Sırasıyla 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından dünya genelinde 79 binden fazla kişi kurtarma çalışmalarına katıldı. Birçok ülkeden kurtarma ekipleri peş peşe afet bölgelerine geldi. Ekipler enkaz altlarında insanlara ulaşmaya çalışırken, işleri kolaylaştıran yardımcılarını da beraberinde getirdiler. İşte birçok canın kurtulmasına neden olan arama kurtarma köpekleri…
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat Pazartesi meydana gelen iki büyük deprem, Türkiye ve Suriye’de en az 44 bin kişinin ölümüne neden oldu. Afet bölgelerindeki ekipler önce halkın işaret ettiği enkazların sağlam olup olmadığını kontrol ediyor. Ardından köpekler enkaz yığının üzerinde gezerek yıkıntıları kokluyor. Bu köpekler insan kokusunu alabilecek şekilde eğitildi. Bu da işaret ettikleri noktaların altında insanların olduğu anlamına geliyor.
AFAD Arama Kurtarma Köpekleri, kentsel arama kurtarma ve doğada arama kurtarma çalışmalarında görev alır. Enkaz altında kalan veya doğada kaybolan canlıların yerini tespit etmek için çalışır. Genellikle eğitmeni de olan AFAD Arama Kurtarma Uzmanı ile ekip halinde hareket eder. Uzman ve köpek, birlikte bir AFAD Köpekli Arama Kurtarma Timi’ni meydana getirir.
AFAD teşkilatında görev alabilecek köpeklere, henüz yavruyken özel testler yapılır. Sadece gerekli şartları taşıyanlar aday olarak seçilir ve AFAD Köpek Eğitim Merkezlerinde eğitime kabul edilir.
Aday köpekler, AFAD Köpek Eğitim Merkezlerinde iki yıllık yoğun bir eğitimden geçer. Basit komutları almayı öğrendikleri ‘temel itaat’, yemek ve tuvalet gibi becerileri aldıkları ‘temel beceri’, karmaşık komutları uygulayabildikleri ‘ileri itaat’, belirtilen herhangi bir kişiye itaat ve iz sürme gibi kompleks becerilere sahip oldukları ‘ileri beceri’ eğitimi alır. Bunların yanı sıra iz sürme arama kurtarma, gaz sızıntısı, yangın ve doğal tehlike bildirme gibi eğitimlerden geçer.
Eğitimlerini başarıyla tamamlayan aday köpekler, eğitmeni ile birlikte katıldığı Köpekli Arama Timleri Yeterlilik Sınavı’na girer. Köpeğin yer aldığı tim, iki yılda bir yapılan sınav ile komisyon karşısında özel parkurda sınava tabi tutulur. Başarılı olması halinde sertifikalandırılır. Aday köpekler, böylece AFAD teşkilatının bir üyesi olur.
Kaynak: HABER MERKEZİ