Akaryakıt zammından sonra indirim gelebilir ?

Petrol fiyatlarında Orta Doğu’daki jeopolitik riskler sebebiyle ekim ayının ilk haftasında yaşanan yükseliş, son 3 gündür yerini düşüşe bıraktı. Bu yapılan zamlardan sonra indirimin habercisi olabilir mi?

Akaryakıt zammından sonra indirim gelebilir ?
Yayınlama: 15.10.2024
A+
A-

Petrol, yükseldiği gibi sert çakıldı!

Brent petrolün varil fiyatı bugün %5 düşerek 73,65 dolara kadar geriledi. Orta Doğu’daki risklerin büyümemesi, Çin’de talep endişeleri ve arzda yükseliş beklentileri, petrol fiyatlarını hızla aşağı çekti. Gözler akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Ekim ayında 5 defa zamlanan benzinin litre fiyatı İstanbul’da 44,67 TL’ye yükselmişti. Petroldeki düşüşün kalıcı olması halinde akaryakıt fiyatlarına da indirim gelebileceği belirtiliyor.

 

Ekimin ilk haftasında İsrail-İran geriliminin tırmanmasıyla birlikte petrol, 70 dolardan 81 dolara kadar yükselmişti. İsrail’in, İran’ın saldırısına karşılık vermesi beklenirken, piyasalar bu süreci diken üzerinde takip etti. Ancak Brent petrolün varil fiyatı bugün, %5 düşerek 73,65 dolara kadar geriledi.

Akaryakıt zammından sonra indirim gelebilir ?

İSRAİL VE ÇİN ETKİSİ

Son günlerde yaşanan 3 önemli gelişme, petrol fiyatlarının ateşini söndürdü. İsrail’in, İran’a yapacağı misillemede “petrol tesislerini hedef almayacağına” dair haberler, petrol fiyatlarında tansiyonu düşürdü. Bu arada hafta sonu açıklanan verilerle birlikte, Çin ekonomisinin deflasyona doğru sürüklenme riskinin artması, petrolde talep endişelerini yükselterek, fiyatları baskıladı.

 

TALEPTE AZALMA BEKLENTİSİ

Öte yandan bugün Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yapılan açıklamada, petrol piyasasının gelecek yıl önemli bir arz fazlasıyla karşı karşıya kalabileceği belirtildi. IEA’nın Petrol Piyasası Raporu’nda, 2025 yılında günlük talebin ortalama 1 milyon varil düşebileceği ifade edildi. Bu tahmin, ABD’de gelecek yıl beklenen üretim artışına ve Çin’de öngörülen tüketim azalmasına dayanıyor.

 

GÖZLER AKARYAKIT FİYATLARINDA

  • Petrol fiyatlarının yukarı atak yapması, benzin ve motorin fiyatlarına da zam olarak yansımıştı. Ekim ayında şimdiye kadar benzine 5 defa zam geldi. Litre fiyatı da İstanbul’da bu ay 42,86 TL’den 44,67 TL’ye yükseldi. Benzer şekilde motorinin litre fiyatı da ekim ayında 42,70 TL’den 43,54 TL’ye tırmandı.

Petrol fiyatlarında yaşanan son düşüşün kalıcı olması halinde, akaryakıt fiyatlarında da indirimin söz konusu olabileceği belirtiliyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.