İşte Türkiye’yi Yasa Boğan Depreme İlişkin Tüm Detaylar

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7’lik deprem tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Deprem Hatay ,Gaziantep, Malatya, Adana, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman’ı çok şiddetli etkiledi

İşte Türkiye’yi Yasa Boğan Depreme İlişkin Tüm Detaylar
Yayınlama: 06.02.2023
A+
A-

SON DAKİKA DEPREM GELİŞMESİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, komşu ülkelerde dahi hissedilen merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7’lik depremin ardından açıklamada bulundu. 10 ilde 284 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildiren Oktay, bin 710 binanın yerle bir olduğunu açıkladı. Öte yandan bu illerde okulların 1 hafta tatil ilan edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren depremi birebir takip etmekte ve yönetmektedir. Şu anda Ankara’ya intikal etmek üzere.

Toplam itibarıyla 284 vefatımız, 2 bin 323 yaralımız ve bin 710 yıkılan bina var.

Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 mobil baz istasyonu gönderilmiştir ve devreye alınmaya başlanmıştır.

Hatay Havalimanı şu anda uçuşa kapalı. Maraş ve Antep’i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız.

Okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun sapasağlam yerinde.

AFAD bünyesinde yardımlar koordine edilecek, bir hesapta yardımlar toplanacak ve htiyaç sahiplerine dağıtılacak.

 

Akşener, şunları söyledi:

“1999’da Kocaeli depremini yaşamış bir insan olarak gerçekten çok zor bir iklim zamanında oldu; kış mevsiminde… Allah hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza rahmet etsin. Yaralılarımıza da inşallah şifa versin.

‘BUGÜN HEPİMİZİN SUSMA GÜNÜ’

Bugün, devletimizin sesini duyma günümüz. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden yola çıkmış ekiplere kolaylıklar diliyorum. 10 ilimiz, bu işten zarar gördü. Oralarda çalışan devlet görevlilerimize, ekiplerimize kolaylıklar diliyorum ve il ve ilçe başkanlarımızdan sürekli bilgi alıyoruz. Arkadaşlarımızı bu şehirlere görevlendirdik. Milletvekili arkadaşlarımız, yola çıkmaya başladılar. Bugün, devletin sesini duyma günümüz. Bugün hepimizin susma günü. Allah, yardımcımız olsun.”

İşte Türkiye’yi ayağa kaldıran depreme ilişkin tüm detaylar:

ANKARA’DAN MARAŞ’A UÇAK SEVKİYATI

Milli Savunma Bakanlığı, 10 ilde 284 kişinin can kaybına neden olan depremin ardından harekete geçti. MSB’den yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrası bölgedeki afetzede vatandaşlarımıza yardım için Millî Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından görevlendirilen sağlık personeli, 2 adet Askerî Ambulans uçağımız ile Ankara’dan bölgeye hareket etti.” denildi.

DEPREM BÖLGESİNE GAZ AKIŞI DURDURULDU

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’den (BOTAŞ) yapılan açıklamada, ham petrol boru hatlarında yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmediği kaydedildi.

Teknik ekiplerin sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yaptığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Merkez üssü Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi olarak açıklanan ve çevre illerde de hissedilen deprem meydana gelmiş olup, BOTAŞ tarafından tüm ekipler hemen teyakkuza geçirilmiş, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Hatay il merkeziyle Kırıkhan ilçesi, Kahramanmaraş il merkeziyle Pazarcık ve Narlı ilçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır. Bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleriyle koordineli olarak vatandaşlarımıza güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir.”

Adana’da Yurt Mahallesi’ndeki enkaz altından bir küçük çocuk, canlı olarak çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile telefonda görüşerek deprem sonrası durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.

İMAMOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından açıklama yaparak deprem bölgesine çok sayıda ekibin hareket ettiğini duyurdu.

