Kredi kartı borçlarıyla ilgili geçtiğimiz ay getirilen yapılandırma kararıyla ilgili beklenen adım atıldı. Kamu bankaları müşterilerine bu fırsatı sunmaya başlarken, özel bankalar da kervana dahil oldu. Peki kredi kartı yapılandırmasında vade kaç ay ve faiz oranı ne kadar olacak? İşte sürece dair tüm merak edilenler…
Merkez Bankası geçtiğimiz ay kredi kartı kullananları yakından ilgilendiren bir karar aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle kredi kartı borçlarına yapılandırma imkanı getirilirken, asgari ödeme tutarında değişikliğe gidildi.
Bunun ardından bankalardan beklenen adımda geldi. Kart borcunu ödemekte zorlananlar için yapılandırma fırsatı resmen başladı. 3 kamu bankası olan Ziraat, Vakıf ve Halkbank ilk adımı atan bankalar oldu.
Kamu bankalarının ardından özel bankalarda kervana katıldı. Özel bankalar arasında ilk adım İş Bankası ve Akbank’tan geldi
Peki kredi kartı borcu yapılandırmasıyla ilgili merak edilen detaylar arasında en çok yapılandırmanın kaç olacağı. BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi.
Bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.
Merkez Bankası da bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdı. Faizin düşmesi durumunda oranlar yeniden güncellenebilir.
İhtiyaç kredileri ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlunun 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerekiyor.
BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranında da değişikliğe gitti. Dönem borcunun yüzde 20’si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20’si olurken, 50 bin lira ve üzerinde olanlarda yüzde 40 olarak uygulanacak.
BDDK’nin adımlarıyla uyumlu şekilde TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.
Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak.
Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korundu.
Kaynak: Türkiye Gazetesi
Van’da 18 gün sonra gelen acı! Rojin’in ölüm nedenine detaylı inceleme