Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından akıllara gelen “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusu yanıt buldu.
Yaşadığı bölgede diri fay olup olmadığını merak eden vatandaşlar için AFAD yeni bir uygulama duyurdu. “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” interaktif internet uygulaması ile Türkiye’de ilk defa bir noktanın deprem tehlike değerinin öğrenilebildiği belirtildi. İşte adres sorgulama linki ve tüm ayrıntılar…
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından akıllara “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusu geldi. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü yenilenmiş diri fay hattı haritası 2023’ü paylaşarak deprem sonrası fay hatlarını kamuya sunmuştu.
Yaşadığı bölgede diri fay olup olmadığını merak eden vatandaşlar, MTA’nın sitesi üzerinden araştırma yaparken AFAD ise Türkiye genelinde deprem tehlikesi bulunan bölgelerin incelenebileceği interaktif bir harita yayınladı.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” interaktif internet uygulaması ile Türkiye’de ilk defa bir noktanın deprem tehlike değerinin öğrenilebildiği belirtildi.
Buna göre “tdth.afad.gov.tr/TDTH/” linkine tıklandığında e-Devlet kullanıcı bilgileriyle uygulamaya giriş yapılıyor. Uygulamadaki, “adres sorgulama” bölümünden il, ilçe ve mahalle bilgileri girilerek bölgenin deprem tehlike durumu öğrenilebiliyor.
Diğer yandan Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından paylaşılan harita üzerinde diri faylar işaretlendi. Yenilenmiş harita üzerinde 485 diri fay belirlendi. 45 ilde 110 ilçeyi kapsayan aktif faylar 5.5 ve üzerinde deprem üretebilme kapasitesine sahip bulunuyor.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.
sabah