“Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından birçok kent gibi Van’da da tedbir ve önlem konuları gündemdeki yerini koruyor. Kentin deprem gerçekliği uzmanlar tarafından sık sık tartışılırken, Şehrivan TV’ye konuk olan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, ilçede 3 bin dönümlük alanda kentsel dönüşümün başlayacağını açıkladı.
Say, tedirginliğin üst düzey olduğu süreçte Edremit’teki yapılar için de kısa sürede deprem direnci ölçüm çalışmaları başlayacağını duyurdu.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası başlatılan yardımlaşma ve dayanışma atağının en güçlü olduğu illerden biri olan Van’da, tarihte görülmemiş bir seferberlik ortaya konuldu. Van halkı yardımları ile kurum ve kuruluşlar ise tüm imkanları ile alana inerken Edremit Belediyesi bu anlamda en hızlı refleksi gösteren ilçe belediyesi oldu. Depremin ilk günü başlayan araç gereç, makine, gıda, barınma ve arama-çalışmaları konusunda üst düzey bir yardımseverlik sergileyen Edremit’in bu süreçteki seferberliğini belediye Başkanı İsmail Say, Şehrivan TV aracılığı ile anlattı.
Başkan Say, ilk günden bu yana Malatya ve diğer illerde devam eden çalışmaları anlatırken Van’ın her anlamda Malatya’yı ayağa kaldırmak için çalıştığını dile getirerek, “Van şu anda Malatya’nın hamisi durumunda. Özellikle depremden ayağa kalkma noktasında. Van Valisi Ozan Balcı Malatya’da koordinatör. Malatya’da hangi sokağa gidersek Van’ın Malatya’ya dokunuşunu yaşadı, gördü ve söylüyor. 2011 depremlerini yaşamış biriyim. 1’inci derecede kaybımız yoktu ama depremi madden ve manen yaşadık. Bu tür kriz anlarında hızlı reaksiyon almak lazım. Çalışma arkadaşlarımız, başkan yardımcılarımız, müdürlerimiz, gönüllülerle o kadar güzel bir ambiyans yakaladık ki. Bir ekip ulaşımı koordinasyon ediyor, bir ekip gelecek yardımları, bir ekip yardımların ulaşacağı noktayı” dedi.
Van halkının deprem imtihanını geçtiğini belirten Say, “Van halkı, bu sınavı, bu imtihanı 10 üzerinden 10, 100 üzerinden 100 ile verdi. Kumbarasındaki parayı getirip paylaşan çocuklar da var. Bir kamyonun yükünün tamamını karşılayan iş insanları da var. Ceketini, montunu paylaşan insanlar da var. Biz de belediye olarak o noktada organize olduk. Hem kendi imkanlarımızla hem de halkımızın, kurumların imkanlarıyla. Yapmış olduğumuz çalışmaların da tamamı Malatya değildi ama yüzde 80’ine yakın Malatya’daydı. Hala ekiplerimizin bir kısmı orada. 2011 depremini yaşamış bir şehir olarak bizim Malatya’nın yanında olmamız elbette doğal. İş bölümü olarak da Van şehri Malatya ile eşleşti. Bu depremlerin yıkıcılığı çok büyük. Van bu noktada Malatya’yı sahiplendi, kucakladı. MASKİ’nin birçok işini şu an VASKİ yapıyor. Bir kardeş bir kardeşin evinde çıkan yangına, afete nasıl koşarsa öyle gittik. Bu bize yakışandı, olması gerekendi. Van halkına gönülden teşekkür ediyorum. Van halkı bu imtihanı dört dörtlük şekilde geçti. Ama işimiz bitmedi. Bu süreçte beraber olmamız lazım” diye konuştu.
Say, EDAK’tan söz ederek şunları söyledi: “Elazığ depreminde ilk yardım kamyonunu gönderen Edremit oldu. Hemen arkamızdan Ağrı gelmişti. Elazığ depreminin hemen arkasından Bahçesaray’da bir çığ yaşandı. Hemen arkasından Başkale’de deprem oldu. Özellikle Bahçesaray çığının da arama-kurtarma, afetlere müdahalenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yaşadık. O gün dedik ki bu anlamda ihtiyaç var. Bizim çalışmalarımızda da en öne çıkan ekiplerimizden biri EDAK’tı. Malatya’dan sonra Hatay’da da görev aldılar. Nihayetinde görevleri bitince döndüler. Arkadaşlarımız büyük iş başardılar. Biz kurulmuş olan bu düzenimizi genişleterek büyüteceğiz. Hem sayısal alanda hem de teknik alanında. Ben EDAK’ı ziyaret ettiğimde deprem bölgesinde 6’ncı günleriydi. 6 günde 3-4 saat uykuyla orada duran arkadaşlarımız vardı. Bir cana dokunmuş oldukları için biz şükrediyoruz. EDAK Ekibimizi gönülden tebrik ediyorum. Kuruluşundan bugüne kadar emek verdiler. O ekibi daha profesyonel, daha donanımlı, daha uzman hale getireceğiz.”
Depremin kitabının yeniden yazılacağını aktaran Say, “Öyle olaylarla karşılaştık ki iyi ki bu toplumun, bu halkın, bu memleketin bir parçasıyız dedik. Bu birlikte, bu durumda olduğumuz müddetçe sırtımız yere gelmeyecek. Biz bu sıkıntıları da aşacağız. Kolay bir süreç değil. Önemli olan yaşadıklarımızdan ders çıkarmak ve bunu bir daha yaşamamak. Aynı hatayı, aynı sıkıntıları bir daha yaşarsak o zaman bizde sorun var. Depremin kitabı yeniden yazılacak. Deprem yönetmeliği yeniden yazılacak. Deprem olacak. Biz depreme hazırlıklı olacağız” ifadelerini kullandı.
