Çocukların beslenme çantasında olması gerekenler

Ailesiyle uzun süre yaşayan çocuklar okula başlama dönemiyle hayatlarında büyük değişimler başlar ve en büyük sıkıntı ise bu dönemde başlar. Çocuklar okula ayak uydurmaya çalışırken beslenmelerinde büyük sıkıntılarda bizi beklemektedir. Büyüme dönemi ile birlikte daha çok enerji ihtiyacı olan okul çağı beslenme hem sağlıklı gelişimleri hem de okuldaki başarıları için beslenme konusu, üzerinde hassasiyetle durulması gereken konuların başında yer alıyor. Peki ne yapılmalı?

Çocukların beslenme çantasında olması gerekenler
Yayınlama: 06.09.2024
A+
A-

Önemli bir konu

Uyum haftası dışında kalan tüm sınıflar için okullar, 9 Eylül 2024 Pazartesi günü açılacak. Çocukların zihinlerinin çalışması ve bağışıklıklarının düşmemesi için en önemli kriterlerden biri ise beslenmedir. Kahvaltının çocuklar için çok önemli öğün olduğuna değinen  Beslenme Uzmanı Dyt. Dilem İrkin, “Çünkü çocuklar 8-10 saat açlık süresi geçiriyor. Yeterli besin alamayıp aç karnına okula gittiklerinde okulda derse adapte olma, öğrenme gibi problemler yaşıyorlar. Bu yüzden çocukların mutlaka kahvaltı yapmasını istiyoruz” açıklaması yaptı.

Çocukların beslenme çantasında olması gerekenler

“Akmayacak, kokmayacak, çocuğunuzu rahatsız etmeyecek gıdaları tercih etmelisiniz”

  • Dyt. Dilem İrkin, “Öncelik, evde yumurta, peynir, zeytin, ekmeğiyle güzel bir kahvaltı yapmak. Ancak büyükşehirlerde yaşayan çocukların erkenden yola çıktıklarından kahvaltı yapmaya fırsatı olmayabiliyor. Çocuğunuz evde kahvaltı yapamıyorsa bunun için alternatif geliştirebilirsiniz. Evde yaptığınız küçük bir sandviçi beslenme çantasına koyabilirsiniz. Bunu, mevsim meyveleri, kuru üzüm ve cevizle destekleyebilirsiniz. Akmayacak, kokmayacak, çocuğunuzu rahatsız etmeyecek, bozulmayacak gıdaları tercih etmelisiniz” şeklinde konuştu.

Kuru üzüm çabuk enerji sağlar

Özellikle kuru üzümün çabuk enerjiye dönüşen kaynaklardan olduğunu belirten Dyt. Dilem İrkin, “Ceviz de omega3 yağ asitleri ile çocukların beyin gelişiminde, motor becerilerinin gelişmesinde, yazma, çizme, zıplama, oynama gibi girişiminde çok etkili. Bir avuç kuru üzüm, bir avuç cevizle bir sabah kahvaltı alternatifi oluşturabiliriz” önerisinde bulundu.

 

“Öğle yemeğinde paketli üründen uzak dursunlar”

Öğle yemeklerinde de paketli ürün kesinlikle önermediklerinin altını çizen Dyt. Dilem İrkin, “Eğer okulda yemek yoksa getirilebilecek sandviç, tost yenilebilir. Uygun saklama şartları varsa soğuk sebzeler, yoğurt, salata tarzı öğünler verilebilir. Mutlaka protein kaynağı da istiyoruz. Eve gelecek kadarki dönemde çocuğu aç bırakmamak önemli” şeklinde konuştu.

“Akşamları tencere yemeği yapın”

Dyt. Dilem İrkin son olarak şu önerilerde bulundu:

“Sadece beslenme değil,  büyüme ve gelişme için uyku saatleri de çok önemli. Akşam saat 7-8 sularında; mevsim sebzelerinin olduğu, protein kaynağı olan tencere yemeği yemeleri de önemli. Çocuğunuz kilo problemi yaşamıyorsa uygun miktar pilav, makarna, bulgur pilavı ile yemeği destekleyebilirsiniz.”

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.