Son yıllarda turizm sektöründe yıldızı parlayan kentlerden biri olan Van’da Kapıköy’ün 24 esaslı çalışması ve havaların ısınmasıyla birlikte hareketlilikte başladı. Her sene çok sayıda İranlı turisti ağırlayan kent, diğer komşu ülkelerle ilgili girişimlerde eksik kalırken, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu da çevre ülkelerdeki reçetelerin iyi okumasını gerektiğini belirterek, komşu ülkelerin birinci tercihlerinin Van olabileceğini söyledi.
Turizm sektörünün önemli olduğu bu süreçte, kentte de master planın hazırlanması, Kapıköy Sınır Kapısının 24 esaslı çalışması, Akdamar Adası’nda düzenleme projesinin hayata geçirilmesi gibi girişim ve çalışmalar yapılırken Uslu, Van’ın yabancı turistlerin tercihinde ilk sırada yer almak istediğini ve bunun için çalıştığını söyledi.
“VAN’DA YAZ TURİZM SEZONU HAREKETLENDİ!”
Kenti ilgilendiren belli başlı konularda değerlendirmelerde bulunan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, “Özellikle pandemiden sonra 2022 yılı Van için toparlanma yılıydı. 2023 yılındaki hedef ise biraz daha yüksek. Turizm Bakanlığının açıkladığı yabancı istatistiklerde Van’ın geçen seneki turizm hareketliliği iyi bir konumdaydı. Bu yıl depremle ilgili bazı eksiklikler olsa da 2023 yılı içerisinde Van’ın tekrar bir hareketliliğini şimdiden gözlemlemek mümkündür. Nevruz ile birlikte İranlı misafirlerin gelmesi ve onun dışında Kapıköy Gümrük Sınır Kapısı’nın 24 saat esaslı çalışması kentin hareketlenmesi konusunda önemli adımlar oldu. Hem Türkiye hem de İran tarafında turist sayısı bakımından artış yaşanacaktır” dedi.
“AKDAMAR ADASINI 3 AYDA 15 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ!”
2023 yılının Van ve ülke için hayırlı bir turizm sezonu olacağını söyleyen Uslu, şunları kaydetti: “Kapıköy’deki saat sınırlanması ve kuyruk sorunundan dolayı kentte gelmeye çalışan turistlerin sıkıldığını sürekli duyuyorduk. 24 saat esaslı çalışmaya geçmek oradaki yoğunluğun azalacağı ve geçişlerin daha rahat bir hale geleceğini ileri ki süreçlerde görmek mümkündür. Van sokaklarında her geçen gün İranlı turist sayısında artış yaşanıyor ve otellerimizde de bunu görüyoruz. Ocak ve Mart istatistiklerine baktığımız zaman müze ören yerleri 20 bin insanın dolaştığını görebiliyoruz. Bunun yaklaşık 15 bini Akdamar Adası’nı tercih ettiğini görüyoruz. Adanın masmavi gölün içinde olması ve vapurun vermiş olduğu keyifli yolculuktan dolayı insanların birinci tercihi oluyor. Geçen seneye oranla adaya gelen ziyaretçi sayısındaki artış 3 aylık istatistiklere yansıdı”
“AKDAMAR ADASI’NDA DÜZENLEME PROJESİ BAŞLIYOR!”
Akdamar Adası’nda yapılması planlanan çalışmaları anlatan Uslu, “Türkiye’de gerçekten kaliteli turizme yönelik ve gelen insan potansiyelinin yukarı taşınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Bunlar sadece müze ve ören yerlerinde yapılan girişlerle alakalı bir durum söz konusu değil, içerideki bütün tadilatların bütün bakım ve onarımları da biliyorsunuz. Bu sene bir milyon liraya yakın bir yatırımla Akdamar Adası’nda içerisinde düzenleme projesini hayata geçireceğiz. 2005 ve 2006’da biliyorsunuz ciddi bir restorasyon çalışması yapıldı. 2010 yılında çevre düzenleme projeleri gerçekleştirildi. Şimdi bu girişlerde alınan ücretle alakalı kısımla ilgili bazı sorulara yanıt olması açısından söylüyorum. Aslında oradan alınan ücretler tamamen ada, müze gibi ören yerler için kullanılıyor. Hatta bu paralar yetersiz kalıyor ve biz bunu yıllık bazda diğer bakanlığımızın döner sermaye işletmesi merkez müdürlüğünden ücret talebinde bulunuyoruz” diye ekledi.
“ÜLKELERİN REÇETELERİ İYİ OKUMALI”
Van’ın turizm master planı ile ilgili de bilgi veren Uslu, “Sayın valimizin öncülüğünde bir master planı hazırladı ve tamamlanma aşamasına geldi. Master planı içerisinde çevre illerde yapılacak çalışmalarda detaylı bir şekilde işlendi. Bu çalışmadan sonra komisyon kuracağız ve daha sonra hızlı bir şekilde İran dışında Irak, Azerbaycan, Ermenistan gibi ülkelerin Van’a gelmeleri için farklı noktaların oluşturulmasında bir reçeteyle karşılaşıyoruz. Çevre ülkelerin reçetesini iyi okumamızda fayda var. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, STK ve belediyenin de içerisinde olduğu kapsamlı bir çalışma yaparsak, İran gibi diğer ülkelerinde birinci tercihleri Van olacağını söylemek mümkündür” ifadelerini kullandı.
“USLU, BİR KEZ DAHA MÜZE KARTIN ÖNEMİNİ ANLATTI!”
Müze ve ören yerlerle ilgili yapılan zamlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Uslu, şunları kaydetti: “1 Nisan tarihi itibariyle bakanlığımız kültür ve turizm bakanlığımız ülkemizdeki bütün müze ve ören yerleriyle ilgili fiyat artışları ile alakalı bazı güncellemelere gitti. Akdamar adası 150 TL, Van Kalesi 50 TL ve Van Müzesi 50 TL olacak şekilde bir güncelleme söz konusu oldu. Fakat müze karta hiçbir şekilde bir zam yapılmadı. Bu da aslında yerel misafirlerimizin, ziyaretçilerimizin tamamen müze karta yönelmelerine ilişkin bir uygulamadır. Vatandaşlarımız Akdamar Adası’na, Van Kalesi ve Van Müzesi’ne gittiği zaman bilet yerine müze kart talebinde bulunacak ve müze kartı aynen bilet alır gibi çok rahat bir şekilde müze kart sahip olacak. Almış olduğu kart bir yıl geçerli ve Türkiye’nin 360’ın üzerinde tüm müze-ören yerlerinde yıllık 60 lira vererek ziyaret edebiliyorsunuz.”
“HERKESİ MÜZE KART ALMAYA DAVET EDİYORUZ”
“Ayrıca bir sefere mahsus almış olduğunuz müze kartla Van özeli için söylüyorum; sadece Akdamar Adası, Van Müzesi ve Van Kalesi bir defalığına değil, sınırsız giriş yapabiliyorsunuz. 30 TL’ye almış olduğunuz indirim kartı yani öğretmen ve öğrencilerin almış olduğu indirim kartının ise yılda iki sefer sınırlandırılması var ama tam bilette bu sınırlandırılma söz konusu değil. Bu açıdan biz herkesi müze kart almaya davet ediyoruz. Müze kart temini noktasında herhangi bir zorluk söz konusu değil. Elimizde yeterince müze kartımız da var. Hem Akdamar Adası’nda, hem Van Kalesi hem de Van Müzesi’nde. Bunun için vatandaşlar günübirlik yapmış olduğu gezilerde dahi müze kartı anında bilet satış noktalarından temin edebilirler.”
şehrivan