Say, 2011 Van depreminden sonra Kahramanmaraş depreminin bir milat olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Hepimiz artık ev alırken hassasiyet göstermeliyiz. Kurallar olmalı, sert kurallar olmalı ve uygulanmalı. Van depremi Türkiye’de bir milat oldu. Van depreminden sonra Van’da dere kumuyla, deniz kumuyla beton üretimi olmadı. Van’daki beton kalitesi iddia ediyorum Türkiye’de şu anda ilk 3-5’e girebilecek kalitede. Bu Van depreminden sonra oldu. Van depreminde yüzlerce bina yıkılmadı. Ağır hasarlı, orta hasarlı binalar oldu. Biz mevzuat itibarıyla çok kötü durumda değiliz. Kahramanmaraş depremi yeni bir milat oldu. Şu anda bir taraftan arama-kurtarma çalışmaları varken, bir taraftan da heyetler bölgede depremin oluş şeklini, analizini inceliyorlar. Deprem bölgesi uzmanlar için bir laboratuvar ve oradan bilgi elde edecekler.”
Kentteki yapıların depremselliği noktasında önemli çalışmalar yapacaklarını söyleyen Say, Edremit belediyesi olarak tüm ilçeyi kapsayan önemli bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Deprem sürecine denk geldiği için duyaramadıkları bu çalışmayı Şehrivan TV aracılığı ile açıklayan Say, “Bunun da ilk kez duyurusunu buradan yapmış olayım: Biz Edremit Belediyesi olarak, en kısa sürede Edremit’teki yapı stokunun deprem direncini ölçeceğiz. Yani Edremit’te kaç yapı var? Bu yapıların deprem direnci nedir? Bunları ölçeceğiz. Bunu da Şubat ayı içerisinde başlatmış olacağız.”
Say, Edremit’te 3 bin dönümlük alanda kentsel dönüşüm olacağının müjdesini vererek, “Edremit Belediyesi olarak en kısa sürede Edremit’teki yapı stokunu ve deprem direncini ölçeceğiz. 2011 depreminden sonra Van’da yapılmış yapılarda bu iş yüzde 50-60 düzeldi. 2011 depreminden sonra bina durumu açısından çok kötü değiliz. Van Valisi Ozan Balcı’nın da Van’a dönmesiyle Van Büyükşehir Belediyesi ile beraber 3 bin dönümlük alanda kentsel dönüşüm yapıyoruz. Van’ın tek ve ilk kentsel dönüşüm. Bunun kararı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıktı. İmar planı da bitti. Edremit’in o gördüğünüz tepelerinde 2 katlık yapılarla yepyeni bir şehir kurulacak. Süreci önceki Valimizle beraber başlatmıştık ama noktası Van Valimiz Ozan Balcı ile konuldu. Geçen hafta da bunun devir imzası çıktı. Yaklaşık 2 bin, 3 bin yapının olacağı, siteleşme şartının olacağı bir yer olacak. AVM’si, yeşili ile yepyeni bir kent olacak” dedi.
Say, “Bizim artık insani yaşam şekline dönmemiz lazım. Bizlerin dağları, tepeleri, sağlam yerleri yurt edinmemiz gerekirken ovalara yerleştik. Hata ettik. Yapmış olduğumuz hatadan ders çıkarıp bir daha yaşamamamız lazım. Van şehirciliğe çok müsait. Biz bu konuda adımlar atmıştık. Süreç başlamıştı. Atmış olduğumuz adımları daha da hızlandırarak bu şehrin önünü açacağız. Bizim her alanda güçlü olmamız lazım. Doğal afetlere karşı da hazırlıklı olmamız lazım. Bizim oturup şapkamızı önümüze koyup deprem kitabını yeniden yazmamız lazım” diye konuştu.
Edremit’te yapılan yardımlara da değinen Say, “Depremzedelere glütensiz malzemeleri tamamen ücretsiz gönderiyoruz. Şu anda 56 noktaya glütensiz ürün gönderdik. Biz 50’ye yakın iş makinası, 85 bine yakın yemek dağıtımı, 48 kamyon ürün gönderdik. Bunun çoğu Malatya’ya, diğerleri ise Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Adıyaman’a gitti. 4 bin 700 battaniye gönderdik. 168 bin litre su gönderdik. 120 bin ekmek gönderdik. Bunların hepsi Edremit’te oldu. 2 bine yakın çocuk hijyen ürünü, 20 bine yakın hijyen seti, 500’ün üzerinde ısıtıcı, 324 adet soba, 2 bin 74 koli gıda kolisi gönderdik. 3 bin 240 kolilik elbise ve diğer malzemelerden gönderdik. 140’ın üzerinde biz de bir hafta boyunca gönüllüler çalıştı. Şu ana kadar sadece Edremit’te 517 aile var. Gıdasından yiyeceğine imkanlarımız yettiğince depremzedelere yetişmeye çalışıyoruz. Kardeşlik zamanı. Nasıl ki 2011’de 80 vilayet tek yürek olup Van’a imkanlarını, gönüllerini gönderdiyse gün bizim kardeşliğimizi gönderme günü” diye aktardı. Özellikle 2011’den sonra yapılan yapılarda işin neredeyse yüzde 60’ı düzeldi.
KAYNAK: Şehrivan Gazetesi