Bankamatiklerde”5″ tuşunun üzerindeki nokta ne işe yarar

Bankamatik, kumanda, telefon ya da hesap makinesi gibi sayıların bulunduğu cihazlarda 5 tuşunun üzerinde bulunan nokta herkesin dikkatini çekmiştir. Birçok kişinin anlam veremediği bu noktanın yapılış amacı bakın neymiş…

Bankamatiklerde”5″ tuşunun üzerindeki nokta ne işe yarar
Yayınlama: 13.08.2024
A+
A-

Günlük hayatta kullandığımız ATM, kumanda, hesap makinesi ya da eski tuşlu telefonlarda tüm tuşlar normalken “5” tuşunun üzerinde bir nokta bulunur.

Herhangi bir anlamı olduğu düşünülmeyen basit bir tasarım gibi görünen bu noktanın yapılmasında meğer oldukça önemli bir neden varmış.

Çoğu kişinin dikkatini bile çekmeyen bu detay kullanıcı deneyimi düşünülerek yapılan küçük ayrıntılar arasında yer alıyormuş. Bakın “5” rakamının üzerinde o küçük noktanın yapılış amacı neymiş…

 

KÜÇÜCÜK BİR NOKTA DEYİP GEÇMEYİN

Genellikle rakamların yer aldığı cihazların üzerinde bulunan tuşlar arasında 5 rakamında küçük bir nokta bulunur. Kendisi küçük ama işlevi büyük olan bu küçük noktanın yapılışında ki en önemli amaç görme engelliler ya da az gören kişiler için bir rehber görevi görmesiymiş.

Bu fiziksel işaret sayesinde görme engeli olan veya az gören kişiler ortadaki tuşu anlayarak diğer tuşların yerini de daha kolay şekilde bulabiliyorlar.

 

Rakam takımının tam merkezinde yer aldığı için de karanlıkta veya ekrana bakmadan rakamların yer aldığı bir şeyler tuşlamaya çalışanlar için de kolay bir kısayol oluyor.

Bankamatiklerde, kumandalarda, hesap makinelerinde ya da eski telefonlarda 5 tuşunun üstünde nokta olması, aynı zamanda evrensel bir tasarım prensibi hâline de geldi.

Prensip haline gelmesi sayesinde farklı cihazlar arasında geçiş yaparken bu küçük nokta kolayca tanınıp kullanılabiliyor. Yani her ne kadar basit bir tasarım ögesi gibi görünse de aslında oldukça büyük bir rolü olan detaylar arasında yer alıyor.

ensonhaber

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.