Üniversite kaydını tamamlayan öğrenciler şimdi burs arayışında. Aylık 9.000 TL’ye varan maddi yardımlarla birlikte sosyal aktiviteler, kariyer danışmanlığı, staj gibi destekler de sunuluyor. Zor durumdaki öğrencilerin burs arayışı dolandırıcıların iştahını da kabartmış durumda. Sahte sitelerle başvuru toplayan dolandırıcılar, öğrencilerin bilgilerini kullanarak yasa dışı işlemler yapıyor.
Milliyetten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre Üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma, yemek, kitap gibi birçok masrafı var. Bu nedenle burslar çok önemli. Vakıfların yanı sıra belediyeler ve özel şirketler, çeşitli burslarla öğrencilere destek oluyor. Aylık 9.000 TL’ye varan maddi yardımlarla birlikte seminer, konser, tiyatro, müze ve sergi biletleri, kitap hediyeleri, staj olanakları, kariyer danışmanlığı gibi destekler de sağlanıyor.
Zor durumdaki öğrencilerin burs arayışı dolandırıcıların iştahını da kabartmış durumda. Her gün onlarca sahte site açarak öğrenciler tuzağa düşürülmeye çalışılıyor. Dolandırıcılar, öğrencilerin kimlik fotokopisi, öğrenci belgesi, hesap numarası gibi bilgilerini aldıktan sonra onlar adına banka hesabı, telefon hattı açıyor kimlikleriyle yasa dışı işlemler yapıyorlar. Bazı öğrencilere göstermelik de olsa burs ücretleri yatırılıyor. Ayrıca burs ilanları nedeniyle kendilerine ulaşan öğrencileri taciz etmeye çalışanlar da var.
Öğrencilerin burs ararken dolandırılmamaları için dikkat etmesi gerekenler şunlar:
– Burs veren kurumu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ‘Vakıf Sorgulama’ bölümünden kontrol edin.
– Sitesinde adresi, iletişim bilgisi, yönetim kurulu bulunmayanlardan uzak durun.
– Elektronik para ve ödeme hizmeti kuruluşlarından hesap açmayın, giriş bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.
– ‘Telefonunuza, mailinize gelen kodu bize yollayın’ taleplerini geri çevirin.
– e-devlet, bankacılık, mail şifrelerinizi vermeyin.
– ‘Burs hesabınızın aktifleşmesi’ için 1 TL dahi olsa para göndermeyin.