Bilim insanları kanıtladıSarhoş olmayan tek hayvan!

Bilim insanları yaptıkları bir çalışmada bir hayvan türünün sarhoş olmadığını ve alkolün yaşam sürelerine herhangi bir etkisi olmadığını kanıtladı. Araştırmacılar ayrıca sarhoş olmayan bu hayvanın vücudunda alkolün nasıl işlendiğini de ortaya çıkardı.

Bilim insanları kanıtladıSarhoş olmayan tek hayvan!
Yayınlama: 10.11.2024
A+
A-

Doğu eşekarısı (Vespa orientalis), alkol toleransı açısından doğadaki diğer hayvanlardan çok farklı bir konumda olduğu bulundu. Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışmada, bu türün alkolün etkilerine karşı dayanıklılık gösteren tek hayvan olduğu ortaya çıktı ve diğer hayvanlar gibi sarhoş olmadığını ortaya koydu.

Doğu eşekarıları, diyetlerinin doğal bir parçası olarak nektar ve meyve tüketiyor ve bu süreçte alkol (etanol) ile temas ediyor. Ancak bilim insanları, bu eşekarılarının yüksek alkol oranlarına karşı tepkilerini test etmek için farklı deneyler gerçekleştirdi. Science Alert’te yer alan habere göre; yapılan deneylerde, arılara yüzde 80’e kadar etanol içeren şeker çözeltisi verildiğinde, bu durumun yaşam süreleri ya da yuva yapma davranışları üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin olmadığı gözlemlendi.

Bilim insanları kanıtladıSarhoş olmayan tek hayvan!

ALKOLÜ METABOLİZE EDEREK SARHOŞ OLMUYORLAR

Araştırmacılar, alkolün metabolizma içindeki yolculuğunu incelemek için özel bir karbon izotopu ekleyerek, alkolün vücutlarında nasıl işlendiğini haritaladılar. Zoolog Sofia Bouchebti, “Alkol metabolize edildikçe karbondioksite ayrışıyor ve solunum yoluyla dışarı atılıyor. Yayınlanan karbondioksit miktarını ölçerek, alkolün ne kadar hızlı parçalandığını tahmin ettik” dedi.

 

Araştırmacılar, eşekarılarının alkolü hızla parçalayarak sarhoş olma belirtilerinden tamamen uzak kaldığını belirledi. Bilim insanları, bu durumun Doğu eşekarısının vücudunda fazla sayıda bulunan ve alkolü parçalayabilen enzimlerden sorumlu olan NADP+ geni ile bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Bilim insanları kanıtladıSarhoş olmayan tek hayvan!

BİRA MAYASI İLE ETKİLEŞİMLERİ ETKİLİ OLMUŞ OLABİLİR

Ayrıca bu eşekarılarının, bira mayasını (Saccharomyces cerevisiae) bağırsaklarında taşıyıp meyvelere bulaştırdığı biliniyor. Alkol üreten bu maya ile ortak evrimsel geçmiş, eşekarılarının alkole karşı tolerans geliştirmelerinde etkili olmuş olabilir.

Doğu eşekarısının alkolü hızlıca metabolize etmesi, alkol toleransı ve bağımlılığı konularında yeni modeller geliştirme potansiyeli taşıyor. Zoolog Eran Levin, “Çalışmamız sonucunda, Doğu eşekarılarının alkolizm ve alkol metabolizması üzerine yapılacak çalışmalarda kullanılabilecek potansiyel yeni modeller geliştirebileceğine inanıyoruz” diyerek araştırmanın insanlar üzerindeki alkol toleransının incelenmesi için önemli bir katkı sağlayabileceğini belirtti.

Araştırmanın sonuçları, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlandı.

 

SÖZCÜ


Erdoğan’dan Kabine sonrası çok net kayyum mesajı

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.