‘BİR SAHİL ŞEHRİ EDREMİT’ İSİMLİ KİTAP, EDREMİT BELEDİYE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN DÜZENLENEN GENİŞ KATILIMLI BİR TOPLANTI İLE TANITILDI.
Van’ın Edremit ilçesinin tarihsel, arkeolojik, sosyolojik, kültürel, coğrafi, turizm, ekonomi, biyolojik çeşitlilik gibi birçok yönünü bilimsel veriler ışığında ortaya koyan ‘Bir Sahil Şehri Edremit’ isimli kitap, Edremit Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen geniş katılımlı bir toplantı ile tanıtıldı.
Edremit Belediye Başkanlığı bahçesinde düzenlenen törene Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra kitabın editörü Prof. Dr. Suvat Parin ile kitaba katkı sunan bölüm yazarları katıldı. ‘Bir Sahil Şehri Edremit’ isimli kitabın öyküsünü anlatan Prof. Dr. Suvat Parin, “Edremit bugün olduğu gibi dün de çok güzide bir yerleşim yeri olmuştur. Kültürel, dinsel ve toplumsal açıdan farklı birçok medeniyete mihmandarlık yapmıştır. Van Gölü’ne nazır konumu tarih boyunca Edremit’i sayfiye ve mesire alanlarının yoğunlaştığı bir yerleşim yeri haline getirmiştir. Edremit bugün bir su mühendislik harikası olan Şamram/Minua Kanalı’na ev sahipliği yapıyor. Bir bütün olarak bakıldığında aslında hem tarihsel hem de ekolojik anlamda Edremit eşsiz bir koleksiyon özelliği gösteriyor. Fakat bu nadide koleksiyonun gün yüzüne çıkartılmış çok az parçası var. Bu kitap çalışması bir bakıma, Edremit’in yitik hafızasına bir katkı, kaybolan koleksiyonun parçalarını gün yüzüne çıkartma amacı taşımaktadır” dedi.
Bir şehrin geçmişinin ve tarihsel kimliğinin bilinmesinin söz konusu şehrin hem mevcut sorunlarının çözümünde hem de geleceğinin planlamasında çok önemli bir enstrüman olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Suvat Parin, “O yüzden hayatlarımızı sürdürdüğümüz yerleşim yerlerine, yaşadığımız şehirlere ilişkin ne kadar çok bilgi elde edersek, aslında gelecek planlamalarımızı da o denli sağlam yapmış oluruz. Ben de Edremit’te yaşayan bir akademisyen olarak buraya vefa borcumu ödemek istedim. Edremit ile ilgili derli toplu bir kaynak yoktu. Edremit kitabı ile ilgili düşüncemi Edremit Belediye Başkanımız İsmail Say ile paylaştığımda her türlü desteği sunacağını ifade etti. Kitabın vücuda gelmesinde başkanın çok katkısı var. Huzurlarınızda kendisine çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Bu kitabın Edremit için öncü bir çalışma olduğuna işaret eden Prof. Dr. Parin, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Bu kitap Edremit için öncü bir kitap. Umarım bu kitap Edremit ile ilgili yapılacak çalışmalara öncülük eder. Edremit aslında tarihi paleolitik döneme dayanan eski bir yerleşim yeri. Taş atölyeleri ile ön plana çıkan Edremit, başta Tuşba olmak üzere birçok şehrin yapılanmasında kilit rol oynayan bir şehir özelliği gösteriyor. Bunun yanında Edremit tarih boyunca dinginliği ile anılan şehir olmuştur. İnşallah hep birlikte ürettiğimiz bilgilere dayanarak Edremit’e yönelik yapılacak politikalarla bu dingin şehir/slow city özelliğini koruyarak, yarınlara daha güzel, daha yeşil, denizle daha bütünleşik bir Edremit bırakırız. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.”
