Emekli ikramiyelerinin bayram öncesi ödeneceğinin açıklanmasının ardından gözler maaşlara çevrildi. Bu yıl Kurban Bayramı, 16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Emekliler ayın 17’si itibarıyla maaş almaya başlıyorlar. Bu durumda emeklilerin bir kısmı bayramda, bir kısmı ise sonrasında emekli maaşı alabilecek. Peki maaşlar da bayram öncesi yatar mı? İşte detaylar…
Milliyette yer alan haberde bu yıl Kurban Bayramı 16 ile 19 Haziran tarihleri arasına denk geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan emekli ikramiye ödemelerinin bayramdan önce verileceğini duyurdu. Emekliler ayın 17’si ile 28’i arasında maaşlarını alabiliyorlar. Bu durumda bazı emekliler bayramda maaş alacakken, bazılarının ise maaş ödemeleri daha sonraya kalacak. Bu nedenle tüm emekliler için erken aylık ödemesi gündeme geldi. Peki bu mümkün mü? En düşük emekli maaşı alan ikramiye ile birlikte ne kadar toplu ödeme alacak? En düşük emekli maaşı için tahminler ne?
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Bu sene Kurban Bayramı haziran ayının 16’sına denk gelmektedir. Emekli maaşlarının ödeme tarihi tahsis numaralarının son hanesine göre ödenmektedir. Bu takvime baktığımız zaman SSK emeklilerimiz ayın 17’si ile 26’sı arasında, Bağkur’luların maaşları 25’i ile 28 arasında, Emekli Sandığı’na tabi olan kamu personellerimiz ise ayın ilk haftası maaşlarını almaktadırlar.
Önceki dönem ikramiye ödemelerinin ise bayramından önceki hafta içerisinde ödendiğini biliyoruz. Dolayısıyla emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin birleştirilip ödenme ihtimali olabilir. Hem ikramiye hem maaş ödemeleri toplu halde bayram öncesinde ödendiği takdirde emeklilerimizin rahat bir nefes alabileceği kanaatindeyim.
Bilindiği üzere bayram ikramiyesi ilk olarak 1000 TL’den 1.100 TL’ye, devamında 2.000 TL ve sonrasında ise 3.000 TL‘ye yükseltilmişti.
Şu anda emekli aylıkları ise en düşük 10 bin TL seviyesinde. Bu durumda 13 bin TL toplu para alınacağını söyleyebiliriz. Tabi dul ve yetimler yasa gereği dosya bazında hissesi oranında ikramiye alacaktır.
Öte yandan yasa koyucu emeklilerimize ilgili Bakanlıklar vasıtası ile hayatlarını kolaylaştıracak bir dizi kampanyalar açıklamıştı. Ulaştırma alanında TCDD yollarındaki seyahatlerde %10 indirim nisan ayından itibaren geçerli olmaya başladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili mevzuatı uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerde 31 Aralık 2024’e kadar yüzde 15 indirim uygulanacak.
TROY kart ile bankalarla yapılan antlaşmalar dahilinde, emekli kartları vasıtasıyla fatura ödemelerinde, eczane ve market harcamalarında belirlenen üst limitler üzerinden giyim mağazalarında indirimler olacak.
Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde yaz aylarında uygun olan yurtlar 1 aylık sürede emeklilerin ücretsiz hizmetine sunulacak.
Gençlik ve Spor Bakanlığı kendi bünyesindeki tesisleri ücretsiz olarak tüm emeklilere açacak. Yapılacak düzenlemelerin kurulacak olan emekliler.gov.tr web adresinden bildirimleri sağlanacak.
Haberin Devamı
Daha önceki emekli maaş zamlarına baktığımızda genelde ara dönem değil de yılbaşı zamlarının daha fazla verildiğini ve çoğu zaman 5’in katları şeklinde yuvarlama yapılarak ödeme yapıldığını gözlemlemekteyim.
Taban maaş uygulamasında ise 10 bin TL olan taban maaşın 12.500 veya 15.000 seviyesine çıkarılacağını tahmin etmekteyim.”