Asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldı ve yeni asgari ücret 22 bin 104 TL’ye yükseldi. Toplantının yapıldığı saatlerde vatandaşlar etiket değişir korkusuyla marketlere adeta akın etti. Fırsatçıların etiket mesaisi de tüketicinin bu hamlesinin ne kadar doğru olduğunu gösterdi.
Asgari ücretli yüzde 30’luk zammı cebine koyamadan marketlerde etiket mesaisi başladı. Ticaret Bakanlığı’nın uyarılarını hiçe sayan fırsatçılar sadece bir günde fiyatları neredeyse iki katına çıkardı. Fiyat etiketi en çok değişenler ise süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile kişisel temizlik malzemeleri oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmalarında varılan sonucu, işçi ve işveren heyetlerinin katılımıyla 24 Aralık’ta Bakanlıkta düzenlediği toplantıyla açıkladı.
Asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldı ve yeni asgari ücret 22 bin 104 TL’ye yükseldi. Toplantının yapıldığı saatlerde vatandaşlar etiket değişir korkusuyla marketlere adeta akın etti. Fırsatçıların etiket mesaisi de tüketicinin bu hamlesinin ne kadar doğru olduğunu gösterdi.
Asgari ücret belli olur olmaz fırsatçılar zaman kaybetmedi. Asgari ücret cebe girmeden etiketler değişti. Vatandaş etiketlerin iki katı arttığını söyledi.
Ticaret Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada fırsatçıları sert şekilde uyarmıştı:
Asgari ücretteki artış oranını sanki tüm maliyet işçilikmiş gibi fiyatları da aynı asgari ücret artış oranında arttırmaya çalışacak olan mal ve hizmet satıcılarını bir kez daha uyarmak istiyoruz.
Asgari ücretin artış oranını büyük bir tamahkarlıkla fiyatların artış oranına çevirmeye çalışmak isteyenleri uyarıyoruz.
Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı denetim ekipleri, İl Ticaret Müdürlükleri, İl Tarım Müdürlükleri, İlçe Tarım Müdürlükleri ekipleri sıkı bir denetim için sahada birlikte çalışmaktadırlar. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’na bağlı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ve Tüketici Korunması ve Piyasa Genel Müdürlüğü ekipleri de sahada yoğun bir şekilde denetim çalışması yürütmektedirler.
2025 yılı başında yeniden değerleme oranı olan %43,93 oranında bütün denetim cezaları arttırılarak uygulanacaktır. Bu konuda vatandaşlarımızla tüketicilerimizi mağdur etmeyi amaçlayan fahiş fiyat uygulamaları yeni ceza tutarları üzerinden en ağır bir şekilde cezalandırılacaktır.
Bir ürünün maliyeti hesaplanırken, işçilik gideri yüzde 10 olarak alınır. İşçiliğin yüzde 3 olduğu alanlar da var, yüzde 30 olduğu alanlar da. Ancak ortalama alınırken, hesaplama yüzde 10 işçilik gideri üzerinden yapılır.
Yani, elimizde 100 liralık bir ürün varsa, bunun sadece 10 lirası işçiye verilen ücrettir. Şimdi asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldı diye 100 liralık ürünü 130 liraya çıkaranlar mutlaka olacak. Hâlbuki, o ürünün sadece 10 lirası işçi ücreti. O 10 liraya yüzde 30 eklersek 13 lira eder. Yani ürünün fiyatı 103 liraya yükselebilir.
Ancak Ticaret Bakanlığı’nın verdiği gözdağı da fırsatçıları durdurmadı. Özellikle süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, kişisel temizlik malzemeleri en fazla etiketi değişen ürün grupları oldu.
Vatandaş bazı ürünlerin asgari ücret açıklanır açıklanmaz değiştiğini söylerken ATV Habere konuşan avukat İbrahim Güllü “Fırsatçılar yeni yılda fahiş uygulamaları ile ilgili olarak en ağır şekilde cezaya çarptırılacaklarını hiç unutmasınlar” dedi.
Kaynak: TÜRKİYE GAZETESİ