“Bir Sahil Şehri Edremit isimli kitap her kütüphanede, her evde yerini alacaktır”
Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say, kitabın lansmanında yaptığı konuşmada, bu kitabın el emeği ve göz nuru olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Suvat Parin ile konusunda uzman on hocanın büyük emeklerinin olduğunu ifade eden Başkan Say, iki yıl önce buna başladıkları bu kıymetli çalışmayı nihayete erdirmenin ve başta Edremitliler olmak üzere kamuoyu ile paylaşmanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayarak, “İnşallah her kütüphanede, her evde bu kitap yerini alacaktır” dedi.
Edremit’in tarihini, kimliğini ortaya koyan bu çalışmayı herkesin okuması gerektiğine değinen Başkan Av. İsmail Say, kentlilik bilincinin bu tür çalışmalarla gelişeceğini ifade etti.
‘Bir Sahil Şehri Edremit’ adlı bu özgün çalışmaya emek veren, zaman ayıran ve çalışmalarını kendileri ile paylaşan tüm hocalara teşekkür eden Başkan Say, “Büyük emekler verilerek hazırlanan bu akademik eseri yayınlatmış olmak benim için apayrı bir mutluluk. Yol yaptık, asfalt yaptık, birçok sosyal belediyecilik faaliyeti yürüttük ama bu kitap hakikaten çok kıymetli bir eser oldu. Kültür Müdürlüğümüz, Basın Müdürlüğümüz ve Van YYÜ’ye başta olmak üzere birçok kişi, kurum ve kuruluşumuzun bu eserde yadsınamaz katkısı oldu. Emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum inşallah bu tür çalışmaların devamı gelir” diye konuştu.
“Edremit, Van’ın batıya açılan yüzüdür”
Edremit Kaymakamı Yücel Erdem ise ‘Bir Sahil Şehri Edremit’ isimli kitabın bir mülki amir açısından çok önemli bir çalışma olduğunun altını çizerek, “Bir kaymakam olarak Edremit’e geldiğimde bu çerçevede bir bilimsel kitabın elimde olmasını arzu ederdim. Fakat bu çalışmanın kendisinden sonra gelecek olan kaymakamlara önemli bilgiler sağlayacağını rahatlıkla ifade edebilirim. Başta Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ve akademisyenlerimiz olmak üzere emeğe geçen herkese çok teşekkür ederim. Kitap Edremit’in biyolojik çeşitliliğinden tarihine, ekonomisinden sosyo-kültürel yapısına kadar birçok başlığı interdisipliner bir yaklaşımla ortaya koymuş. Bu kitabın ilerleyen zamanlarda her anlamda çok büyük katkılarını göreceğiz. Akademik anlamda büyük bir eksiklikti, büyük bir boşluktu. ‘Bir Sahil Şehri Edremit’ kitabı bu boşluğu büyük oranda doldurdu diyebilirim” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say, Prof. Dr. Suvat Parin ile birlikte imzaladıkları ilk kitabı Edremit Kaymakam Yücel Erdem’e hediye ettiler. Başkan Say, akabinde kitapta bölüm yazarlığı yapan akademisyenlere günün anısına özel plaket takdim etti. ‘Bir Sahil Şehri Edremit’ kitabına bir bölüm yazarak katkıda bulunan Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say’a ise plaketini Kaymakam Yücel Erdem ve Prof. Dr. Parin bir plaket verdi.
Edremit’in tarihsel ve toplumsal kimliğinde çok önemli bir yer tutacak ‘Bir Sahil Şehri Edremit’ kitabında şu bölümler yer almaktadır:
“Dünden Bugüne Edremit, Sosyoekonomik Açıdan Edremit, Edremit’in Taşınmaz Kültür Mirası, Edremit Tarihi Üzerine Bir Değerlendirme, Minua (Şamran) Kanalı ve Tariria Bahçesi, Arşivlerde Unutulmuş Edremit Halk Kültüründen Örnekler, Edremit’te Göç Hareketleri ve Nüfus, Edremit’in Biyolojik Çeşitliliği, Edremit’in Tarım ve Hayvancılık Potansiyeli, Edremit’in Coğrafi Özellikleri, Edremit’in Mahalleleri Üzerine Bir Değerlendirme, Edremit’in Turizm Potansiyeli ve Edremit’in Bibliyografisi.”
İHA