ile ilgili Şehrivan’a konuşan Özgökçe, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, “Van dezavantajlı bir bölgede bulunduğundan pozitif bir ayrımcılığın tanınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Özgökçe, Vanlı çiftçilerin sesi oldu!

“VANLI ÇİFTÇİLER, HER GEÇEN GÜN ARTAN MALİYETLER KARŞISINDA ÇARESİZ KALMAKTADIR”

Özgökçe, Van’da çiftçilerin çaresiz olduğunu aktararak, “Van’da çiftçilerimiz çok zor günlerden geçmektedir. Çiftçiler üretimden vazgeçmemek için tüm imkanları kullanmaktadır. Vanlı çiftçiler, her geçen gün artan maliyetler karşısında çaresiz kalmaktadır. Artan maliyetlerin başında en büyük giderleri oluşturan mazot, gübre ve ilaç gelmektedir. İçinde bulunduğumuz aylarda çiftçi gözlük ekim işlerini yapmaktadır. Buğday ve arpa ekim işleri başlamıştır. Verimli ve kaliteli ürün almak için gübre kullanımı şarttır. Van’da gübre fiyatları yükselmeye devam ediyor, fiyatların yüksekliğini gören üretici yetersiz gübre kullanıyor. Bu durum üretim miktarını ve kalitesini etkiliyor. Gübrede yıllardır dekar başına çok düşük kalan destek miktarı maalesef 2023 yılı desteklerinde de aynı akıbeti yaşadı. Gübre desteğinde istenilen miktarda artış yapılmadı. Van’da gübre desteğinin arttırılması; gübre kullanımına yükseltecek, verim ve kalitede de artış yaşanacaktır. Verim ve kalite artışını sağlayamadığımız sürece özellikle hububatta ithalatçı bir ülke olmaktan kurtulamayacağınız çok açıktır” dedi.

 

ÖZGÖKÇE: VAN’DA ÇİFTÇİYE VERİLEN MAZOT DESTEĞİ YETERSİZ KALIYOR

Mazot zammına değinen Özgökçe, “Çiftçinin en büyük gider kalemini mazot oluşturmaktadır. Van’da da bu durum aynıdır. Mazot fiyatları son birkaç ayda yüzde 100’e yakın artmış durumdadır. Van’da çiftçiye verilen mazot desteği yetersiz kalmaktadır. Van’da üretici sadece bir dekar buğdayın hasadı için bu yaz döneminde biçer-döver için yaklaşık olarak 200 TL civarında bir ödeme yaptı. Oysa 2023 yılı için üreticiye mazot ve gübre için toplamda 149 TL ödeme yapıldı. Mazot ve gübre desteğinin piyasa koşullarına göre yapılması gerekir. Türkiye’de en pahalı mazotu Vanlı çiftçi kullanmaktadır. 2023 yılı Mazot ve gübre destek ödemeleri yapılmaya başlandı. Ödemeler ayni olarak yapıldığı için çiftçiler zor durumda kaldı. Çünkü ödemeler avans şeklinde ödendiği için üretici mobil bankacılıktan birkaç işlemden sonra ancak indirebiliyor. Van’da çoğu üreticimizin akıllı telefonu olmadığı ve kullanamadığı için desteklerini zamanında alamıyor. Bana bu konuda pozitif bir ayrımcılık tanınarak desteklerin nakit olarak verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

 

“VAN’A YAPILAN TARIMSAL DESTEKLER YETERLİ DEĞİL”

Van’a yapılan tarımsal desteklerin yeterli olmadığını dile getiren Özgökçe, “Van’a yapılan tarımsal destekler yeterli değildir. Van’daki Çiftçiler her geçen gün biraz daha tarımdan uzaklaşmaktadır. Tarımla uğraşan çiftçilerin yaş ortalaması her geçen gün biraz daha yükselmektedir. Genç nüfusu kırsalda tutmanın ve üretimin sürekliliği için her platformda ve toplantılarda dile getirdiğimiz gibi üreticinin yerinde kalıp üretime devam etmesi gerekir. Çiftçinin ödediği asgari SGK primi asgari ücretin yüzde 35-40’ı kadardır. Bunun en az yarısının devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Çiftçi BAĞ-KUR primini ödeyebilmelidir” diye aktardı.

 

“VAN’A POZİTİF BİR AYRIMCILIĞIN TANINMASINI İSTİYORUZ”

Özgökçe, Van’a destek noktasında pozitif ayrımcılığın yapılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sezon Van açısından verimli bir üretim yılı oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 2022 yılında 4 bin 800 ton buğday ve arpa alımı yapılmıştı. 2023 yılında ise lisanslı depolarla birlikte yaklaşık olarak 33 bin ton hububat alımı yapıldı. Geçen yılın yaklaşık olarak 6,8 katı kadar alım yapılmıştır. Bu Van çiftçileri için çok önemlidir. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından hububat alımları yapıldı. Fakat 35-40 günü geçmesine rağmen ödemesini alamayan çiftçilerimiz vardır. Ekim zamanı geldi, üreticinin nakit paraya ihtiyacı var. Ödemelerin bir an önce yapılması gerekiyor. Van dezavantajlı bir bölgede bulunmaktadır. Hem iklim koşulları hem de coğrafi yapısı itibarıyla zor şartlara sahiptir. Bu durumların göz önünde bulundurularak Van’a pozitif bir ayrımcılığın tanınmasını istiyoruz.”

Şehrivan haber

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.