Altında alış-satış makası en aza nasıl indirilir? İşte kazanmanın ipuçları!

Altın fiyatları rekor üzerine rekor kırıyor. Altın biriktiren vatandaşlar, alım-satımlarda maliyeti en aza indirmek istiyor. Ekonomist Cüneyt Paksoy, altında alım ve satım için teknik seviyeleri açıkladı, önemli tavsiyelerde bulundu.

Altında alış-satış makası en aza nasıl indirilir? İşte kazanmanın ipuçları!
Yayınlama: 16.03.2024
A+
A-

Altın fiyatlarının tarihi zirveleri görmesi ve beklentilerin yukarı yönlü olması nedeniyle vatandaşların altına ilgisi artıyor.

Peki altında kritik seviyeler neler, alım ve satım noktasında hangi seviyeler önemli?

Altında al-sat farkı nasıl en aza indirilir?

Ekonomist Cüneyt Paksoy, Haber7’ye anlattı.

HANGİ ALTIN KAR GETİRİR?

Altında alım-satım işlemlerinin Kapalı Çarşı ve bankalarda farklılık gösterdiğini hatırlatan Paksoy, “Şu an al-sat dönemi değil. Kısa vadeli düşünüp trade etmek isteyen yatırımcılar ise borsada işlem gören Altın S1 Sertifikasına yatırım yapmalı. Bu üründe hem makas farkı yok hem de daha sonra fiziki olarak altını teslim alma imkanı var” diye konuştu. Altın yatırımcısına tavsiyelerde bulunan Paksoy, “Gram altın almak isteyen vatandaşlar, ons altın ve Dolar/TL’nin toplamını hesaplaması halinde gram altının geleceği değeri aşağı yukarı öngörebilir” dedi. Gram altının Kapalı Çarşı’da 2 bin 300-2 bin 400 lira bandında işlem gördüğünü belirten Paksoy, “Yılın tamamında gram altında 2 bin 700 lira ve 3 bin lira seviyelerinin görülebileceğini öngörüyoruz” diye konuştu. Bu bölgelerinin altındaki seviyelerin alım için fırsat olduğuna dikkat çeken Paksoy, kısa vadede alım satım yapmak isteyenleri uyardı. “Şu an  alım satımlar için rasyonel seviyede değiliz” dedi. Altına yatırım yapmak isteyen vatandaşların uzun vadeli düşünmesi gerektiğinin altını çizen Paksoy, “Birkaç senelik periyotta ons altında 2 bin 800-3 bin 300 dolar bandı bekleniyor” diye konuştu.

 

“BORSADA SEÇİM BEKLENTİSİ”

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününe yüzde 0,21 yükselişle 8 bin 901 puandan başladı. Borsada kısıtlı da olsa 31 Mart’ta gerçekleşecek seçimin etkisi olduğunu ifade eden Paksoy, seçim sonrası yapısal reformların hızlı bir şekilde hayata geçirilecek olmasının oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Paksoy, “Önümüzdeki hafta iki kritik toplantı takip edilecek. İlki 20 Mart’ta Fed toplantısı ve 21 Mart’ta Merkez Bankası’nın faiz kararı. Hem içeride hem dışarıda bu toplantılar piyasalara yön verecek” diye konuştu. Borsada yükselişin bitmediğine işaret eden Paksoy, “Piyasalar şu anda soluklanma yaşıyor ve denge arıyor” dedi. 8 bin ve 700 ve 8 bin 750 puan seviyelerinin aşağıda destek bölgesi olduğunu belirten Paksoy, ilk etapta 9 bin 80 puanın daha sonra da 9 bin 300 puanın üzerinde yaşanacak kapanışların borsayı 9 bin 400’ün üzerine taşıyacağını vurguladı. Borsadaki yükselişi yabancı yatırımcı girişinin destekleyeceğini belirten Paksoy, seçim sonrasını bekleyen bir grup yabancı yatırımcı olduğuna işaret etti.  “Yılın tamamında borsada 10 bin-15 bin puan aralığı gündemde olacak” diye konuştu.

 

HİSSE SENEDİ ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 içerisinde öne çıkan, hikayesi güçlü şirketleri ayrıştırmak gerektiğine dikkat çeken Paksoy, “Hisse seçerken hem temel hem de teknik analize bakmak gerekiyor” dedi. Öz sermayesini ve cirosunu güçlendiren, Ar-Ge’ye önem veren şirketlerin borsada öne çıkacağına işaret eden Paksoy, şirketlerin temel analizlerini yaparken şirketlerin borçluluk oranlarının dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı. Temel analiz sonrası teknik analiz kısmında hisse senetlerinin fiyat aralıklarının incelenmesi gerektiğini ifade eden Paksoy, doğru zamanda doğru hissenin satın alınmasının oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.