KAPANAN TELEFON HATLARI AÇILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Kahramanmaraş’taki deprem nedeniyle GSM operatörleri kapasite artırarak kapanan telefon hatlarını açıldı” denildi.

DEPREM SURİYE’DE DE HİSSEDİLDİ

7.4 büyüklüğündeki deprem, Suriye’de de güçlü bir şekilde hissedildi. Deprem nedeniyle Suriye’nin Halep iline bağlı El-Bab ilçesindeki bazı binalar ve park halindeki araçlar hasar gördü. Suriye’de ilk belirlemelere göre depremde en az 100 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

10 İLDE 284 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 2 BİN 323 KİŞİ YARALANDI

AFAD, merkezi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde saat 10.00 itibarıyla 284 can kaybı, 2 bin 323 yaralı bildirildi.

GAZİANTEP VALİSİ GÜL: KENT GENELİNDE 531 GÖÇÜK VAR

Gaziantep Valisi Davut Gül, depremin ardından devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğunu söyledi.

Arama kurtarma ve yardım çalışmalarının devam ettiğini belirten Gül, “İlk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu. Önümüzdeki saatlerde daha net bilgiler paylaşılacaktır.” diye konuştu.

BAZI VALİLERİN GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİ

7,4 büyüklüğündeki depremin ardından koordinasyon için bazı illerin valiliklerine yeni görevlendirmeler yapıldı.

Kayseri valisi Kahramanmaraş’a, Mersin valisi Hatay’a, Mardin valisi Gaziantep’e, Tunceli valisi Adıyaman’a, Bingöl valisi Osmaniye’ye ve Sivas valisi Malatya’ya görevlendirildi.

KAHRAMANMARAŞ VALİSİ’NDEN İLK AÇIKLAMA

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, deprem sonrası yaptığı ilk açıklamada “Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi.” ifadelerini kullandı.

KİLİS VALİSİ’NDEN AÇIKLAMA

Kilis Valiliği, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından kentte 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin yaralandığını bildirdi.

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır. 26 AFAD personeli, 8 gönüllü, 6 MEB AKUB personeli, emniyet, jandarma, itfaiye, arama kurtarma ekipleri hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarına devam etmektedir. Merkez ilçede bir bina yıkılmış olup arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca ikinci bir emre kadar eğitim ve öğretime ilimiz merkez ve köylerinde ara verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

THY’DEN EK SEFER KARARI

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi ve sevdikleriyle buluşmak isteyen vatandaşlar için ek seferler hazırladıklarını belirtti.

Üstün, “Depremden etkilenen bölgelere uçuşları olan misafirlerimiz için ücretsiz iptal/değişiklik hakkı tanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Üstün, “Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. Türk Hava Yolları olarak yaraların sarılmasında tüm gücümüzle milletimizin yanındayız. Birlik içerisinde, en kısa sürede iyileşeceğiz.” açıklamasını yaptı.

ŞANLIURFA’DA 18 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, “19 bina yıkıldı, 18 vatandaşımız hayatını kaybetti. 67 kişi enkaz altından kurtarıldı.” diye konuştu.

‘HASARLI BİNALARDAN UZAK DURUN’

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar’dan açıklama geldi. Tatar yaptığı açıklamada “Malatya’dan Hatay’a uzanan geniş bir hat boyunca bir kırılma meydana geldi. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmaları büyük önem taşıyor. Çok sayıda hasarlı bina var. Can kayıplarımız var” dedi.

DİYARBAKIR’DA 6 BİNA YIKILDI

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su deprem sonrası yaptığı açıklamada, “6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” ifadelerini kaydetti.

NAKLİYE UÇAKLARI GÖREVE HAZIR

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD’ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır.” denildi.

DEPREM 10 İLDE ETKİLİ OLDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı son açıklamada “Deprem 10 şehirde etkili oldu, hayatını kaybeden vatandaşlarımız var!” dedi.

