Hamas ‘Aksa Tufanı’ operasyonu başlattı! Dünyadan peş peşe açıklamalar

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İsrail’in güney bölgelerine başlattı. Dünyanın gündemine oturan operasyona ilişkin çok sayıda ülkeden açıklama geldi.

Hamas ‘Aksa Tufanı’ operasyonu başlattı! Dünyadan peş peşe açıklamalar
Yayınlama: 07.10.2023
A+
A-

Filistinli direniş örgütü Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı bir operasyon başlattıklarını açıkladı.

Avrupa ülkeleri ve kurumları, Hamas’ın başlattığı operasyona tepki gösterirken, İsrail’e destek mesajları yayımladı. Çok sayıda ülke de Filistin’e desteğini ilan etti.

Hamas 'Aksa Tufanı' operasyonu başlattı! Dünyadan peş peşe açıklamalar

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “İsrail ve halkına karşı bu sabah başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Hamas’ı kınarken, “İsrail’in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır.” değerlendirmesini yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “İsrail ile tam dayanışma içindeyim” mesajını paylaştı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Filistin ile İsrail arasında bu sabah başlayan gerilim karşısında bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesini önlemek için gerilimi azaltma çağrısında bulundu.

Türk, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu sabah, Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail’e doğru yüzlerce, belki de binlerce rastgele roket atıldığı ve en az 22 İsraillinin öldürüldüğü, yüzlercesinin ise yaralandığı yönündeki haberler karşısında şok oldum ve dehşete düştüm. Ayrıca İsrailli sivillerin rehin alındığı yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Bu saldırının İsrailli siviller üzerinde “korkunç bir etkisi” olduğunu belirten Türk, sivillerin hiçbir zaman saldırıların hedefi olmaması gerektiğini kaydetti.

İsrail güçlerinin de yoğun nüfuslu Gazze Şeridi’ne hava saldırılarıyla karşılık verdiğini ve edindikleri bilgiye göre en az 5 kişiyi öldürdüğünü de belirten Türk, “Orada sivil kayıplarının yaşanmaması için her türlü tedbiri almaya çağırıyorum. Şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesinin önüne geçmek için gerilimi azaltma çağrısında bulunuyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu nedeniyle Filistinlileri ve Hamas’ı tebrik ederek, “Aksa Tufanı İsraillilerin yenilebilir olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın İsrail’e yönelik başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’na destek mesajı verdi.

İsrail’e karşı operasyonun “kahramanca” gerçekleştiğini belirten Kenani, “Aksa Tufanı Operasyonu, işgal topraklarında işgale karşı verilen silahlı mücadelede ve direnişte yeni bir sayfa açmıştır” dedi. Kenani, Filistinlileri ve Hamas’ı başlatılan operasyon nedeniyle tebrik ederek, “Aksa Tufanı Operasyonu, İsraillilerin yenilebilir olduğunu bir kez daha göstermiştir” ifadesini kullandı. İsrail’in 2006 yılında Lübnan’da ve 2000 yılında Gazze’de direniş grupları karşısında geri çekildiğini ve yenildiğini kaydeden Kenani, İsrail’in yenilmezlik efsanesinin kırıldığını söyledi.

Kenani, “Son yıllarda Gazze’yi hedef almaya çalışan İsrail’in her seferinde gafil avlandığını ve geri çekilmek zorunda kaldığını gördük. Her askeri operasyonlarında dayanıklılıkları azaldı. Hamas’ın bu operasyonu Filistin direniş gruplarının kendilerine güvendiklerini ve işgal rejimine karşı çok yönlü özel operasyonlar gerçekleştirebildiklerini göstermiştir. Bu operasyon da Siyonistleri gafil avlamıştır” dedi.

ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınarken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “İsrail’in kendini savunma hakkına olan bağlılığımız sarsılmaz bir şekilde devam ediyor” dedi.
ABD’den Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, İsrail’e karşı başlattığı operasyona ilişkin açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, “ABD, Hamas’ın İsrailli sivillere yönelik saldırılarını net bir şekilde kınıyor” ifadelerini kullandı.

“İsrail Hükümeti’nin ve halkının yanındayız ve bu saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilere başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullanan Watson ayrıca, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ile görüştüğünü belirterek, ABD’nin her zaman İsrailli ortaklarıyla yakın temasta olduğunu sözlerine ekledi.

“İsrail’deki gelişmeleri yakından izliyorum”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, İsrail’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade ederek, “İsrail’in kendini savunma hakkına olan bağlılığımız sarsılmaz bir şekilde devam ediyor” dedi.

“Sivillere yönelik bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum” diyen Austin, “Önümüzdeki günlerde Savunma Bakanlığı, İsrail’in kendisini savunmak ve sivillerini terörizmden korumak adına ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak için çalışacak” ifadelerini kullandı.

“İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz”

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise Washington’ın İsrail’e yönelik operasyonunu kınadığını belirterek, “Terörün asla haklı bir gerekçesi olamaz. İsrail hükümeti ve halkıyla dayanışma içindeyiz ve bu saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilere başsağlığı diliyoruz” dedi.
İsrailli ortaklarımızla yakın temas halinde olduklarını belirten Blinken, “İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise “Gazze’den yapılan füze atışları ve artan şiddet bizi sarsıyor. Almanya, Hamas’ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail’in yanında duruyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hamas 'Aksa Tufanı' operasyonu başlattı! Dünyadan peş peşe açıklamalar

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “İsrail’i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Ölenlere, ailelerine ve yakınlarına dayanışma dileklerimi iletiyorum.” açıklamasını yaptı.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak İsrailli “sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini” belirtti. Sunak, “İsrail’in kendisini savunma hakkı mutlaktır.” ifadesine yer verdi.

Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas’a tepki gösteren ve İsrail’e destek veren mesajlar yayımladı.

UKRAYNA

Ukrayna İsrail’e tam destek verdiğini ve askeri desteğe hazır olduğunu açıkladı.

Hamas 'Aksa Tufanı' operasyonu başlattı! Dünyadan peş peşe açıklamalar

RUSYA

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’na Rusya’dan açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’na ilişkin yaptığı açıklamada taraflara ateşkes çağrısı yaparak, “75 yıldır devam eden, şiddet içeren bir çözüm değil yalnızca siyasi ve diplomatik olarak çözülebilecek bu çatışmanın, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarıyla bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını destekleyen uluslararası yasalar temelindeki müzakere süreciyle çözülebileceğine yönelik ilkeli ve istikrarlı duruşumuzu teyit ediyoruz” dedi

PAKİSTAN

Pakistan’da geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Filistin meselesinin acilen ele alınması gerektiğini ve Orta Doğu’da tırmanan şiddet olaylarından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Başbakan Kakar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İslamabad’ın taraflara itidal ve sivillerin korunması çağrısında bulunduğunu vurguladı.

Kakar, Filistin meselesinin acilen ele alınması gerektiğine ve Orta Doğu’da tırmanan şiddet olaylarından büyük üzüntü duyduğuna dikkati çekerek, “Orta Doğu’da kalıcı barış, 1967 öncesi sınırlar üzerine kurulu, merkezinde Kudüs’ün yer aldığı, yaşayabilir, bitişik, egemen bir Filistin devleti ile iki devletli bir çözümde yatıyor.” ifadesini kullandı.

KATAR

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklaamda, ”Sonuncusu Mescid-i Aksa’ya defalarca düzenlenen baskınlar olmak üzere, süregelen ihlaller nedeniyle tırmanan gerilimden yalnızca İsrail’i sorumlu tutuyoruz.” denildi.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ”Suudi Arabistan, tekrarlanan provokasyonları ve Filistinlilerin haklarından mahrum bırakılması nedeniyle yaşananlardan İsrail’i sorumlu tutuyor.” denildi.

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis “Aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kayba neden olan, bugün İsrail’e yapılan zalim terör saldırısını şiddetle kınıyorum. İsrail halkının yanında duruyoruz ve kendini savunma hakkına tam destek veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov  “Hamas’ın saldırılarını açıkça kınadığını” belirterek, İsrail halkıyla dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

HİNDİSTAN

Hindistan Başbakanı Narendra Modi  “İsrail’deki terör saldırıları haberiyle derinden sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız masum kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor zamanda İsrail’le dayanışma içindeyiz.” yorumunu paylaştı.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “Mısır Arap Cumhuriyeti, Filistin kentlerine yönelik bir dizi saldırının ardından Filistin ile İsrail tarafları arasında devam eden gerilimin korkunç tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu.” ifadesi kullanıldı.

ÜRDÜN

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Gazze ve çevresinde yaşanan “tehlikeli tırmanışın” durdurulmasını istedi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığı, “Özellikle Batı Şeria’daki bölgelerde Filistin halkını, haklarından mahrum kılma, İslam ve Hıristiyan kutsallarına yönelik saldırılara ve ihlallere tanık olunduğu göz önüne alındığında, durumu daha da tırmandırma ihtimali taşıyan bu tehlikeli yansımalar konusunda uyarıda bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

UMMAN

Umman Dışişleri Bakanlığından da konuyla ilgili yapılan açıklamada, Filistin topraklarına yönelik gayrimeşru İsrail işgalinin sürmesinin neticesi olarak İsrail ile Filistin arasında tırmanan şiddetin endişe içinde, dikkatle izlendiği belirtildi.

İsrail’in Filistin köy ve kentlerine yönelik saldırılarına işaret edilen açıklamada, “tehlikeli tırmanış” konusunda uyarı yapıldı.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ (BAE)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ile Filistinliler arasındaki şiddetten duyulan endişeyi dile getirdi.

Açıklamada, BAE’nin tehlikeli yansımalardan kaçınmak üzere son derece itidalli olunması ve derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunduğu vurgulandı.

Ayrıca, BAE’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki “geçici üye” sıfatıyla “Arap İsrail barış sürecinin yeniden canlandırılması için uluslararası dörtlü omisyonunun derhal işler hale getirilmesi çağrısında” bulunduğu kaydedildi.

HAMAS VE İSRAİL ARASINDA YAŞANANLAR

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, sabah İsrail’e “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı bir “operasyon” başlattığını duyurmuştu. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

Bunun üzerine İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını açıkladı.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda 22 İsraillinin öldüğünü, 70 ağır yaralı olduğunu duyurdu.

Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan haberde, İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmalarda, 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

haber 7

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.