Urmiye Gölü’nü Canlandırma Komisyonu Sekreteri İsa Kelanteri, yüzde 90’dan fazlası kuruyan Urmiye Gölü’nü yeniden canlandırmak için Van Gölü’nden su taşımayı planladıklarını açıkladı. Tahran, gölü eski haline döndürmek için 6 milyar dolar ayırdı.
İran Van Gölü’nden Urmiye Gölü’ne su taşımak istiyor
İran’ın yarı resmi Haber ajansı Tasnim‘e konuşan Kelanteri, Van Gölü ve Urmiye Gölü’nün su yapılarının birbiriyle uyumlu olup olmadığına dair incelemeler yapacaklarını, 3-4 ay sürmesi beklenen incelemelerden sonra iki ülke arasında teknik ve siyasi müzakerelerin yapılacağını söyledi.
Kelanteri, “Bu plan inceleme aşamasında, eğer çevresel, kimyasal ve biyolojik incelemeler olumlu sonuçlanırsa transfer işlemi gerçekleşecek” dedi.
İsa Kelanteri, Gürcistan’dan Urmiye Gölü’ne su transferinin de planları arasında olduğunu ancak bu planın gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti.
Urmiye Gölü, İran’ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan eyaleti ile Doğu Azerbaycan eyaleti arasında bulunuyor. Adını Azeri Türkleri ve Kürtlerin yaşadığı Urmiye şehrinden alan dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak bilinen Urmiye, 5 bin 200 kilometrekare yüzölçümüne sahip. Türkiye sınırına da yakın olan Urmiye, Van Gölü’ne 147 kilometre uzaklıkta bulunuyor. En derin noktası yaklaşık 16 metre olan gölün yüzde 90’ından fazlası kurudu.
Tahran yönetimi, gölü 10 yıl içinde eski haline getirme hedefiyle 6 milyar dolarla ülkenin en büyük çevre projesini başlatmıştı.
İran kuruyan Urmu Gölü için gözünü Van Gölü’ne dikti
İran Çevre Koruma Örgütü’nün eski başkanı Isa Kalantari:
“#VanGölü‘nden #UrmuGölü‘ne su transferi hem mümkün hem de uygun maliyetli. Fazla suyu olan Van Gölü’nün yüksekliği Urmu Gölü’nden 450 metre daha yüksek. Yıllık 1… pic.twitter.com/ilp2PlZ9in
— Voice Of Levant (@VoiceOfLevant) August 8, 2023