Çamaşır makinesinde asla yıkamamanız gereken 9 şey

Bir giysinin etiketinde makinede yıkanabileceği gösterilse bile, makineye atmadan önce tekrar düşünmenizi gerektiren durumlar olabiliyor. Eminim bazılarınızın favori tişörtü ya da elbisesini makineye attığınız ve çıktığında çektiği/renklerini kaybettiği olmuştur. Hatta bazı eşyaların makinede zarar görmesini geçin, makinenize zarar vermesi bile muhtemel.

Çamaşır makinesinde asla yıkamamanız gereken 9 şey
Yayınlama: 21.12.2024
A+
A-

Peki ya neleri makineye atmamanız gerekiyor? İşte sizin için bir liste:

Aşırı kirli kıyafetler

Kumlu havlular, hayvan tüyüyle kaplı battaniyeler ve çamurlu kıyafetlerin çamaşır makinesine atılmaması gerekiyor. Hem sadece kum, kir ve tüyler makinenize zarar vermekle kalma, attığınız çamaşırın da temizlenmiş olarak çıkması da pek mümkün değil.

Çok kirli havluları, giysileri ve çarşafları çamaşır makinesine atmadan önce silkeleyip temizlemeniz gerekiyor. Bununla birlikte tüy toplayıcı kullanarak çamaşırın üzerinde biriken tüyleri de kolayca toplayabilirsiniz.

Çamaşır makinesinde asla yıkamamanız gereken 9 şey

Sünger/köpük yastıklar

Hafızalı süngere (memory foam) sahip yastıklar, boyun desteği için muhteşem. Ama onları çamaşır makinesine asla atmamalısınız. Makinenin çalkalama ve yüksek hızlı dönüşü, süngere zarar verebilir.

Hatta öyle ki, bu tür yastıkları elde bile yıkamamak öneriliyor. Suyun ağırlığından sünger yırtılabiliyor.

Bunun yerine bu yastıklarda yıkanabilir kılıflar kullanmak en mantıklı çözüm.

 

Ağırlıklı veya ağır battaniyeler

Bazı büyük ve ağırlık barındıran battaniyeler, makinede yıkanabildiklerini iddia ediyor. Ancak çamaşır makinenizin boyutu ve kapasitesini dikkate almanız gerekiyor. Çoğu çamaşır makinesi 10-11 kg karışık yük ile çalışabiliyor. Ancak tek parça halinde 9 kilogram ağırlıkta bir parçayı yıkamak bununla aynı değil. Uzmanlar, ortalamada 7 kg’dan daha ağır bir ağırlıklı battaniyeyi yıkamayı önermiyor.

‘Sadece kuru temizleme’ ibaresine sahip eşyalar

Kıyafetlerinizi yıkamadan önce etiketlerini her zaman kontrol edin. Eğer etikette “Sadece kuru temizleme” (“Dry clean only”) ibaresi yer alıyorsa ve makineye attıysanız, bu kıyafetlere zarar verebilir, çektirebilir ya da renklerinin atmasına neden olabilirsiniz.

İpek, kaşmir ve deri gibi hassas kıyafetler, süslemeli ürünler, takım elbise ve önlük gibi resmi kıyafetler, sıklıklar yalnızca kuru temizleme ileHassas kumaşlar (ipek, kaşmir ve deri gibi), süslemeli ürünler ve takım elbise ve önlük gibi resmi kıyafetler genellikle kuru temizleme ile temizlenebiliyor. Bazı battaniye ve yastıklar da makinede yıkanmamalı.

Vintage ve hassas kıyafetler

Vintage kıyafetler ya da daha hassas kumaşlardan (ipek, kaşmir, süet ve dantel gibi) yapılan giysiler de makinede yıkanmamalı. Bunun yerine bu tür kıyafetleri soğuk suda, hafif bir deterjanla elde yıkamanız gerekiyor. Ya da kuru temizlemeye götürmek durumundasınız.

Pileli etekleri, deri kıyafetleri ve üzerinde süslemeler ya da deriden parçalar bulunan her türlü kıyafeti de kuru temizlemeye götürmenizi öneriyoruz.

 

Fermuarı kapatılmamış giysiler

Kot pantolon, ceket ya da çarşaf fark etmez, her zaman fermuarların kapalı olduğuna dikkat edin. Açık bir fermuarın dişi, yıkanan diğer kumaşlara takılarak giysilerinizi yırtabilir. Bununla birlikte file yıkama çantalarının da fermuarlarını kapamayı unutmayın.

Cepte kalan yabancı cisimler

Çamaşır makinenize çamaşırları koyarken, yabancı cisimler için çamaşırların ceplerini her zaman kontrol edin. Bozuk para, anahtar, peçete, eski fişler gibi cisimler ceplerinizde kalmış olabilir. Fiş ve peçete gibi cisimler yıkama sırasında parçalanarak, kıyafetlerinize zarar verebilir. Ama bozuk para ve anahtar gibi cisimler, direkt çamaşır makinenizde hasara sebep olabilir.

Deri kıyafetler

Daha önce bahsettiğimiz gibi deri gibi spesifik kumaşlar, kesinlikle çamaşır makinesinden uzak tutulmalı. Bir yıkama döngüsüne ya da yüksek ısıya maruz kaldığında deri çatlayabilir, buruşabilir veya çekebilir. Deri ceketlerinizi, pantolonlarınızı ya da aksesuarlarınızı elde yıkamalısınız. Veya kirlenen noktalarını temizlemeniz yeterli olacaktır.

Aşırı koyu veya renkli giysiler

Belirli boyalar, özellikle de kırmızı ve turuncu boyalar, yıkama sırasında diğer kıyafetlere geçebilir. Hele ki bu renkli kıyafetiniz yeniyse, o zaman yüklediğiniz diğer kıyafetlerin de benzer renkte olmasına dikkat etmelisiniz.

Eğer kıyafetlerinizin boyanmasından korkuyorsanız, en iyisi boyaması muhtemel kıyafeti elde yıkamak daha doğru olacaktır.


Good Housekeeping’in makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.


milliyet

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.