Öğrenciler serbest kıyafetle okula gidemez mi? Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren devlet okullarında öğrenim gören öğrencilerin okul kıyafeti giymeleri zorunlu mu? Maddi imkansızlıklardan okul kıyafeti alamayan veliler ne yapacak?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrenciler için yayınladığı kılık kıyafet yönetmeliğine göre; öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Fakat, okul müdürleri ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, ilgili yönetmeliğin dördüncü maddesinde yer alan sınırlara uymak kaydıyla, velilerin tamamının fikri alınmak koşuluyla ortaya çıkacak olan oylamada yarısından fazlasının vereceği karar gereği okul kıyafeti uygulamasına gidilir veya söz konusu kıyafet uygulaması kaldırılır.
Bunun dışında okulda giyilecek olan kıyafetlerle ilgili olarak bakanlık aşağıdaki kurallara uyulmasını istemektedir.
1- Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer.
2- Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuvarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.
3- Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.
AYRICA
Yıllar içinde okullarda giyilen üniformalar da değişti. Kravat, gömlek, pantolon-etek gibi eski üniformaların yerini artık okulların kendi logolarıyla satılan tişörtler, hırkalar, modaya uygun kazaklar aldı.
Peki okullardaki kıyafet uygulamasının dayanağı nedir? Öğrenciler okula serbest kıyafetle gelebilir mi?
Okullarda öğrencilerin giyeceği kıyafetlerle ilgili düzenlemeler, Milli Eğitim Bakanlığının MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL ÖĞRENCİLERİNİN KILIK VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK ile belirlenmiştir.
Yönetmeliğin 3.1. Maddesinde “Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz.” ibaresi bizlerin okul kıyafeti uygulamasının kaldırıldığı anlamını çıkarmamızı sağlar.
ANCAK
Yönetmeliğin 3.2. Maddesinde tam tersi bir durum söz konusudur.
Ancak, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde ellisinden fazlasının muvafakati alınarak ilgili eğitim-öğretim yılı için okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebilir.
Yani okul aile birliği toplantısında velilerin okul kıyafeti uygulamasıyla ilgili oylaması neticesinde, velilerin yarısından fazlasının kararı okul kıyafeti uygulaması veya serbest kıyafet uygulaması yönünde bir durumu belirler.
AYRICA
Şu durumlar da unutulmamalı.
Kılık ve kıyafet sınırlamaları
MADDE 4 – (1) Öğrenciler;
a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,
b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,
c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,
ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,
d) (Değişik: 22/9/2014-2014/6813 K.) Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz,
PEKİ KURALLARA UYMAZSAK
Yaptırımlar
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği; lise öğrencilerine 19/1/2007 tarihli ve 26408 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
(2) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden okul yöneticileri hakkında ilgili disiplin hükümleri uygulanır.
Öğretmen Meb-MEB HOCAM