Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son günlerde Afrika vaka sayısında ciddi artış olan Maymun Çiçeği hastalığı için tüm dünyada acil durum ilan ettiğini duyurdu. İşte maymun çiçeği hakkında tüm merak edilenler…
Maymun çiçeği virüsü genellikle Afrika kıtasında görülen çiçek hastalığına benzer, hayvanlardan da insanlara bulaşabilen zoonotik bir hastalıktır. Orta ve Doğu Afrika’da hzla yayılan Maymun Çiçeği Virüsü’nün bulaşma yollları, belirtileri, tedavi yolları araştırılmaya başlandı. Maymun Çiçeği Hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İşte detaylar…
Dünyanın pek çok ülkesinde görülen ve endişeleri beraberinde getiren maymun çiçeği virüsü ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), küresel çapta acil durum ilan etti. Maymun çiçeği virüsü insandan insana veya bazen hayvanlardan insanlara bulaşırken maymun çiçeği virüsünün belirtileri merak ediliyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri neler? İşte detaylar…
Maymun çiçeği, genellikle Afrika kıtasında görülen çiçek hastalığına benzer, hayvanlardan da insanlara bulaşabilen zoonotik bir hastalıktır. Maymun çiçeği virüsü fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Maymun çiçeği belirtileri virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor ve yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk gibi belirtiler gösteriyor.
Bu hastalık, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda ilk kez tespit edildikten sonra onlarca yıldır Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülüyor. Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında, büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en yüksek alarm seviyesi olan küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olmuştu. DSÖ, 10 ay sonra sağlık krizinin kontrol altına alındığını söyleyerek acil durumu sona erdirmişti.
Döküntüler genellikle yüz ve ekstremitelerden başlar, daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır. Döküntüler zamanla sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve kabuklanarak iyileşir.
Sürveyans yani virüs konusunda sistematik gözlemler ve yeni vakaların hızlı tanımlanması, salgının kontrol altına alınması için kritik öneme sahiptir. Salgınları sırasında, enfekte kişilerle yakın temas, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için en önemli risk faktörüdür.
Maymun çiçeği virüsü nadir görülmesine rağmen özellikle seyahat ederken yakalanma riskini en aza indirgemek için bu tedbirleri almak gerekmektedir:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu virüs, Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olarak bulunur ve zaman zaman Afrika dışındaki ülkelere seyahat eden kişiler aracılığıyla yayılabilir. Salgınlar genellikle küçük ve sınırlıdır, ancak dikkatli takip ve kontrol önlem alınmasında fayda vardır.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), harekete geçti. Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da virüsün yayılması sonucu DSÖ, maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.
Kaynak: şehrivan