Çocuk yardımları için merakla beklenen ilk ödeme tarihi belli oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ilk ödemelerin Mayıs ayında hesaplara yatacağını müjdeledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş gündemdeki konulara dair önemli açıklamalarda bulundu.
Ekonomik sebeplerin doğru olduğunu düşünmüyorum. Avrupa, Kore gibi refah seviyesi yüksek ülkelerde de aynı sorun var. Kore’de çocuk kreşleri huzurevine düşünüyorum. Çoklu programlar hayata geçiriyoruz.
169 bini aşkın başvurunun alındığını açıklayan Göktaş, ilk ödemelerin Mayıs ayında başlayacağını müjdeledi. Diğer müjdemiz doğum destek sistemimizi güncelledik. İlk doğan çocuğa 5 bin lira tek seferlik destek. İkinci çocuğa aylık 1500 TL çocuk 5 yaşına kadar annenin hesabına destek. Üçüncü çocuk için annenin hesabına ayda 5 bin TL destek. 169 bin 921 başvuru aldık. İlk ödemeyi annelerin hesabına mayıs ayında yatıracağız.
Bakan Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu kapsamında 18-29 yaş arası gençlere ilk evliliklerinde 150 bin TL destek verileceğini belirtti.
25 Aralık 2024’te Nüfus Politikaları Kurulu oluşturduk. Evde bakım modelleri, çalışan kadınların bakım modelleri gibi konuları ele alıyoruz. Çalışan kadınlara kreş sayılarının artırılması ve komşu anne gibi projeleri hayata geçiriyoruz. Biz 13 Ocak’ta bu yılını aile yılı ilan ettik. 13 Ocak’ta sayın Cumhurbaşkanı iki müjde verdi. Biri evlilik kredisi dediğimiz fon. Aile ve gençlik fonu 150 bin liralık bir destek. 18-29 yaşında evlenecek gençlere verilecek bir fon. İlk defa evlenecekleri kapsıyor. Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep illerinde başlattık önce. Bu fon çıktıktan sonra pilot bölgede 18-29 yaş arası evlenenler sayısı yüzde 64’ü buldu. Evlenmeyen ve boşananların sayısı da hızla artıyor. Bu fona 91 bin 129 çiftimiz başvurdu.
Bu destek sayesinde gençler evlilik tarihlerini erkene aldılar. TCDD şehirler arası seyahatlerde yeni evli çiftlere yüzde 50 indirim, aile yılı kapsamında da yüzde 15 indirim yapıyor bu sene. THY yüzde 15 indirim yapıyor. 3 ile 9 kişi arasında aynı soyadı taşıyan ailelerimiz yararlanabiliyor. Beyaz eşya çok maliyetli. Bazı firmalarla protokol sağlıyoruz. Yeni evlilere yüzde 10 ile yüzde 40 arasında indirim sağlayacağız.
Çalışan annelerin desteklenmesi amacıyla Komşu Annelik Sisteminin başlatıldığını duyuran Göktaş, bu sistemle çocukların mahallede güvenilir annelere emanet edilebileceğini söyledi.
16 haftalık bir doğum iznimiz var. 8’i doğum öncesi, 8’i doğum sonrası olarak. İsteyen bunları birleştiriyor. Nüfus politikaları kurulumuzda çalışıyoruz. Komşu annelik sistemimizi hayata geçiriyoruz. Mahallenizde çocuğunuzu güvenle emanet edebileceğiniz anneler üzerinde çalışıyoruz.