İstanbul’da dün öğlen meydana gelen 6.2’lik depremin ardından artçılar halen sürüyor. Beklenen Marmara depreminin gerçekleşip gerçekleşmediği merak edilirken, uzmanlar ise farklı yorumlar yapıyor. Peki kime inanacağız, işte tüm ayrıntılar.
İstanbul dün uzun bir sürenin ardından şiddetli bir depremle sarsıldı. Saat 12.49’da Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği tespit edildi.
Depremin ardından kentte büyük panik yaşanırken, AFAD’dan yapılan açıklamada, “Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildi. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı 7’dir. Bu artçı sarsıntılar önümüzdeki günlerde bir süre daha devam edebilecektir” denildi.
Yaşananlar büyük korkuya neden olurken beklenen büyük İstanbul depreminin gerçekleşip gerçekleşmediği ise akıllarda soru işareti oluşturdu. Uzmanların peş peşe yaptığı açıklamalar ise kafaları karıştırdı. Hangi uzman neler söyledi, deprem değerlendirmeleri ne yönde oldu? İşte detaylar.
Marmara’da önceki yıllarda yaşanan büyük depremleri hatırlatan uzman, fay hattının büyük kısmının daha önce kırıldığını söyledi.
Prof. Dr. Osman Bektaş ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Endişeye mahal yok. Artçılar olabilir ama daha büyük deprem beklemiyoruz. Çünkü buradaki fay ancak bu kadar enerji biriktirebilir. 6,2 Orta Marmara’nın üretebileceği en büyük deprem. Öngördüğümüz büyüklükte. Panik yok. Daha büyük deprem beklemiyorum. Artçılar devam edecek. İstanbulluların korkmasına gerek yok”
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinin Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de depremin ardından yaptığı açıklamada, “Şu anda büyük bir parçanın kırılmadığını anlıyoruz, yani fayın tümü kırılmadı. Sadece bir yeri kırıldı. Tümünün kırılması daha çok 7,4 – 7,5 gibi kabul ediliyor. Dolayısıyla bu şekilde parçalı kırılması da aslında iyi bir şey. Tek bir parça olarak kırılsa büyük bir deprem üretecek. Böyle altılı, beşli parçalar kırıla kırıla biriken enerji sönümlenirse çok daha iyi olur. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun” dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan’ın 6.2’lik depremin ardından yaptığı açıklamada ise “Büyük deprem öne çekildi. 7 ve üzerinde bekliyoruz. 7.3-7.4 beklenirken, şimdi bir miktar aşağıda olabilir” denildi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise depremin yaşandığı fay hattının oldukça kritik olduğunu belirterek “6,2’de eğer daha büyük depremin öncüsü değilse bu bile hafif hasarlar meydana getirebilir. Depremin kendisi hasar verebildiğine göre daha büyük depremin beklenebileceği bir nokta” dedi.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise HaberTürk ekranlarında yaptığı açıklamada, “Özellikle 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla İstanbul için büyük deprem riski var. Önümüzdeki bir hafta boyunca depremler devam edebilir ve dikkatli olmak gerekir. Marmara, Ege, Elazığ-Bingöl-K.Maraş hattı, Adana-Hatay-Kıbrıs’tan Santoroni’ye uzanan fay hattı var. Bu dört bölgede depremler olabilir. K.Maraş’ta 500 yıllık bir birikim olduğu için 7.7’lik deprem oldu ve 65 saniye sürdü. Buradaki depremler de 2-3 yıl devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Türkiye Gazetesi