TBMM’de kabul edilen yeni yasayla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yeni yetkiler tanımlandı. Sosyal medya fenomenleri ve suç örgütlerinin el konulan şirketlerinin nasıl yönetileceği netlik kazandı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu‘na (TMSF)’nin yetkileri TBMM’de kabul edilen yeni yasayla artırıldı. Buna göre, TMSFsosyal medya fenomenleri ve suç örgütlerinin el konulan şirketlerini yönetmeye yetkili olacak.
Yasaya göre TMSF, fenomenlerin şirketlerine beş yıl süreyle kayyım tayin edilecek. Şirket satılınca varsa borçları ödenecek, kalan miktar kamu bankasında nemalandırılacak. Suç gelirlerinin aklanması, terör ve devlete karşı suçların işlenmesinde ‘kuvvetli şüphe ‘ görülmesi halinde şirket ve mal varlıkları için kayyum atanması kararı verilirse 5 yıl süreyle TMSF kayyım olarak atanabilecek. Şirketlerin genel kurul yetkileri, TMSF tarafından kullanılacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni yasa ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), sosyal medya fenomenleri ve suç örgütlerinin el konulan şirketlerini yönetme konusunda daha yetkili hale geldi.
Son yıllarda sosyal medyanın yükselişiyle birlikte birçok fenomen, büyük bir hayran kitlesi ve gelir elde etti. Ancak bazı fenomenlerin yasa dışı faaliyetlere karışması veya vergi kaçırma gibi suçlar işlemesi durumunda, TMSF tarafından mal varlıklarına el konulabiliyordu. Yeni yasa ile bu süreç daha net bir hale getirildi.
Suç örgütlerinin finansal kaynaklarını kesmek amacıyla TMSF, bu örgütlerin şirketlerine el koyuyordu. Yeni yasa ile TMSF’nin bu şirketleri yönetme ve değerlendirme yetkileri genişletildi. Bu sayede suç örgütlerinin ekonomik gücü kırılmaya çalışılacak.
TMSF, bu şirketleri satabilecek ya da tasfiye edebilecek. Şirketler ile ilgili müsadere kararı verilmesi halinde satışlar TMSF tarafından yapılacak. Yapılan düzenleme Engin ve Dilan Polat olaylarındaki gibi suç TCK’nın ‘suç gelirlerinin aklanması’ maddesi kapsamında işleniyorsa şirket ve mal varlıklarına TMSF kayyım olarak atanabilecek.
haberlercom