DEPREM SONRASI YIKIM OLAN İLLER

Depremin ardından Kahramanmaraş, Hatay ,Gaziantep, Malatya, Adana, Mersin, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye ve Adıyaman’da yıkım yaşandığı öğrenildi.

MALATYA’DA 23 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını belirtti.

KIZILAY’DAN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık, kan bağışı çağrısında bulundu. Kınık, yaptığı açıklamada “Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz.” dedi.

OSMANİYE’DE 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Adana Belediye Başkanı “3 apartman yıkıldı, biri 17 katlıydı” dedi.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 8 katlı bina yıkıldı.

DEPREM SONRASI ERDOĞAN’DAN İLK AÇIKLAMA

Sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadelere yer verdi:

“Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

DÖRDÜNCÜ SEVİYEDE ALARM VERİLDİ

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. 4. seviye alarm ortaya koyduk. Uluslararası yardım kuruluşlarından da yardım istenilen bir seviyedir bu. Şuana kadar 6’nın üzerinde 6 artçı deprem meydana geldi, en büyüğü 6,6. Yıkım ve can kaybı konusunda net bir şey henüz söyleyemeyiz.” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcık’ta yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’u arayarak bilgi aldı.

‘DEVLETİMİZİN TÜM KURUMLARI İVEDİLİKLE ÇALIŞMALARINI YÜRÜTMEKTEDİR’

İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptığı açıklamada “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilimizde hissedilen deprem sonrası devletimizin tüm kurumları ivedilikle çalışmalarını yürütmektedir. Milletimize, ülkemize geçmiş olsun. Halihazırda tüm çalışmalar AFAD koordinasyonunda sürdürülmektedir. Yaşanan felaket ile alakalı AFAD başta olmak üzere resmî kuruluşların bilgilendirmelerinin takip edilmesi önem arz etmektedir.” ifadelerine yer verdi.

GAZİANTEP BELEDİYE BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’den de açıklama geldi. Şahin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Gaziantep’te de hissettiğimiz şiddetli ve uzun süren bir deprem yaşadık. Henüz ayrıntıları, merkez üssünü bilmiyoruz. Gazianteplilerden panik yapmamalarını resmi kurumlardan gelen bilgilere göre hareket etmelerini rica ediyorum.”

Gaziantep Valisi Davut Gül de yaptığı açıklamada “Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir. Lütfen panik yapmadan dışarıda bekleyelim. Araçlarla yola çıkmayalım. Ana yolları boş bırakalım. Telefonları meşgul etmeyelim. Geçmiş olsun.” ifadelerine yer verdi.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK FAYLARINDAN BİR TANESİ’

Profesör Doktor Okan Tüysüz depremle ilgili canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Maalesef büyük bir deprem olduğu anlaşılıyor. Merkez üssü olarak da Gaziantep ve Kahramanmaraş arası Nurdağı olarak gözüküyor. Doğu Anadolu fayı, çok uzun zamandır deprem üretmeyen bir fay. Bu kadar suskun fayların zaman içerisinde büyük deprem üreteceğini söylemiştik. Doğu Anadolu üzerinde deprem beklenen bir faydır. Dünyanın en büyük faylarından bir tanesidir. Çok önemli bir deprem, çok ciddi hasar yaratma ihtimali yüksek.

Pazarcık segmenti dediğimiz, çok uzun yıllardır deprem olmayan ve üzerinde 7’yi aşan büyüklükte deprem olma olasılığından yakın zamanda çok söz edilen bir bölge. Özellikle Elazığ depremi olduktan sonra -6.8 büyüklüğündeydi- Doğu Anadolu fayına dikkat çekmiştik ve nitekim böyle bir deprem gerçekleşti.

Ben burada yakın bir zamanda deprem bekliyordum. Burası sismik bir boşluktur. Uzun yıllardır deprem olmamış bir bölgedir. Bugün maalesef uyarılarım gerçekleşmiş oldu.”

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.