Fed’den sürpriz karar sonrası gözler piyasalarda!

Fed faiz kararı sonrasında gram altın fiyatları ne oldu? Altın fiyatları ne kadar olacak? ABD Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Beklentilerin üzerinde 50 baz puan faiz indirimine gitti. Peki karar sonrası altın ve borsa için yeni tahminler neler? İşte detaylar…

Fed’den sürpriz karar sonrası gözler piyasalarda!
Yayınlama: 19.09.2024
A+
A-

Milliyettin haberine göre Piyasaların faiz indirimini fiyatladığı bu dönemde Fed merakla beklenen kararı açıkladı. Banka beklentilerin üzerinde politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 5.00 seviyesine çekti.

Özellikle son dönemde para ve emtia piyasalarında 25 baz puan ve 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimalleri fiyatlanıyordu. Beklentilerin sona ermesiyle birlikte altın ve dolarda bundan sonraki süreçte yön nasıl olacak?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Piyasa 25 baz puanı bekliyordu, ancak 50 baz puan diyenler de vardı. Piyasanın 50 baz puan şüpheleri haklı çıktı. Fed’de resesyon kaygıları biraz daha arttı ve erken davrandı. Avrupa’da işler daha kötü olmasına rağmen ECB, 25 baz puan ile geçiştirirken, Fed 50 baz puan ile piyasadaki kötümser senaryoyu göstermiş oldu. Resesyon kaygılarının ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Bu önümüzdeki dönemde ABD’de enflasyonun tekrar yukarı yönlü ivmelenmesi riskini de taşımaktadır.

ÖNÜMÜZDEKİ TOPLANTILARDA FAİZ İNDİRİMİ NASIL OLUR?

Yıl sonuna kadar 2-3 faiz indirimi bekliyorduk. 50 baz puan faiz indirimi olduğu için belki de gelecek ay Fed pas geçebilir. Enflasyon rakamlarına bakılacak. Çekirdek enflasyon beklentilerin üzerinde geldi. Manşet enflasyon beklentilerin altında gelmişti. Buna rağmen 50 baz puan indirim yapılması resesyon kaygılarını gösteriyor.

SÜRPİZ KARAR ALTINI NASIL ETKİLER?

Fed piyasayı 50 baz puan ile rahatlatmaya çalışıyor. Bu doların tahmin edilenden daha fazla değer kaybetmesi, ons altının 2700 dolarlara doğru yeniden ivmelenmesi anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde eğer resesyon ön plana çıkarsa bu borsa için olumlu olmaz. Piyasada faiz indirimi ile canlılık olacak şeklinde olumlu yorumlanma olursa borsa buna pozitif tepki verebilir.

Şu an için ABD’de faiz indirimi borsa için olumludur. Bu dolara karşı tüm emtialarda fiyat yükselişi olacak anlamına gelir.

GRAM ALTINDA BEKLENTİ NE?

Ons altın yukarı yönlü seyrederse gram altın da yükselir. Dolar/TL’de büyük düşüş olursa ki ben şu an bunu beklemiyorum. Dolayısıyla dolar/TL’de düşüş olmayacaktır, gram altın ons altına paralel olarak yukarı gidecektir diye düşünüyorum.

UZUN VADEDE BEKLENTİLER NETLEŞİYOR

Gram altın uzun vadede 3 bin TL seviyelerine gidecektir. Kısa vadeli göstergelerde riskli sinyaller var. Ancak orta vadede yukarı sinyalleri devam ediyor. Teknik anlamda ufak tefek dalgalanmalarla gram altında yukarı trend devam edecektir. Gram altında yıl sonu için 3 bin TL hedefi korunuyor. Orta Doğu’da yeni sıcak gelişme olması durumunda, İsrail’in siber saldırılarının bölgede sıcak teması artırması riski olduğu için bu konuda bir olumsuz gelişme olursa 3 bin TL hedefi çok kısa sürede de gerçekleşebilir, bu piyasanın daha agresif olması anlamına gelebilir.

‘ALTIN HALA AVANTAJLI’

Böyle ortamlarda altın hala avantajlı görünüyor. Emtialar yukarı gidebilir. Borsalar bu durumda yükselebilir, ancak resesyon kaygıları ön plana çıkarsa bu borsa için iyi olmaz.

DOLARIN KÜRESEL ÇAPTA GEVŞEMESİ İÇERİDE DOLAR/TL’Yİ NASIL ETKİLER?

Dolar küresel çapta zayıflamaya devam ediyor. Bu pariteler karşısında doların zayıflamasına yol açar. Euro/dolar paritesi 1.11 seviyelerinde. Pariteler karşısında dolar değer kaybedeceğine göre TL karşısında da gevşeme olabilir. Dolar/TL’de aşağı sinyalleri hala var ancak düşüş sınırlı kalıyor. Şu an dolar/TL’de seyir yatay gidiyor. Her iki tarafa da hareket edecek gibi ancak global konjonktürde doların düşmesini sağlayacak bir ortam var. Böyle bir ortamda dolar/TL’nin düşmesi gerekiyor.”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.