Kara Cuma Nedir ve Nereden Çıkmıştır?

Black Friday olarak adlandırılan Kara Cuma’nın dinimizde yeri var mı çok merak ediliyor. Diyanet geçtiğimiz yıllarda Black Friday’i de içeren bir açıklama yapmıştı. Peki efsane cuma, kara cuma ne demek, dinimizde yeri var mı? Efsane cuma hangi güne denk geliyor? 2020 efsane cuma ne zaman?

Kara Cuma Nedir ve Nereden Çıkmıştır?
Yayınlama: 01.12.2024
A+
A-

Kara Cuma (Black Friday) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kara Cuma, yılın en büyük alışveriş günlerinden biri olarak bilinir. Peki bu alışveriş çılgınlığı nereden doğdu? Aslında Kara Cuma’nın kökeni Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Şükran Günü’ne dayanır. Şükran Günü’nü takip eden Cuma günü, geleneksel olarak yılbaşı alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilir.

Kara Cuma Nedir ve Nereden Çıkmıştır?

Kara Cuma’nın İsminin Kökeni

Kara Cuma terimi ilk olarak 1960’lı yıllarda Philadelphia’da ortaya çıkmıştır. Şehirde yaşanan yoğun trafik ve alışveriş kalabalığı nedeniyle polis memurları bu güne “Black Friday” adını vermişlerdir. Zamanla bu terim, alışveriş merkezlerinin ve mağazaların yılın en büyük indirimlerini yaptığı bir günle özdeşleşmiştir.

Black Friday ifadesinin ilk olarak kullanıldığı yer Kasım 1951’de Factory Management and Maintenance (Fabrika Yönetimi ve Bakımı) adlı dergi. O gün işçilerin hasta olduğunu söyleyip işe gelmemesi nedeniyle böyle bir isim takılmış. Aynı yıllarda Philedelphia polisi de kent merkezindeki aşırı kalabalıktan ötürü o güne bu adı vermiş.

Türkiye’de olduğu gibi ABD’de de şirketler yıllar içinde Kara Cuma’yı kulağa daha pozitif gelen bir isimle değiştirmeye çabaladı fakat başarılı olamadı.

Kara Cuma Nedir ve Nereden Çıkmıştır?

Kara Cuma’nın Dinimizdeki Yeri

İslam dininde tüketim konusunda dikkatli olunması ve israfa kaçılmaması öğütlenir. Kara Cuma gibi aşırı tüketime teşvik eden günler, İslam’ın genel ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Müslümanlar için önemli olan, ihtiyaçları doğrultusunda ölçülü bir şekilde harcama yapmaktır.

Cuma günü müslümanların bayramı kabul edilen bir gündür. Bu güne kötü sıfatlar takmak yanlış olur. Nitekim Peygamber Efendimiz (Sallallahualeyhivesellem) bir hadisi şerifinde “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı.” buyurmuştur. (Müslim, Cuma) Haliyle özellikle Cuma günü için bu tarz tabirlerden kaçınmamız gerekmektedir.

Tüketim ve İslam

İslam, malı gereksiz yere tüketmeyi yasaklar ve tasarrufu teşvik eder. Kara Cuma gibi günlerde yapılan aşırı harcamalar, hem bireysel bütçeleri zorlar hem de toplumsal kaynakların israfına neden olabilir.


Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.