Asansörün güvenliği ve bakımı hakkında bize önemli bilgiler verir etiketler sayesinde, bindiğimiz asansörün ne kadar güvenli olduğunu ve son kontrolünün ne zaman yapıldığını anlayabiliriz.
Etiketlerin Anlamları
Kırmızı Etiket
- Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği güvensiz asansörlere iliştirilen etikettir.
- Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörün 30 gün süre içinde tespit edilen uygunsuzlukları giderilmez ise kullanım dışı bırakılması amacıyla bağlı bulunduğunuz belediyeye bildirilir ve asansörünüz mühürlenerek kullanıma kapatılır.
- Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan güvensiz asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren otuz gün sonra yapılır.
- Takip kontrolünde mümkün olduğunca, söz konusu asansörün yıllık kontrolünü gerçekleştiren uzman kontrol mühendisinin görevlendirilmesi sağlanır.
Sarı Etiket
- Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için kusurlu seviyede risk oluşturan asansörlere iliştirilen etikettir.
- Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren altmış gün sonra yapılır.
Mavi Etiket
- Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hafif kusurlu seviyede risk oluşturan asansörlere iliştirilen etikettir.
- Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan hafif kusurlu asansöre yönelik takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör monte edene veya onun yetkili servisine iletildiği tarihten itibaren on iki ay sonra yapılır.
Yeşil Etiket
- Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan uygun asansörlere iliştirilen etikettir.
Denetimini kimler yapar
Asansör periyodik kontrollerine ilişkin usul ve esaslar, yetkilendirilmiş muayene kuruluşlarının sahip olması gereken koşullar ile yıllık periyodik kontrol ücretleri 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15 inci maddesi ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 7 nci maddesi çerçevesinde Bakanlık tarafından oluşturulan ve bünyesinde;
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
- Vilayetler Birliği,
- Türkiye Belediyeler Birliği,
- Türk Standardları Enstitüsü ve
- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
temsilcilerince oluşturulan komisyon tarafından belirlenmekte olup Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.
Etiketlerin Önemi
Güvenlik:
Etiketler sayesinde, asansörlerin güvenli olup olmadığını kolayca anlayabiliriz. Güvensiz bir asansöre binmekten kaçınarak kendimizi ve başkalarını olası kazalardan koruyabiliriz.
Bakım:
Etiketler, asansörlerin düzenli olarak kontrol edilmesini ve bakımının yapılmasını sağlar. Bu sayede, asansörlerin ömrü uzar ve daha güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Yasal Uyum:
Asansörlerde etiket bulundurmak, ilgili yönetmeliklere uyum sağlamak açısından da önemlidir.
Asansör etiketleri, bindiğimiz asansörlerin güvenliği hakkında bize önemli bilgiler veren basit ancak etkili bir işarettir. Bu etiketleri görmezden gelmemek ve anlamlarını bilmek, güvenli bir şekilde asansör kullanmamızı sağlar.
Asansör etiketleri, asansörün güvenliği, bakımı ve yasal durumu hakkında bilgi veren önemli işaretlerdir. Yeşil etiket güvenli, mavi etiket hafif kusurlu, sarı etiket önemli kusurlu ve kırmızı etiket ise güvensiz anlamına gelir.
Kaynak: VANDAHABER